FC Emmen in Waalwijk strijdend ten onder

Voor Paul Krabbe was het duel RKC Waalwijk-FC Emmen een behoorlijke sprong in het duister. Immers hij kende de Jupiler League van dit seizoen uitsluitend van vluchtige tv-beelden en had dus zijn nieuwe club ook alleen maar op het trainingsveld zien zwoegen. Maar het resultaat mocht er uiteindelijk zijn. De ploeg zakte door het verlies weliswaar naar de achttiende plaats maar afgaande op het vertoonde in Waalwijk hoeft dat slechts tijdelijk te zijn. De met nieuwe inspiratie geïnjecteerde Emmenaren maakten het de ongeslagen Waalwijkers erg lastig zodat RKC-trainer Ruud Brood na afloop verzuchtte: ,,Dit was een van onze moeizaamste overwinningen van het seizoen. We hebben verdiend gewonnen maar het publiek te weinig geboden.” Dat was dan de verdienste van FC Emmen dat voor het eerst dit seizoen in een meer realistische 4-4-2 formatie van start ging. ,,Met 31 doelpunten tegen was het zaak om de boel goed gesloten te houden”, aldus Paul Krabbe die na afloop bijna zijn stem kwijt was.
De start was overigens voor RKC dat in de eerste minuten veel druk zette en een paar maal gevaarlijk in de buurt van doelman Sander Danes kwam. Het liep echter met een sisser af en na zes minuten was FC Emmen zelfs dicht bij de openingstreffer. Niek Ripson haalde vanaf een meter of vijf buiten het strafschopgebied uit en trof de lat. Vanaf dat moment was het een vrijwel gelijk opgaande wedstrijd. Bij RKC kreeg de mee opgerukte verdediger Wouter Gudde een mogelijkheid maar schoot voorlangs. In de 28e minuut kreeg Tim Mavaz na een prima counter een kans maar raakte de bal slecht en dat zou jammer genoeg ook zo blijven bij de wat uit de toon vallende Sloveen. De eerste helft leek met een brilstand te worden afgesloten tot vier minuten voor tijd een fout van Jesse Schotman die een breedtepass bij een tegenstander zag belanden FC Emmen fataal werd. Via Anton Jongsma kreeg spits Kevin Vink de bal toegeschoven die vervolgens vanaf een meter of twintig doeltreffend uithaalde: 1-0. Op slag van rust behoedde Sander Danes zijn ploeg nog voor een grotere achterstand door een kopbal van Ruud Berger te stoppen.
Na de pauze domineerde FC Emmen aanvankelijk en niet zelden stonden alle veldspelers op de helft van de Waalwijkers. Wat er echter aan ontbrak was het creëren van serieuze doelkansen. Na ruim een uur kopte Matavz een keertje net naast de paal maar dat was het ook zo’n beetje. Ook Geoffrey Verweij was weer hyperactief maar heeft nog altijd hinder van een gebrek aan rendement. In de laatste twintig minuten kantelde het duel weer in het voordeel van de thuisclub. Ruud Brood wisselde een paar maal waardoor o.a. Luwamo Garcia in het veld kwam die in het verleden FC Emmen nogal eens pijn heeft gedaan. Dat deed hij ook nu indirect een beetje want Sieme Zijm torpedeerde in de 83e minuut de aalvlugge Waalwijker wat de Emmenaar op zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kwam te staan. Dat gebeurde een meter of twintig bij de achterlijn van RKC wat dus niet zo slim was. Paul Krabbe gebruikte in de slotfase ook al zijn wissels met daarbij de rentree van Michael van der Kruis die vier minuten voor het einde Matavz in de spits kwam aflossen. Leuk voor Van der Kruis ongetwijfeld maar het leek niet de meest geslaagde zet van de avond. Het moe gestreden FC Emmen kon in de eindfase geen vuist meer maken zodat de 1-0 winst voor de Waalwijkers niet meer in gevaar kwam.
,,Een mooie wedstrijd”, analyseerde Paul Krabbe afloop. ,,Ik heb veel strijd en kansen aan beide kanten gezien. RKC startte in de eerste helft goed en wij namen het over. Jammer van die verkeerde breedtebal die de inleiding tot de 1-0 werd.”

RKC Waalwijk-FC Emmen 1-0. 41. Vink 1-0. Scheidsrchter: Makkelie. Rode kaart (2x geel): 83. Zijm (FC Emmen). Gele kaart: Valgaeren, Demeijer (FC Emmen). Toeschouwers: 4144.
RKC Waalwijk: Zwarthoed; Snoyl, Van Mosselveld, Gudde, Dustley Mulder, Jongsma, Berger, Hans Mulder, Vink (66. Benschop, 90. Varela), Benson, Remacle (66. Garcia).
FC Emmen: Danes; Zijm, Görtz, Valgaeren, Bevaart, Schotman (79. Krohne), Ripson, Pannekoek, Stroeve (85. Demeijer), Verweij, Matavz (86. Van der Kruis).

Richard Moes, Paul Krabbe en Alami Ahannach in conclaaf.

De voorzet van Mark Bevaart wordt geblokt.