FC Emmen is FC Volendam voor tweede maal de baas

In de voorbeschouwing op de wedstrijd FC Emmen-FC Volendam kwam onvermijdelijk de destijds sensationele 5-1 zege van de Emmenaren in de uitwedstrijd ter sprake. De Volendammers hadden zonder twijfel de intentie om dit niet opnieuw te laten gebeuren maar dat plan werd door FC Emmen genadeloos getorpedeerd. Het werd 4-1 voor FC Emmen, wat spelverhouding betreft een ietsje geflatteerd maar de goals van de Emmenaren waren zonder uitzondering van grote klasse.

Vooraf het eerbetoon aan Riny van Vilsteren.

Trainer Joop Gall kon niet anders dan heel tevreden zijn over zijn groep die de zege na het verlies in Eindhoven hard nodig had. ,,Een puike overwinning op een goede tegenstander. Vooral in de eerste helft heb ik van FC Emmen genoten met drie goals van grote schoonheid. Met eindelijk een goede rol van Oebele Schokker die natuurlijk tijd nodig had om in Emmen te wennen. In de tweede helft wilde FC Volendam het duel forceren en liepen we iets te veel achteruit maar die 4-1 was natuurlijk bevrijdend. Natuurlijk mochten we ook niet klagen maar het is nu zaak het door te trekken. Een compliment voor de groep.”

Oebele Schokker scoorde zijn eerste goal voor FC Emmen.

Alexander Bannink heeft de 3-0 gescoord.

Roland Bergkamp was twee maal succesvol (Foto’s: Boudewijn Benting).

Een compliment van de zijde van FC Volendam kwam er niet. Trainer Hans de Koning weigerde op de persconferentie te verschijnen omdat hij zich met name door collega Joop Gall beledigd voelde. Laatstgenoemde legde uit wat er aan de hand was geweest. ,,Hij riep voortdurend om gele en een rode kaart voor ons. Op zeker moment heb ik tegen De Koning gezegd van hou nou eens op om ons kaarten proberen aan te naaien. Dat is alles wat ik gezegd heb.” De FC Volendam trainer had eigenlijk weinig redenen om zich bestolen te voelen. De spelers waren van beide kanten voortdurend met voetbal bezig zonder ernstige overtredingen wat een aantrekkelijk duel tot gevolg had. Het enige waarover De Koning eigenlijk mocht klagen was dat zijn spelers zoveel kansen onbenut hadden gelaten.

FC Emmen begon goed aan de eerste helft met kansjes voor Roland Bergkamp, via doelman Timmermans op de paal, bijna Bart de Groot en Oebele Schokker net naast. Wel was duidelijk dat de aanvallen van FC Volendam niet van gevaar waren ontbloot. Bijna halverwege was Ludcinio Marengo dicht bij een treffer maar Peter van der Vlag greep goed in. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Een vrije trap van Leandro Resida werd keurig door Roland Bergkamp ingekopt. De gasten reageerden en veroorzaakten een paar hachelijke momenten voor de goal van Van der Vlag maar ruim halverwege sloeg FC Emmen weer toe. Een dieptepass van Sander Rozema naar Alexander Bannink die mooi teruglegde op Oebele Schokker en de eerste goal van de Cambuur huurling in dienst van FC Emmen was een feit: 2-0. Topscorer Robert Mühren kreeg vervolgens twee mooie kansen om de spanning terug te brengen maar zijn vizier stond niet op scherp. FC Emmen was veel effectiever want een fraaie een-twee tussen Schokker en Bannink had de 3-0 van laatstgenoemde tot gevolg.

Kort voor rust legde scheidsrechter Siemen Mulder de bal op de stip in het strafschopgebied van FC Emmen na een overtreding van Shkodran Metaj. Het leek niet al te zwaar en de Emmenaar kwam er met geel af. De strafschop werd door Mühren benut waardoor de rust met 3-1 inging. FC Volendam zette na de pauze veel druk en FC Emmen werd een kwartier lang met de rug tegen de muur gedrukt. De bal werd veelal snel weer ingeleverd maar opnieuw had FC Emmen mazzel dat FC Volendam geen raad met de kansen wist. En toen in de 65e minuut Yannick de Wit een fraaie pass richting Roland Bergkamp gaf was het over en uit met de gasten. De spits van FC Emmen scoorde nuchter de 4-1 en vanaf dat moment kon het niet meer mis gaan. De pijp was leeg bij de Volendammers en de thuisclub koesterde de drie punten.

FC Emmen-FC Volendam 4-1 (3-1). 22. Bergkamp 1-0, 28. Schokker 2-0, 37. Bannink 3-0, 41. Mühren (strafschop) 3-1, 65. Bergkamp 4-1. Gele kaart: Metaj (FC Emmen), Veerman (FC Volendam). Toeschouwers: 2205.
FC Emmen: Van der Vlag; Görtz, De Groot, Siekman, Metaj, Bannink, Rozema (84. Almeida), De Wit (71. Dantuma), Schokker, Bergkamp, Resida (73. Martinus).
FC Volendam: Timmermans; Coster, Luirink, Schilder, Koning, Schouten (65. Veerman), Mühren, Overtoom, Marengo, Kuwas, Laghmouchi (53. Menzo).