Terug naar overzicht Terug

FC Emmen in extra tijd onderuit tegen FC Groningen


FC Emmen trekt in oefenduels tegen FC Groningen doorgaans aan het kortste einde maar leek op de Veendammer Langeleegte te breken met die gewoonte. Het duel scheen in 3-3 te eindigen maar in de extra tijd prikte Tom van Weert alsnog de winnende treffer voor de eredivisieploeg binnen. Met de 4-3 uitslag viel echter wel mee te leven. FC Groningen ontkwam daarmee immers aan gezichtsverlies, terwijl een nederlaag met een doelpunt verschil voor FC Emmen nog zo gek niet is.


FC Groningen trainer Faber had vooraf aangekondigd al zijn beschikbare spelers speeltijd te geven en dat werden er uiteindelijk negentien. Collega Dick Lukkien heeft in de breedte wat minder aanbod maar zette desondanks toch zestien spelers in. Met zijn allen maakten ze er geen geweldige pot voetbal  van maar de in totaal zeven goals maakten veel goed. Aanvankelijk leek de eredivisieploeg gemakkelijk van FC Emmen weg te lopen. Eerder in de week bood het tegen Vitesse hetzelfde beeld. Ook in de manier waarop de goals vielen was er een grote overeenkomst. De Emmer verdediging maakte bepaald geen solide indruk. Bij de 1-0 van Ruben Jenssen kon hij gemakkelijk uithalen terwijl het schot niet onhoudbaar leek. De 2-0 van Lars Veldwijk was ook geen defensief hoogstandje. De nieuwe nummer 9 van de Groningers kon in de zestien zo vrij als een vogeltje uithalen.

7

De Langeleegte was redelijk vol.

10

Nick Bakker aan de bal met de Japanner Ritsu Doan (25) in de buurt.

12

Alexander Bannink wordt gevloerd.

Met de mentale weerbaarheid van de Emmenaren is echter niets mis. Waar het Groninger publiek wellicht aan een forse uitslag ging denken, werd de stand in drie minuten tijd recht getrokken. Tussen de 34e en 36e minuut moesten de Groningse verdedigers Mike te Wierik  en Django Warmerdam tweemaal aan de noodrem trekken op acties van Alexander Bannink en Glenn Bijl en beide malen wees arbiter Martens terecht naar de stip. Cas Peters schoot twee keer vlekkeloos in. De 2-2 was tevens de ruststand. Bij FC Groningen werd na de rust direct ruim gewisseld terwijl Lukkien de zelfde basis het veld in stuurde. Na zes minuten liet FC Emmen zich verrassen door een vrije trap van specialist Yoëll van Nieff die vanaf een meter of 25 doelman Dennis Telgenkamp verraste: 3-2. Halverwege de tweede helft had FC Emmen gemakkelijk op een grotere achterstand kunnen komen . Na geknoei in de Emmer defensie kon Mimoun Mahi de bal niet over de doellijn krijgen en kort daarop miste hij nogmaals vanuit een riante positie.

17

Cas Peters gaat neer en krijgt een strafschop.

23

Mimoum Mahi (14) scoort niet in deze positie.

26

Glenn Bijl (links) heeft tegenstander in de greep (Foto’s: Bennie Wolbers).

Een kwartier voor het einde kwam FC Emmen opnieuw op gelijke hoogte. Een mooie pass van Glenn Bijl werd door Cas Peters keurig afgerond met zijn derde goal van de middag. Die stand leek FC Emmen mee naar huis te kunnen nemen maar in de extra tijd liep dat voornemen toch nog spaak. Spits Tom van Weert kreeg alle ruimte in het strafschopgebied en pingelde de 4-3 binnen.

FC Groningen-FC Emmen 4-3.  12. Jenssen 1-0, 22. Veldwijk 2-0, 34. Peters (strafschop) 2-1, 36. Peters (strafschop) 2-2, 52.Van Nieff 3-2, 76. Peters 3-3, 90. Van Weert 4-3. Scheidsrechter: Martens. Gele kaart: Kane, Bacuna (FC Groningen). Toeschouwers: 2350.

FC Groningen: Begois; Kane (46. Absalem), Te Wierik (46. Reijnen), Larsen (46. Memisevic), Warmerdam (46. Van Nieff); Drost (46. Hrustic), Bacuna (64. Reis), Jenssen, Doan (46. Idrissi); Veldwijk (46. Mahi), Van Weert.
FC Emmen: Telgenkamp: Bijl, Lima (83. Veendorp), Veldmate, Bakker (70. Siekman), Huizing (60. Ben Moussa), Klok, Loen (83. Bijlsma), Peters, Bilate (60. Chacon), Bannink (83. Haydary).