Terug naar overzicht Terug

FC Emmen laat het afweten tegen FC Dordrecht


De avond begon zo mooi voor FC Emmen-trainer Dick Lukkien. Uit handen van zijn vader en oer-Veendammer Lukkien senior kreeg hij de bronzenstier uitgereikt als beste trainer van de derde periode. Dat de gasten uit Dordrecht in dezelfde clubkleuren aantraden als het vroegere SC Veendam zal toeval zijn geweest maar deed het Veendammer hart van vader Lukkien vermoedelijk wel sneller kloppen. Belangrijker was echter nog het feit dat FC Emmen er in was geslaagd sterkhouder Anco Jansen voor twee seizoenen vast te leggen. De avond verdiende een mooie afsluiting maar dat ging faliekant mis. Een zwak FC Emmen liet zich simpel aftroeven door derde periodekampioen FC Dordrecht en ging verdiend met 1-3 ten onder.


FC Emmen heeft een van de minst gepasseerde verdedigingen in het betaalde voetbal maar die lijkt hard aan revisie toe. De laatste linie was tegen Almere City FC in de beginfase al redelijk aan het schutteren maar tegen FC Dordrecht was het helemaal mis. Binnen een kwartier zorgden twee grove fouten ervoor dat er razend snel een 0-2 stand op het scorebord stond. In de negende minuut gaf Jeroen Veldmate al een schot voor de boeg met een te zachte pass die bijna werd onderschept. Collega Keziah Veendorp schoof een minuut later de bal wel in de voeten van een tegenstander waarvan Dennis Mahmudov profiteerde: 0-1. Twee minuten nadien kreeg doelman Dennis Telgenkamp een schot niet onder controle waardoor Robert Mutzers bij de tweede paal rustig kon intikken: 0-2. De aanval werd in feite ingeleid door balverlies van Keziah Veendorp. Het begon een beetje te denken aan vier jaar geleden toen FC Emmen eveneens thuis tegen FC Dordrecht na tien minuten spelen al op een 0-3 achterstand stond en uiteindelijk met 1-6 verloor.

Fc Emmen - Dordrecht Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Dick Lukkien met de Bronzen Stier, rechts Lukkien senior.
Fc Emmen - Dordrecht Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Drie verslagen Emmenaren: Hilal Ben Moussa (8), Jeroen Veldmate (4) en Dennis Telgenkamp.
Fc Emmen - Dordrecht Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Cas Peters zat stevig in de greep.

De ruststand bleef beperkt tot 0-2 wat wellicht met veel inzet nog rechtgetrokken had kunnen worden. Maar voordat FC Emmen goed en wel op gang was gekomen scoorden de gasten de derde goal. Uit een ingooi kon Robert Mutzers het strafschopgebied binnen trekken, speelde vervolgens Jeroen Veldmate simpel uit en ook doelman Telgenkamp kon de derde goal niet verhinderen. Een onthutsende tussenstand voor het onherkenbare FC Emmen dat overal een stapje te kort leek te komen. Het zelfvertrouwen was natuurlijk al danig geslonken en trainer Dick Lukkien zal zaterdag en zondag veel reparatiewerk moeten verrichten om voor het maandag duel in Maastricht de boel weer op de rails te krijgen. In het laatste half uur haalde hij zijn topscorer Cas Peters naar de kant waarvoor de zeventienjarige Thijs Dallinga in de plaats kwam. Die het trouwens best goed deed. Invaller Mamedov haalde het einde niet en moest zich geblesseerd laten vervangen door Tim Siekman. In de slotfase smaakte Youri Loen nog het genoegen uit een vrije trap ineens te scoren maar de 1-3 was niet meer dan een doekje voor het bloeden. ,,Niet één speler die bij ons zijn normale niveau haalde’’, oordeelde Dick Lukkien. ,,Sterker nog een aantal bleef daar nog ver beneden.’’

Fc Emmen - Dordrecht Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Youri Loen heeft een dubbele dekking.
Fc Emmen - Dordrecht Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Alexander Bannink in duel met Antonio Stankov (Foto’s: Boudewijn Benting)

FC Emmen-FC Dordrecht 1-3.  10. Mahmudov 0-1, 12. Mutzers 0-2, 51. Mutzers 0-3, 79. Loen 1-3.  Scheidsrechter: Perez. Gele kaart: Mamedov (FC Emmen). Toeschouwers: 2661.
FC Emmen: Telgenkamp; Klok, Veendorp, Veldmate, Bakker, Ben Moussa, Chacon, Loen, Peters (64. Dallinga), Bilate  (22. Mamedov, 67. Siekman)), Bannink.
FC Dordrecht: Janssen; Delorge, Bliek, Breedijk, Stankov, Kok, Hamer, Boumedienne (75. Van der Merwe), Calcan, Mutzers, Mahmudov (85. Alcan).

Statistieken FC Emmen-FC Dordrecht:
Balbezit: 52-48%
Doelpogingen: 7-6
Schoten op doel: 3-3
Schoten naast doel: 4-3
Vrije trappen: 15-17
Corners: 4-1
Reddingen doelman: 0-2
Gele kaart: 1-0