FC Emmen in slotfase over SC Cambuur heen

Het was weer eens een slechte dag voor de vroege naar huis gangers. Vijf minuten voor het einde stond FC Emmen nog op verlies maar door twee kopgoals werd nog een wonder verricht. Waarbij het opmerkelijk was dat beide goals door de op dat moment centrale verdedigers Bart de Groot en Sander Fischer werden gescoord. De overwinning was niet alleen broodnodig maar ook volkomen verdiend omdat de hard werkende thuisploeg in de tweede helft een kwartet doelkansen creëerde zonder er eentje te benutten. SC Cambuur, dat na een redelijke eerste helft in het tweede part weinig indruk meer maakte, scoorde vervolgens wel via invaller Bob Schepers. Het was volslagen tegen de verhouding in maar in de slotfase werd de verhouding weer recht getrokken.

Bart de Groot (rechts in het rood en wit) kopt de gelijkmaker binnen.

Marijn Sterk bespringt de doelpuntenmaker.

De eerste helft liet twee redelijk tegen elkaar opgewassen elftallen zien met de bezoekers wellicht een optisch overwicht. Dat laatste overigens zonder tot geweldige doelkansen te komen en dat gold ook voor FC Emmen. Alleen een poging van Eldridge Rojer na een dik een kwartier toen hij op de achterlijn een Cambuur verdediger de bal ontfutselde en vervolgens in het zijnet schoot, was een kansje. Halverwege de eerste periode moest bij FC Emmen verdediger Jorrit Kunst al met een blessure worden gewisseld waar voor de gepasseerde Kay Velda mocht opdraven. Kevin Görtz nam de positie van Kunst over terwijl Bart de Groot naar achteren werd gehaald.

Randy Wolters in een vreemd duel verwikkeld (Foto’s FC Emmen Media)

Eldridge Rojer inspecteert de grasmat (Foto: Boudewijn Benting)

Na de thee kwam bij SC Cambuur Mark de Vries de vrij onzichtbare Martijn Barto vervangen. De Vries is altijd een lastige spits maar de aandacht ging nu eigenlijk alleen nog naar de verrichtingen van FC Emmen uit. De ploeg ging opeens draaien, veroverde veel ballen en schiep zich ook dotten van kansen. Op een pass van Mike Koenders verscheen Kay Velda in de vijftigste minuut alleen voor doelman Te Loeke maar zag zijn lobje naast gaan. Vijf minuten later had Eldridge Rojer zijn ploeg op voorsprong moeten brengen. Ook hij had een vrije schietkans maar Te Loeke kreeg er nog een voet tegen aan. Daarna maakte Rojer plaats voor Renaldo Jongebloet terwijl bij de gasten Bob Schepers in het veld kwam voor Charles Dissels.

Sander Fischer (tweede van links) scoort de winnende treffer.

In de 66e minuut was Marijn Sterk aan de beurt om een enorme kans te missen. Hij wilde halverwege de zestien de bal in het doel krullen maar mikte te hoog. Kort daarop kreeg Bart de Groot na een vrije trap van Mehmet Boztepe een mogelijkheid maar zijn inzet miste de nodige kracht. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Bob Schepers speelde, de overigens goed voor de dag komende, Mike Koenders uit en passeerde doelman Harm Zeinstra met een diagonaal schot: 0-1.
FC Emmen was aangeslagen maar nog niet verslagen. Met de mentale weerbaarheid zat het deze avond wel goed en het alles of niets leidde tot de verdiende driepunter. Eerst kopte Bart de Groot uit een door Shkodran Metaj genomen hoekschop de gelijkmaker binnen. De negentigste minuut liep al toen ook nog de winnende treffer werd geproduceerd. Op rechts kapte Jongebloet zich vrij en zijn voorzet werd door Sander Fischer via de binnenkant van de paal ingekopt. Er werden nog drie minuten extra tijd toegevoegd maar in de problemen kwamen de dolgelukkige Emmenaren niet meer.

FC Emmen-SC Cambuur 2-1. 71. Schepers 0-1, 85. De Groot 1-1, 90. Fischer 2-1. Scheidsrechter: Ketting. Gele kaart: Wolters (FC Emmen), El Makrini (SC Cambuur). Toeschouwers: 2605.
FC Emmen: Zeinstra; Koenders, Görtz, Fischer, Kunst (25. Velda), Sterk, Metaj, De Groot, Wolters, Boztepe (80. Almeida), Rojer (60. Jongebloet).
SC Cambuur: Te Loeke; Vosselman, Van der Laan, Dijkstra, Droste, El Makrini, Sandor van der Heide, Takak, De Leeuw, Barto (46. De Vries), Dissels (56. Schepers).