Terug naar overzicht Terug

FC Emmen laat MVV met drie punten naar huis gaan


FC Emmen kan in eigen huis maar moeilijk uit de voeten met tegenstanders die vanuit een compacte organisatie spelen. Eerder in het seizoen ging Helmond Sport op deze wijze met drie punten aan de haal en Jong PSV maakte het FC Emmen op identieke manier lastig en hield er een punt aan over. MVV Maastricht, dat de laatste tijd onfortuinlijk voor de dag kwam, probeerde het ook vanuit een gesloten verdediging en werd daarvoor beloond met een 3-2 overwinning.


De uitleg bij de tegenstanders om vanuit een gesloten verdediging te spelen is meestal dezelfde. Na een reeks minder goede uitslagen werd het tijd om de boel om te gooien en dus op de counter te mikken. Het klinkt vaak als een excuus maar het is natuurlijk een legitiem middel. FC Emmen had het er daar dus moeilijk mee,maar toch waren er wel kansen geweest om tot een beter resultaat te komen. De ploeg had bijvoorbeeld tot twee maal toe pech dat op een psychologisch gunstig moment paal en lat werden geraakt. In de zesde minuut deed dat al Jurjan Mannes met een knal op de paal bij een 0-0 stand. Direct na rust mikte Boy Deul een vrije bal op de lat wat op dat moment de 1-2 had kunnen zijn. In de extra tijd raakte invaller Arjen Hagenauw ook nog eens de lat alleen was de stand op dat moment reeds 1-3.

Jurjan Mannes zet tweevoudig doelpuntenmaker Luca Polizzi hier de voet dwars.

Jordy van Deelen in duel met Shermaine Martina (18).

Jurjan Mannes moppert en doelman Dennis Telgenkamp kijkt sip (Foto’s: Boudewijn Benting)

FC Emmen-trainer Marcel Keizer was na afloop mild voor zijn ploeg. ,,MVV kwam hier om op de counter te spelen maar ik vond ons beter spelen. Alleen het zakelijk spelen gaat ons niet goed af. MVV schoot al bij de tweede kans raak en de 0-2 was het gevolg van een verkeerde terugspeelbal. Dan wordt het lastig maar in de tweede helft hebben we de boel iets anders neergezet om nog meer aanvallend te spelen maar het scoren ging ons niet goed af. Dat bleek ook wel uit het feit dat onze eerste goal een treffer in eigen doel van een MVV’er was. Maar ik wil mijn ploeg toch een compliment geven dat ze tot de 94e minuut zijn door gegaan. Ik kan veel moeite hebben met nederlagen maar deze keer is dat niet het geval.’’

Troostende woorden van de trainer dus hoewel FC Emmen wel eens beter heeft gespeeld. Het had anders kunnen verlopen indien Mannes, hard werkend maar ook veel balverlies lijdend, in de zesde minuut niet op de lat maar onder de lat had geschoten. FC Emmen had vervolgens veel balbezit maar dat MVV op counterkansen loerde was ook snel duidelijk. Een paar keer stonden de gasten buitenspel maar na een half uur knalde Luca Polizzi diagonaal raak: 0-1. Een dreun voor FC Emmen die amper was verwerkt toen Gaby Jallo gruwelijk in de fout ging met een verkeerde terugspeelbal waardoor Polizzi de 0-2 eveneens vanuit een diagonale positie kon scoren. In het laatste kwartier voor de thee kon FC Emmen geen vuist maken waardoor, zoals de laatste weken vaker, in de rust orde op zaken moest worden gezet.

FC Emmen begon de tweede helft inderdaad flitsend. In de 47e minuut liet Boy Deul zich eindelijk gelden met een goede vrije trap die echter de lat raakte. Kort daarop kreeg hij een herkansing vanuit ongeveer dezelfde positie maar deze keer werd het schot in een hoekschop omgebogen. Na een kwartier viel dan de aansluitingstreffer uit een vrije trap van Jurjan Mannes die door de Maastrichtse Mexicaan Santiago Palacios langs zijn eigen doelman werd gewerkt: 1-2. Dat gaf de Emmer burger moed, een pegel van Sander Rozema werd knap door doelman Coppens gestopt en Marnix Kolder mikte net over. FC Emmen verslapte daarna eventjes en incasseerde daardoor de 1-3 met wederom een diagonaal schot, deze keer van aanvoerder Stef Peeters.

Marcel Keizer gooide tien minuten voor tijd Arjen Hagenauw en Derre Kwee in de strijd voor de onfortuinlijk spelende Marnix Kolder en Gaby Jallo. Er werd nog een eindsprint uitgeperst, alleen te laat om de boel nog om te kunnen buigen. Hagenauw was dichtbij de 2-3 maar raakte in de extra tijd slechts de lat en in de slotseconden scoorde Erixon Danso wel de 2-3. Het was zijn vijfde goal in de laatste vijf wedstrijden maar behalve voor het opkrikken van zijn CV had het doelpunt geen betekenis meer.

FC Emmen-MVV Maastricht 2-3. 30. Polizzi 0-1, 35. Polizzi 0-2, 61. Santiago (eigen doel) 1-2, 74. Peeters 1-3, 90. Danso 2-3. Scheidsrechter: Martens. Gele kaart: Rozema (FC Emmen), Polizzi (MVV). Toeschouwers: 3164.
FC Emmen: Telgenkamp; Van Deelen, Streutker, Siekman, Jallo (80. Kwee), Rozema, Deul, Mannes, Ten Voorde, Kolder (80. Hagenauw, Danso.
MVV Maastricht: Coppens; Moustafa, Pereira, Knops, Shermaine Martina (68. Shermar Martina), Polizzi, Nys, Peeters, Croux (82. Rajcomar), Santiago, Güvenc.