FC Emmen komt sneu weg bij Sparta

Wat maakt van Sparta Rotterdam een topclub in de Jupiler League en FC Emmen een subtopper Een vraag die tamelijk simpel kan worden beantwoord. De Rotterdammers wonnen de laatste twee wedstrijden met een doelpunt in de 93e minuut en FC Emmen verloor twee van de laatste drie duels in de extra tijd. Sneu was het verlies bij de koploper en zo goed als vaststaande promovendus Sparta wel.De Emmenaren speelden een gedreven wedstrijd, niet altijd goed maar wel gelijkwaardig aan de thuisclub. Dan in de derde minuut van de extra tijd de wedstrijd toch nog verliezen doet pijn.

Dat Sparta oppermachtig in de Jupiler League is was aan het vertoonde in de eerste helft niet af te lezen. FC Emmen was in fasen gewoon de betere ploeg maar had wel de pech om op achterstand te komen. Het was een vermijdbaar doelpunt zoals er wel meer zijn. Een hoekschop op rechts zeilde over de complete Emmer defensie heen voor de voeten van de bij de tweede paal geheel vrij gelaten routinier Michel Breuer die het presentje dankbaar aan nam en simpel raak knalde: 1-0.

Boy Deul heeft gescoord.

Erixon Danso had hier moeten scoren.
FC Emmen pakte de draad echter redelijk weer op en kreeg tien minuten later een grote kans op de gelijkmaker. Frank Olijve kwam vrij te staan na een dieptepass van Jurjan Mannes maar knalde tegen doelman Kortsmit op. Boy Deul kreeg vervolgens nog een kans via de rebound maar mikte naast. Sparta kreeg na een half uur nog een mogelijkheid uit een counter nadat Derre Kwee de bal verspeelde. Paco van Moorsel zag zijn schot evenwel in de handen van doelman Dennis Telgenkamp belanden.

Het was zeker geen hoogstaande wedstrijd. Sparta had moeite het spel te maken wat een verdienste van FC Emmen was dat hard werkte in een poging de eerste club te zijn die Sparta op eigen veld punten zou afhalen. Direct na rust kreeg het kleine mogelijkheden via Boy Deul, tussen twee verdedigers net naast, en Marcel Deip die bij een hoekschop bij de tweede paal miste. Kort daarop gleed Marcel Seip uit in het eigen strafschopgebied waardoor de Belg Loris Brogno een kans kreeg maar naast mikte. Met Rick ten Voorde voor Marcel Kolder ging FC Emmen het laatste half uur in. Het rook dat er een kans in zat dit Sparta te pakken en ruim een kwartier voor het einde kwam het tot verbijstering van het Rotterdamse publiek op gelijke hoogte. Erixon Danso stuurde Boy Deul de diepte in en op het randje van buitenspel maakte hij de kans koelbloedig af: 1-1.

Spanning aan de zijlijn.

Sander Rozema kan het nog niet helemaal bevatten (Foto’s: Gerrit Rijkens)

Het werd spannend in de slotfase met kansen over en weer en met de nodige wissels over en weer. Een van de wissels leek uiteindelijk de wedstrijd in het voordeel van de koploper te beslissen. Vier minuten voor het einde prikte invaller Sherjill MacDonald de bal met een diagonaal schot langs doelman Telgenkamp. Sneu voor FC Emmen dat echter toch nog een dot van een kans op de gelijkmaker kreeg. Danso kon alleen op de doelman afgaan maar miste. Er kwam echter nog een doldwaze slotfase achteraan. Van enige controle was geen sprake, het regende kansen. FC Emmen slaagde er eerst in in de 92e minuut gelijk te trekken, Erixon Danso legde terug op Derre Kwee die van net buiten de zestien fraai uithaalde: 2-2. Het leek toch nog gaan te gebeuren dat Sparta puntenverlies zou lijden. Maar amper een minuut later vloog de bal er aan de andere kant weer in. Een knal van verdediger Ryan Sanusi ook van net buiten de zestien en het was raak: 3-2. De teleurstelling bij de Emmenaren was ontzettend groot, ze waren er zo dichtbij maar het mocht blijkbaar niet zo zijn.

Sparta Rotterdam-FC Emmen 3-2. 11. Breuer 1-0, 73. Deul 1-1, 86. MacDonald 2-1. 90+2 Kwee 2-2, 90+3 Sanusi 3-2. Scheidsrechter: Manschot. Assistent-scheidsrechter: Balder, Kleinjan. Vierde official: Berben. Gele kaart: Dijkstra (Sparta). Seip (FC Emmen). Toeschouwers: 7229.
Sparta: Kortsmit; Floranus, Dougall (69. Van Drongelen), Sanusi, Breuer, Ketting, Verhaar, Dijkstra, Bergkamp (86. MacDonald), Van Moorsel, Brogno (79. Stokkers).
FC Emmen: Telgenkamp; Kulhan (82. Streutker), Seip, Siekman, Kwee, Rozema, Deul (85. Gyasi), Mannes, Olijve, Danso, Kolder (67. Ten Voorde).