FC Emmen kan bliksemstart niet doortrekken

De 1305 voornamelijk FC Groningen aanhangers keken redelijk onthutst toen het scorebord in het Harense sportpark De Poel na dik een kwartier een 0-2 stand aangaf. FC Emmen, dat tot nu toe in de voorbereiding geen deuk in een pakje boter kon schieten, had brutaalweg de leiding genomen. Een dergelijke stand is bij een competitieduel aanleiding om te pogen die voorsprong vast te houden maar zo werkt het in een oefenduel echter niet helemaal. Beide ploegen gingen door op de manier waarop ze het duel waren ingegaan en daarin was FC Groningen een stuk sterker dan FC Emmen. In 25 minuten werd de achterstand omgebogen in een 5-2 voorsprong. Na de rust kwam daar nog eentje bij zodat de eindstand 6-2 werd.

Henk Bos (in het zwart) zet FC Emmen op 0-1.

Dick Lukkien windt zich op.

Bij FC Emmen wordt het tijd om naar een basisopstelling toe te werken in de wetenschap dat de selectie nog een kwalitatieve impuls nodig heeft. De stroom testspelers is echter opgedroogd en heeft weinig positiefs opgeleverd zodat trainer Dick Lukkien nog steeds zoekende is. De basiself tegen FC Groningen was daarom niet zo verrassend, Erixon Danso en Stef Gronsveld waren licht aangeslagen niet beschikbaar, het enige opvallende was dat Gersom Klok en Viktor Maier van plek hadden gewisseld. Het leidde tot een sensationele start. In de zevende minuut brak ex-FC Groninger Henk Bos door en zette zijn nieuwe ploeg op 0-1. Dat kan gebeuren dachten de Groningers ongetwijfeld om in de zeventiende minuut een tweede treffer om de oren te krijgen. Viktor Maier werd gevoerd door Yoël van Nieff, een niet zo slimme overtreding die prompt met een penalty werd bestraft. Rogier Krohne schoot vervolgens FC Emmen onberispelijk naar 0-2.

Niels Fleuren met Ruben Jenssen (8) in de nabijheid.

Gersom Klok protesteert tevergeefs als Jesper Drost (links) de eindstand op 6–2 bepaalt (Foto’s: Bennie Wolbers).

Yoël van Nieff, die FC Emmen trainer Dick Lukkien zo graag wil overnemen, maakte drie minuten later zijn fout goed door een vrije trap via onderkant lat in te schieten: 1-2. En maakte duidelijk dat FC Groningen in hem een waardevolle kracht heeft. Het was de inleiding tot een foutenfestival aan Emmer zijde. Er ging nog wel een grote kans vooraf van Viktor Maier die alleen voor doelman Padt de bal over de lat werkte. Het had gemakkelijk 1-3 kunnen staan maar vervolgens was het tot aan de pauze verder alles FC Groningen wat de klok sloeg. Tom van Weert, Albert Rusnak, Jarchinio Antonio en Hedwiges Maduro zorgden voor een 5-2 ruststand.

Na de pauze namen A-junior Nande Wielink en Kai Huisman de plaatsen van Sander Rozema en Viktor Maier in. De Emmenaren startten redelijk en er ging dreiging van uit. Maar echte doelkansen waren aan beide zijden bijna niet te zien. Tot zeven minuten voor het einde Jesper Drost vrij voor doelman Telgenkamp verscheen en de eindstand op 6-2 bepaalde. Voor FC Emmen is het oefenprogramma hiermee nog niet ten einde want de volgende week staat nog een duel tegen een mysterieuze tegenstander gepland.

FC Groningen-FC Emmen 6-2. 7. Bos 0-1, 17. Krohne (strafschop) 0-2, 20. Van Nieff 1-2, 25. Van Weert 2-2, 28. Rusnak 3-2, 41. Antonio 4-2, 44. Maduro 5-2, 83. Drost 6-2. Scheidsrechter: Blank, Toeschouwers: 1305 (in Haren).
FC Groningen: Padt; Hateboer, Reijnen, Maduro (65. Larsen), Van Nieff (60. Tamata); Bacuna, Drost, Jenssen (46. Hiariej); Antonia (55. Tibbling), Van Weert (46. Hoesen), Rusnak (75. Van Weert).
FC Emmen: Telgenkamp; Klok, Bakker, Siekman, Fleuren, Olijve (66. Baric), Rozema (46. Wielink), Mannes, Bos, Krohne (74. Albertus), Maier (46. Huisman).