FC Emmen houdt tegen Sparta punten in de knip

Door de winst op Sparta is FC Emmen naar het linkerrijtje geklommen. De huidige zevende plaats is de hoogste klassering sinds de beginfase van het seizoen 2008/09 toen FC Emmen na drie wedstrijden eventjes op de tweede plaats stond. De concurrentie is echter bijzonder groot, zo staan onder FC Emmen twee ploegen met een punt minder maar ook een wedstrijd minder gespeeld. In de derde periode doet de ploeg van trainer René Hake ook volop mee en komt het maandag over een week in Maastricht tegen MVV tot een botsing tussen de huidige nummers drie (FC Emmen) en twee (MVV).
FC Emmen startte goed met een paar soepel lopende aanvallen maar moest toch al na amper vijf minuten spelen een achterstand accepteren. Op rechts werd FC Emmen door een dieptepass verrast die in eerste instantie nog door Harm Zeinstra onschadelijk werd gemaakt maar de rebound was voor Joey Godde die de 0-1 binnenschoot. ,,De eerste de beste aanval van Sparta was raak”, constateerde trainer Hake. ,,Een goede goal waardoor we een poosje van de leg raakten.”

Eldridge Rojer heeft gescoord (Foto: Gerrit Rijkens)

Eldridge Rojer (9) wordt meegetrokken door Sparta aanvoerder Ruud Knol (3).

Opvallend was dat FC Emmen heel veel vrije trappen moest weggeven om overeind te blijven. Maar door een zwak moment van een Spartaan kantelde het duel plotseling in het voordeel van de thuisploeg. Verdediger Ruud Knol lanceerde een foute pass die door Eldridge Rojer werd onderschept en razendsnel in een counter werd omgezet. Via een keurig eentweetje met Jeffrey de Visscher maakte Rojer zelf het karwei af: 1-1. Van de zelfverzekerheid waarmee Sparta aan de wedstrijd was begonnen was opeens niets meer over en FC Emmen bepaalde het spelbeeld. Sander Fischer kopte uit een hoekschop rakelings naast en Tjaronn Chery zag een schot door doelman Oscar Moens worden gekeerd. Een minuut later was het wel bingo na uitstekend voorbereidend werk van Hans Denissen. Die lepelde de bal in de doelmond waar Eldrigde Rojer klaar stond om met het hoofd de 2-1 te laten aantekenen. FC Emmen ging daarna wat te lichtvaardig met enkele mogelijkheden om waardoor tot aan de rust de voorsprong met een doelpunt verschil overeind bleef. Met enig geluk, dat wel want kort voor de pauze raakte Sparta’s aanvalsleider Johan Voskamp binnenkant paal. Bij deze actie raakte Angelo Zimmerman geblesseerd en keerde na de thee niet meer terug.

Bart de Groot zij-aan-zij met René van Dieren (Foto’s Henk Benting)

Voor Zimmerman kwam direct na rust Kevin Görtz in de achterste lijn  en deed dat prima. Verder werd Kay Velda, die momenteel in een dipje zit, vervangen door Johnny de Vries. Het werd vervolgens een boeiend spektakel met twee ploegen die voor de volle honderd procent voor de punten gingen. FC Emmen kon echter de wedstrijd niet echt controleren en Sparta kreeg kansen. Een schot van Godde werd door doelman Zeinstra over de lat getikt en in de 67e minuut knalde invaller Joshua John op de lat. Kort daarop moest Zeinstra met gevaar voor eigen leven redding brengen toen Sparta doorspeelde terwijl Sander Fischer geblesseerd in de zestien van Sparta lag. Het duel werd vinniger en scheidsrechter Dennis Higler die in de eerste helft de kaarten op zak hield, kon dat niet meer volhouden. Voor Sparta had dat tot gevolg dat invaller Joshua John, na het tegen de grond duwen van Johnny de Vries, en verdediger Ruud Kras, die de doorgebroken Eldrigde Rojer onderuit haalde, vanaf de 83e minuut met acht veldspelers verder moest. Op papier zou FC Emmen dat voordeel natuurlijk met gemak moeten uitspelen maar het alles of niets dat Sparta liet zien was nog best lastig. In de laatste van de drie minuten extra tijd gaf Jeffrey de Visscher zelfs nog een vrije trap weg op de punt van de zestien. Een hachelijk moment maar een voor elke meter knokkend FC Emmen gaf de drie punten met het betere kunst- en vliegwerk niet meer uit handen. ,,Na rust hebben we niet meer het initiatief gehad”, stelde René Hake vast. ,,Na de eerste rode kaart hadden we de wedstrijd eigenlijk moeten beslissen maar dat gebeurde niet. Daarna kregen we nog een paar hachelijke momenten te verduren.”

FC Emmen-Sparta Rotterdam 2-1. 5. Godee 0-1, 20. Rojer 1-1, 32. Rojer 2-1. Scheidsrechter: Higler. Rode kaart: 75. John (Sparta), 83. Kras (Sparta). Gele kaart: De Visscher, Johnny de Vries (FC Emmen), Van den Bergh, Rutjes (Sparta). Toeschouwers: 2813.
FC Emmen: Zeinstra; Piesche, Fischer, Zimmerman (46. Görtz), Guus de Vries, Velda (46. Johnny de Vries), Chery, De Groot, De Visscher, Rojer, Denissen.
Sparta Rotterdam: Moens; Willems, Kras, Knol (46. Rutjes), Dijkhuizen, Van Dieren (64. John), Van den Bergh, De Roon, Godee, Voskamp (82. Van Oeveren), Duarte.