FC Emmen klopt NAC Breda in spektakelstuk

Het was even afwachten hoe de spelers van FC Emmen zouden reageren op de wijziging in de technische staf maar na ruim negentig minuten boeiend voetbal kon die vraag positief worden beantwoord. Onder interim-coach Gert Heerkes met assistentie van René Grummel werd de nummer twee van de ranglijst met 1-0 verslagen. Gelet op de hoeveelheid kansen in het slot van de wedstrijd mocht NAC Breda nog de handen dicht knijpen dat de uitslag niet hoger uit viel. Door deze uitslag ging de derde periodetitel aan de Bredanaars voorbij en ging naar provinciegenoot FC Eindhoven.

Hoe lang de interim periode bij FC Emmen duurt valt nog niet te zeggen maar afgaande op het vertoonde tegen NAC Breda hoeft over de opvolging van Marcel Keizer geen overdreven haast worden gemaakt. Het liep vanaf de start gesmeerd, FC Emmen toonde zich gelijkwaardig aan de Brabantse formatie die zo graag terug wil naar het hoogste platform. Gert Heerkes: ,,We zaten direct goed in de wedstrijd hoewel er in de eerste helft weinig kansen waren. Na de pauze wonnen we veel duels en kregen daardoor veel in balbezit. Na het doelpunt kregen we kansen genoeg om het duel vroegtijdig te beslissen, dat gebeurde niet waardoor het tot en met de laatste minuut spannend bleef. Op basis van de hoeveelheid kansen was onze overwinning echter verdiend.’’

Tom Overtoom (rechts) in duel met Ronnie Stam.

Jurjan Mannes geveld maar kon verder spelen.

Gert Heerkes met naast hem René Grummel in spanning (Foto’s: Boudewijn Benting).

In de eerste helft kreeg FC Emmen een aantal redelijke tot grote mogelijkheden. Erixon Danso schoot een keertje diagonaal over, tien minuten voor de rust werd hij door NAC goalie Jelle ten Rouwelaar van een doelpunt af gehouden, de grootste kans was echter voor Jens Streutker die op slag van rust na een vrije trap van Jurjan Mannes in goede positie kwam maar ten Rouwelaar blokkeerde de inzet. NAC kreeg via Danny Verbeek een kans doch zijn schot werd door Dennis Telgenkamp tot hoekschop gepromoveerd. Na een half uur leek het moment voor topscorer Sjoerd Ars te komen maar wederom was Telgenkamp zeer alert.

Na de pauze ontving het publiek waar voor het geld en kreeg amper kans om op adem te komen. Het begon met de 1-0 voor FC Emmen in de 55e minuut. Een knal van afstand van Jurjan Mannes werd door Ten Rouwelaar weggewerkt voor de voeten van Marnix Kolder die daar uitstekend van profiteerde met zijn achtste goal van het seizoen. Voor de laatste keer dat Emmen/FC Emmen op eigen terrein tegen NAC scoorde, moest worden terug gegrepen tot 1 december 1990 toen Michel van Oostrum twee maal scoorde. NAC moest winnen om zicht op de periodetitel te houden doch had de handen meer dan vol aan de gretige Emmenaren die een kwartier voor tijd extra steun kregen wegens een rode kaart voor NAC verdediger Kenny van der Weg na een overtreding op Raymond Gyasi.

Luis Pedro neemt Marnix Kolder bij de arm.

De aanhang van NAC in mineur.

Dustley Mulder (2) wijst Tom Overtoom de weg. Foto’s: Bennie Wolbers)

FC Emmen kreeg in de slotfase diverse kansen op meerdere treffers, maar had tien minuten voor tijd ook geluk dat doelman Dennis Telgenkamp een geweldige redding op Sjoerd Ars verrichtte. Invaller Justin Mulder scoorde direct daarna maar zag de goal wegens buitenspel afgekeurd worden. Een tweede kans voor Mulder na een pass van Tim Siekman stuurde hij voorlangs. Rick ten Voorde had bij een counter voor de 2-0 kunnen zorgen maar werd door Ten Rouwelaar afgestopt. In de laatste seconde van de extra tijd knalde Rick ten Voorde nog eens op de kruising. Enige tegenvaller voor FC Emmen in de slotfase was de vijfde gele kaart voor aanvoerder Sander Rozema die daardoor de eerstvolgende wedstrijd moet overslaan. Maar dat was van later zorg.

FC Emmen-NAC Breda 1-0. 55. Kolder 1-0. Scheidsrechter: Van de Graaf. Assistent-scheidsrechter: Balder, Bluemink. Vierde official: Van der Vrande. Rode kaart: 74. Van der Weg (NAC Breda). Gele kaart: Gyasi, Rozema, ten Voorde (FC Emmen), Verbeek, Luis Pedro, Van Diermen (NAC Breda). Toeschouwers: 3044.
FC Emmen: Telgenkamp; Kwee, Seip, Streutker, Jallo, Rozema, Overtoom (77. Justin Mulder), Mannes, Gyasi (88. Siekman), Kolder (71. Ten Voorde), Danso.
NAC Breda: Ten Rouwelaar: Van der Weg, Van Diermen, Luis Pedro, Dustley Mulder, Naah, Matic (63. Duarte), Stam, Verbeek (85. Borahsar), Ars, Suk.