FC Emmen laat De Graafschap ontsnappen

Trainer Pieter Huistra van De Graafschap omschreef de eerste helft als volgt: ,,Het was een wonder dat het bij rust 0-0 stond. Een meevaller voor ons omdat er maar één ploeg was die kansen creëerde en dat was FC Emmen.” Het was niet overdreven want wat FC Emmen in de eerste helft liet zien was van hoog gehalte. De door elkaar gehusselde ploeg met Ruud ter Heide, Jeffrey de Visscher en Shkodran Metaj in de basis speelde bij vlagen voortreffelijk en De Graafschap kon daar niets tegen over stellen. De kansen waren er om De Graafschap een pijnlijke nederlaag toe te brengen maar pech (paal en lat) en uitstekend keeperswerk van Joost Terol verhinderden dat FC Emmen na 45 minuten al op rozen zat. ,,We vergaten ons zelf te belonen”, aldus trainer Joop Gall na afloop. ,,Het had 2-0 of 3-0 bij rust kunnen staan en dan zeg ik niets te veel.” Na de thee kwam de verdiende voorsprong er wel maar daarna verloor FC Emmen de grip op de wedstrijd en ging uiteindelijk geflatteerd met 3-1 de boot in.

Wout Weghorst wordt stevig aangepakt. Rechts kijkt Ruud ter Heide toe.

Marvin Wijks (21) viert zijn feestje na de 1-0 (Foto’s Boudewijn Benting).

Met de gedreven spelende Ruud ter Heide naast Wout Weghorst in de voorste lijn en Jeffrey de Visscher als aanjager trok FC Emmen fel van leer. Dit trio liet in de 21e minuut een fraaie aanval zien die door De Visscher werd afgesloten met een knal ineens. De Graafschap doelman Joost Terol zag echter kans de bal over te tikken. Vier minuten later  schoot Ruud ter Heide na goed werk van Said Bakkati op de paal, de terugspringende bal kwam voor de voeten van Jeffrey de Visscher die vervolgens onderkant lat raakte. na een paar kansjes voor De Graafschap spits Harrie Gommans die na een half uur spelen twee keer obver mikte, ging FC Emmen vrolijk door met het creëren van doelrijpe mogelijkheden. Wout Weghhorst kopte een voorzet van Marvin Wijks over. Kort daarop kopte Weghorst nu uit aangeven van De Visscher in maar Terop was spelbreker door de bal weg te stompen. Marvin Wijks, die overigens zijn beste wedstrijd voor FC Emmen tot nu toe speelde, kwam door maar leverde een slecht schot af. In de 45e minuut stelde Jeffrey de Visscher wederom Terol op de proef die de bal voor de voeten van Ruud ter Heide. De Emmer spits schoot vervolgens over.

Doelman Joost Terol ruimt op voor Ruud ter Heide gevaarlijk kan worden.

Marvin Wijks te midden van een zee van blauw.

Een zogenaamde voetbalwet zegt dat als je de kansen niet verzilvert, de tegenstander het wel doet wat niet altijd waar is. FC Emmen bewees dat laatste door acht minuten na de pauze de score te openen. Een pefecte voorzet van Said Bakkati werd ineens door Marvin Wijks op de slof genomen en het stond 1-0. Maar toch was de wind inmiddels wel uit een andere hoek aan het waaien. De Graafschap coach Pieter Huistra had de 4-4-2 van FC Emmen gekopieerd en daar ging de thuisploeg niet goed mee om. Voor de goal van Wijks waren er al mogelijkheden voor de bezoekers geweest waaronder eentje voor Tim Vincken die vrij door het midden kwam, ineens uithaalde maar de lat raakte. Na de 1-0 kreeg Gommans twee kansen, de eerste ging over en de tweede pakte Peter van der Vlag. Uitgerekend Anco Jansen voltrok vervolgens het vonnis over FC Emmen.

Michal Mravec kreeg zijn eerste speelminuten van het seizoen (Foto’s FC Emmen Media).

Joop Gall mag als de ontdekker van het talent in Anco Jansen gelden want hij haalde hem in 2009 naar SC Veendam toen zijn betaalde loopbaan voorbij leek te zijn. Anco Jansen werd een voltreffer in Veendam en verdiende een transfer naar De Graafschap. Met goals in de 66e en 77e minuut zette Jansen zijn voormalige trainer op verlies. De eerste was een hard diagonaal schot en de 1-2 was een kopstoot na een voorzet van Vincken. Het werd uiteindelijk nog 1-3 wat een cadeautje van scheidsrechter Martin van den Kerkhof leek. Invaller Michal Mravec, hij kreeg zijn eerste speelminuten in dit seizoen, ging nog net in het strafschopgebied een duel aan met Anco Jansen die ten val kwam. De toegekende strafschop was overdreven maar Soufian El Hassnaoui had daar geen boodschap aan en schoot de 1-3 binnen. ,,Net op het moment dat wij met opportunistisch spel naar de gelijkmaker toe wilden, kregen we die goedkope strafschop tegen. Het zit ook niet mee”, verzuchtte Joop Gall.

FC Emmen-De Graafschap 1-3 (0-0). 53. Wijks 1-0, 66. Anco Jansen 1-1, 77. Anco Jansen 1-2, 83. El Hassnaoui (strafschop) 1-3. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaart: Metaj, Mravec, Weghorst (FC Emmen), Auassar (De Graafschap). Toeschouwers: 1841.
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Görtz, De Wit, Kunst, Wijks (84. Almubaraki), De Visscher (79. Rojer), Bannink, Metaj (73. Mravec), Weghorst, Ter Heide.
De Graafschap: Terol; Massop, Van Kouwen, Van de Pavert (18. Van der Meulen), Lazic, El Hassnaoui, Auassar (86. Breinburg), Meijer, Anco Jansen, Gommans (67. Parzyszek), Vincken.