Terug naar overzicht Terug

FC Emmen knap lastig voor FC Zwolle


Als nummer vijftien van de ranglijst een periodetitel pakken tegen de onbetwiste koploper was goed beschouwd een tikkeltje irreëel, maar achteraf had het gelet op de uitslagen van de andere van belang zijnde wedstrijden gekund. Had FC Emmen gewonnen was de tweede periodetitel namelijk een feit geweest. FC Emmen mag dan ook slechts vijftiende staan maar wat het spel betreft moet het aanzienlijk hoger worden ingeschaald. Dat zal dan hopelijk in de komende duels, aanstaande vrijdag tegen Telstar en in de eerste wedstrijd na de winterstop tegen FC Oss, moeten blijken.


 

Ruud ter Heide wordt gevloerd: strafschop (Foto:Gerrit Rijkens). 

 

Matthieu Bemba toont zijn formidabele sprongkracht (Foto: Henk Benting) 

FC Emmen trainer René Hake had voor een elftal gekozen waarin Kevin Görtz terugkeerde in het hart van de verdediging en Bart de Groot doorschoof naar het middenveld. Verder startte Mike Koenders in plaats van Marijn Sterk en verving Kay Velda de geschorste Shkodran Metaj. Michel Poldervaart speelde min of meer op de plaats van Jeffrey de Visscher die van een verlengde winterstop geniet. In deze samenstelling liep het wat minder soepel dan bij het ingespeelde elftal van FC Zwolle maar dat belette FC Emmen niet om goed van start te gaan. Een voorzet van Bart de Groot die maar net door Ruud ter Heide werd gemist, was in de zesde minuut al een waarschuwing voor de koploper. Kort daarop kreeg Michel Poldervaart een schietkans na een vlotte aanval via Randy Wolters en Ruud ter Heide maar de ijverige Poldervaart heeft last van doelvrees en zijn doelpoging ging dan ook ver naast.

 

FC Zwolle doelman Diederik Boer probeert Ruud ter Heide uit te kappen.

 

Furdjel Narsingh (7) schiet de 1-2 langs Harm Zeinstra. Links komt Kevin Görtz niet op tijd.

 

Sander Fischer trok in de slotfase mee ten aanval (Foto’s FC Emmen Media) 

De Zwollenaren verbleven wel veel tijd op de Emmer helft maar echte doelkansen waren aanvankelijk niet te zien. Tot de 22e minuut dan toen verdediger Bart van Hintum door Joey van den Berg de diepte in werd gestuurd en zijn voorzet werd door Nassir Maachi bij de tweede paal ingetikt. De centrale verdedigers Sander Fischer en Kevin Görtz waren het er niet over eens wie Maachi nu eigenlijk had moeten dekken. FC Emmen pakte snel de draad weer op en na een half uur had Michel Poldervaart opnieuw een kans om FC Zwolle pijn toe te brengen maar maakte een verkeerde keuze. Toch kwam de thuisclub nog voor de pauze op gelijke hoogte. Ruud ter Heide werd door doelman Diederik Boer in het strafschopgebied onderuit gehaald en scheidsrechter Braamhaar wees vlot naar de penaltystip, Dat Boer slechts geel kreeg verbaasde velen maar de strafschop werd vervolgens door Ter Heide onberispelijk ingeschoten: 1-1.
FC Zwolle kreeg in de pauze het verwijt van trainer Art Langeler dat het arrogant voor de dag kwam en moest beterschap tonen. Dat ging in de beginfase niet goed toen tot twee keer toe na aanvallende acties van Bart de Groot kansen ontstonden die echter niet werden benut door Ruud ter Heide en De Groot zelf. FC Zwolle deed het beter wat kansen benutten beter toen in de 53e minuut de pijlsnelle Furdjel Narsingh na een misverstand in de middencirkel vrij baan kreeg en doelman Harm Zeinstra moeiteloos passeerde: 1-2. ,,Dat was het breekpunt in de wedstrijd’’, vond Art Langeler. ,,Daarna zijn we niet echt meer in de problemen geweest.’’
Zijn betoog klopte ook wel want hoewel FC Emmen een hartveroverende inzet toonde, bleven opgelegde kansen verder uit. Ook Sander Fischer, topscorer in de laatste weken, werd als breekijzer naar het front gedirigeerd maar zelfs dat had geen effect. FC Emmen moest genoegen nemen met een kleine nederlaag maar toonde weer aan dat het een volwassen ploeg is geworden. ,,We hebben het FC Zwolle knap lastig gemaakt’’, oordeelde trainer René Hake terecht. ,,Ik moet de ploeg een compliment maken, zeker gezien waar we vandaan zijn gekomen.’’

FC Emmen-FC Zwolle 1-2. 22. Maachi 0-1, 39. Ter Heide (strafschop) 1-1, 53. Narsingh 1-2. Scheidsrechter: Braamhaar. Gele kaart: Boer (FC Zwolle). Toeschouwers: 4721.
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Görtz, Fischer, Koenders (75. Sterk), Bemba, De Groot, Velda (75. Mravec), Wolters, Ter Heide, Poldervaart (85. Emmanouil).
FC Zwolle: Boer; Van Hintum, Pot, Lachman, Van Polen (33. Bannink), Achente, Slopt, Olijve, Maachi (81. Mamedov), Van den Berg, Narsingh (89. Dost).