FC Emmen laat FC Volendam wankelen

FC Emmen had een overwinning nodig om nog een rol in de vierde periode te kunnen spelen. En drie punten zouden ook betekenen dat de negende plaats in de eindrangschikking nog tot de mogelijkheden zou behoren. Dat laatste is nog steeds in theorie mogelijk maar de periodedroom is voorbij. Het moet echter worden gezegd dat FC Emmen zich de laatste maanden uitstekend heeft verkocht. Ook tegen FC Volendam was het zeker niet de mindere maar een paar foutjes en het zelf missen van prima kansen waren uiteindelijk funest. ,,Het kwam op details aan’’, legde trainer Joop Gall uit. ,,Bij de eerste goal werd er te snel gestapt waardoor er een mannetje vrij kwam en bij de 0-2 verspeelde Velda de bal in plaats van zijn tegenstander even vast te houden. Wat uiteindelijk tot een strafschop leidde en een rode kaart voor Maynard.’’

Elson do Rosario Almeida probeert zich een weg tussen twee Volendammers te banen (Foto: Boudewijn Benting)

Kay Velda liet in de tweede helft een fraaie kans liggen.

FC Emmen neemt het doel van FC Volendam onder vuur (Foto’s Bennie Wolbers).

FC Emmen wilde zich niet verstoppen achter een verdedigende houding maar speelde één-op-één. De gretigheid waarmee FC Volendam werd aangepakt leidde al snel tot achterstand toen er te snel werd uitgestapt waardoor linkerspits Ludcinio Marengo een vrije schietkans kreeg en die koelbloedig benutte: 0-1. Een identieke situatie als de maandag er voor tegen Sparta alleen liep het toen nog goed  af. FC Emmen zette zich evenwel over deze tegenslag heen en begon daarna kansen te creëren. Aanvankelijk nog kansjes zoals bij twee voorzetten van Elson Almeida en een kopkans voor Almeida zelf. Kort voor rust werden de mogelijkheden nog groter. Ruud ter Heide kopte net over uit een voorzet van Marvin Wijks en kort daarna leidde een schot van Wijks tot een hoekschop. FC Emmen leidde trouwens over de hele wedstrijd wat hoekschoppen betreft met 9 tegen 3 wat veelzeggend was voor de aanvallende intenties van de thuisploeg. Alleen rendement werd er niet uit behaald.

Na de pauze ging FC Emmen op de opportunistische toer. Eldridge Rojer mocht zich omkleden en voor hem kwam Wout Weghorst in het veld. FC Emmen zette gelijk druk met een goede rol voor Almeida die in de 46e minuut binnendoor kwam maar zijn schot net over de kruising zag gaan. Vijf minuten later haalde Weghorst uit een hoekschop ineens uit maar ook die inzet miste het doel. Kelvin Maynard trok mee ten aanval en zag een voorzet op de lat belandden. Verreweg de dikste kans kreeg echter Kay Velda in de 62e minuut. Ruud ter Heide kopte de bal panklaar voor de voeten van de middenvelder die echter hopeloos over schoot en daarmee de kans miste om de wedstrijd een andere wending te geven.

Kelvin Maynard gaat voor niemand op zij….

…maar krijgt wel rood van invaller scheidsrechter Will (Foto’s: Gerrit Rijkens)

In de 65e minuut moest scheidsrechter Eric Braamhaar zich laten vervangen. Hij raakte geblesseerd en werd vervangen door vierde man Joachim Will, afkomstig uit de stad Groningen die normaal groep 1 (hoofdklasse en eerste klasse) fluit. Onder zijn leiding kreeg FC Emmen in de 78e minuut de genadeslag. Kay Velda liet zich door Michiel Kramer aftroeven die vervolgens door drie Emmenaren op de huid gezeten het strafschopgebied binnentrok. Kramer ging ter hoogte van de penaltystip neer als gevolg van een tikje van Kelvin Maynard die prompt rood kreeg en FC Volendam werd een strafschop toegekend. Jack Tuyp benutte die voor de 0-2 wat tevens zijn 26e goal van het seizoen was.

De wedstrijd was daarmee gespeeld. FC Emmen kreeg geen loon naar werken, alleen de voldoening bleef over dat het niet van dit FC Volendam had hoeven te verliezen. De prijzen zijn uit het zicht concludeerde Joop Gall. ,,De competitie is voorbij maar we gaan echter wel proberen het maximale uit de resterende vijf wedstrijden te halen. Ik vind wel dat we die met beleving dienen uit te spelen.’’

FC Emmen-FC Volendam 0-2 (0-1). 6. Marengo 0-1, 78. Tuyp (strafschop) 0-2. Scheidsrechter: Braamhaar (65. Will). Rode kaart: 77. Maynard (FC Emmen). Toeschouwers: 4113.
FC Emmen: Van der Vlag: Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst, Wijks (85. Worm), Hiariej, Velda (79. Mamedov), Almeida, Ter Heide, Rojer (46. Weghorst).
FC Volendam: Stevens; Coster, Schwiebbe (55. Leon Tol), Schilder, Koning, Fafiani, Kramer, De Lange, Marengo, Tuyp (80. Muhren), Kuwas (90. Laghmouchi).