FC Emmen laat SC Cambuur met de punten naar huis gaan

Het merendeel van het publiek had de brilstand alvast genoteerd want de inspanningen van zowel FC Emmen als SC Cambuur om tot een doelpunt te komen leken vruchteloos. Tot de Leeuwarder invaller Gino Bosz zes minuten voor tijd met een diagonaal schot de Emmer sluitpost Dennis Telgenkamp kansloos liet en daarmee spekkoper werd. Was de 0-1 verdiend? Volgens SC Cambuur trainer Sipke Hulshof wel, zijn Emmer collega Dick Lukkien dacht er iets anders over en had een gelijkspel eerlijker gevonden.

Met een overwinning had FC Emmen een mooie slag kunnen slaan want dan was het opgeklommen naar de vijfde positie. Het pakte anders uit want door het verlies wordt nu de laatste plaats van het linker rijtje ingenomen. Een gemiste kans dus voor FC Emmen maar dat is niet de eerste keer in de huidige competitie waar de clubs in de middenmoot dicht opeen gepakt zijn. Het is zaak het stramien van aanhaken en vervolgens weer op achterstand te geraken eens te doorbreken, de vraag is alleen hoe?

Emmen Fc Emmen - SC Cambuur Foto Boudewijn Benting  Emmen km 10
Frank Olijve aan de bal met Xander Houtkoop achter zich.
Tim Siekman in duel met Serge Hoefdraad.
Een uithaal van Cas Peters.

De eerste helft verliep zonder veel doelrijpe kansen. SC Cambuur kwam met een paar afstandsschoten in de beginfase in de buurt van Emmer doelman Dennis Telgenkamp. FC Emmen leek een mogelijkheid te krijgen na een goed opgezette aanval die echter met een hopeloos schot door Issa Kallon om zeep werd gebracht. Een knal kort daarna van Cas Peters ging recht op doelman Harm Zeinstra af. De beste mogelijkheid was voor de gasten toen de jonge spits Tyrone Conraad uit een moeilijke hoek de paal raakte.

Het was geen fraai duel maar er zat wel behoorlijk wat spanning op. Zoveel zelfs dat scheidsrechter Martin van den Kerkhof maar liefst achtmaal geel uitdeelde waarvan vijf aan een Emmenaar, Er mag overigens geen conclusie aan worden verbonden dat het een overdreven hard duel was, de kaarten werden weleens te gemakkelijk getrokken. Een andere statistisch gegeven was dat FC Emmen slechts een keer een hoekschop mocht nemen. Op zich niet zo belangrijk maar het toont wel aan dat er te weinig druk op de Cambuur defensie werd uitgeoefend.

Youri Loen delft het onderspit (Foto’s: Boudewijn Benting)

De tweede helft begon voor FC Emmen wel aardig maar SC Cambuur doorstond die korte fase goed en nam het initiatief over. Meer dan dreiging kwam er aan beide kanten echter niet uit, tot de 84e minuut dan toen de na een half uur ingevallen Gino Bosz met een mooi diagonaal schot zich tot matchwinner kroonde: 0-1. FC Emmen trainer Dick Lukkien noemde het een zondagsschot. ,,Eigenlijk had de wedstrijd in een gelijkspel moeten eindigen. Ik moet wel zeggen dat we heel onze ziel en zaligheid in het duel hebben gelegd maar het heeft niet tot kansen geleid. Wel veel energie erin gestoken, maar te weinig om SC Cambuur in verlegenheid te brengen.’’

FC Emmen-SC Cambuur 0-1. 84. Bosz 0-1. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaart: Kallon, Krohne, Klok, Olijve, Türk (FC Emmen), Erik Bakker, Bosz, Van Deelen (SC Cambuur). Toeschouwers: 3710.
FC Emmen: Telgenkamp; Klok, Lima, Siekman, Fleuren (78. Nick Bakker), Olijve, Türk (85. Maier), Loen (67. Mannes), Kallon, Krohne, Peters.
SC Cambuur: Zeinstra; Erik Bakker, Schilder, Peersman, Van Deelen, Monteiro (29. Bosz), Van der Streek, Houtkoop (64. N’Toko), Conraad (74. Hemmen), Barto, Hoefdraad.