FC Emmen laat punten in Velsen Zuid liggen

FC Emmen-trainer Joop Gall wil eigenlijk pas na een handvol wedstrijden de vraag beantwoorden of zijn ploeg goed of slecht van start is gegaan. Daar valt wel iets voor te zeggen hoewel na twee duels en maar één puntje wel kan worden gesteld dat het niet echt een pikstart is. Maar ook op sportpark Schoonenberg was het niet zo dat de Emmenaren van de mat werden gespeeld. Integendeel want het domineerde in grote delen van het duel. Joop Gall: ,,Telstar was in de beginfase iets scherper wat ook de 1-0 tot gevolg had. Daarna wierpen wij de schroom van ons af en namen het heft in handen. Dat leverde de verdiende gelijkmaker op en we hadden bij rust ook voor moeten staan. Na de pauze gingen we op dezelfde voet voort maar Telstar had voorin twee rappen spitsen staan waarop je superscherp moet zijn. Dat gebeurde dus niet waardoor Telstar op 3-1 kwam. Daar sta je van te kijken en denkt van hoe is het mogelijk In de slotfase gingen we va banque spelen en kwamen terug tot 3-2 maar dat was niet genoeg.” Collega Marcel Keizer van Telstar was het in grote lijnen eens met het relaas van Gall. ,,FC Emmen was voor rust de betere ploeg en zelfs na die twee gelukte acties van Terell Ondaan voelden wij ons niet zeker. De punten waren bepaald nog niet in de knip en in de slotfase met vijf minuten extra speeltijd was het billen knijpen. Het werd nog zeer lastig na de 3-2 maar we zijn ontzettend blij met de drie punten.”

Sander Rozema maakte zijn debuut voor FC Emmen op de plek waar een week eerder Kevin Görtz een zeer matige pot voetbal ten beste gaf. Het was wennen voor de ex-Veendammer en dat kostte FC Emmen een doelpunt. In de zevende minuut werd hij bijna op de achterlijn door Daryl van Mieghem uitgespeeld en de voorzet werd door Johan Kulhan ingetikt: 1-0. Een tegenvaller maar met nog 83 minuten te gaan geen reden om in paniek te geraken. Dat gebeurde dan ook niet want FC Emmen trok het spel naar zich toe. Een probeersel van Wout Weghorst werd door doelman Varkevisser onschadelijk gemaakt maar drie minuten nadien was het wel raak. Wout Weghorst en Leandro Resida waren bij de voorbereiding betrokken en Elson Almeida gaf het laatste tikje: 1-1. In het restant van de eerste periode kopte Alexander Bannink nog een keertje naast en had een counter via Resida eigenlijk meer moeten opleveren. Telstar kreeg geen uitgespeelde kansen maar was daar af en toe redelijk dichtbij omdat de Emmer verdediging niet uitblonk in goed positiespel en gaatjes liet vallen.

Na de thee speelde dan de negentienjarige Terell Ondaan, opgeleid bij AZ en Ajax, de wedstrijd van zijn nog jonge leven. Na een klein kwartier moest Peter van der Vlag al een uithaal van de behendige spits uit het doel ranselen maar in de 66e minuut was er geen houden aan. Ondaan werd de diepte ingestuurd, trok naar binnen en schoot diagonaal in: 2-1. Vijf minuten later strooide hij nog meer zout op de Emmer wonden door een vrije trap vanaf zeker 25 meter ineens achter Van der Vlag te knallen. Het werd tijd voor FC Emmen om de veerkracht voor de dag te halen en die leek er ook te komen. Roland Bergkamp was al na de 2-1 in het veld gebracht en met hem werd het slotoffensief via opportunistisch voetbal op gang gebracht. Telstar wankelde en stond twaalf minuten voor tijd de 3-2 toe via Weghorst die uit een hoekschop van Metaj bij de tweede paal inkopte: 3-2. FC Emmen was akelig dicht bij de gelijkmaker maar het laatste beslissende tikje bleef uit. Ook in vier minuten extra tijd waar scheidsrechter Mulder uit Uithuizen nog een minuutje bij deed wegens tijdrekken en blessures aan de kant van Telstar, bleef het gewenste resultaat uit waardoor de 3-2 op het vreemdste scorebord in het betaalde voetbal bleef staan.

Joop Gall liet zich na afloop in het kleinste perskamertje van Nederland niet in mineur brengen. ,,Ik maak me over deze verliespartij geen zorgen. Natuurlijk had ik liever gewonnen maar er zijn nog 36 wedstrijden te gaan en we zullen de nodige punten nog wel pakken.”

Telstar-FC Emmen 3-2. 7. Kulhan 1-0, 17. Almeida 1-1, 66. Ondaan 2-1, 71. Ondaan 3-1, 78. Weghorst 3-2. Scheidsrechter: Mulder. Gele kaart: Correia, Klos (Telstar), Almubaraki, Dantuma (FC Emmen). Toeschouwers: 1663.
Telstar: Varkevisser; Correia, Mac-Intosh, Van Huizen, Keurntjes, Ket (46. Klos), Lettinga, Van Essen, Kulhan, Van Mieghem, Ondaan (90. Rifai).
FC Emmen: Van der Vlag; Metaj, Rozema, Luis Pedro, Bakkati, Bannink, Almubaraki (68. Bergkamp), Dantuma (83. De Groot), Almeida, Weghorst, Resida.