FC Emmen houdt FC Volendam op gelijkspel

FC Emmen heeft tegen FC Volendam weer eens aangetoond in eigen stadion voor geen enkele ploeg in de Jupiler League opzij hoeven te gaan. De nummer twee van de ranglijst pakte in Emmen met pijn en moeite een puntje maar had het duel ook gemakkelijk kunnen verliezen. De 2-2 stemde trainer Gerry Hamstra toch tot tevredenheid. ,,We hebben ons strijdbaar en agressief getoond en hadden de kans om de wedstrijd naar ons toe te trekken.” Bij FC Emmen maakte Mounir Biyadat zijn debuut en had de eer om de enige gele kaart van de wedstrijd te ontvangen. Het was al zijn zesde van het seizoen.
FC Volendam kwam naar FC Emmen met een serie van dertien ongeslagen wedstrijden en begon zelfbewust aan de wedstrijd. Het bracht veel tijd door op de helft van de Emmenaren maar voor de goal was van de Volendamse schutterij weinig te zien. Serieuze doelkansen van de gasten waren dan ook niet te aanschouwen. Na een aarzelend begin greep FC Emmen in het tweede deel van de eerste helft de macht. Halverwege leverde een prima aanval een hoekschop op waaruit Sergio van Dijk overkopte. Vier minuten later vloog een kogel van Morten Friis rakelings over. Na ruim een half uur viel de openinggoal in het voordeel van de thuisclub. Geoffrey Verweij was de aangever en Morten Friis was eerst Paul Quasten te snel af en tikte vervolgens de bal langs doelman Jeroen Verhoeven. De 1-0 was de elfde treffer van de Deen. Het slotakkoord in de eerste helft werd ook door FC Emmen gezet toen Sergio van Dijk een mogelijkheid kreeg na weer een goed opgezette aanval via Verweij en Friis. De schuiver ging echter rakelings naast.
FC Volendam had er in de ogen van de na dit seizoen vertrekkende trainer Stanley Menzo in de eerste helft te weinig van gebakken. ,,We begonnen redelijk zonder tot grote kansen te komen. We maakten te veel fouten wat trouwens ook met het veld had te maken.” In de tweede helft moesten de gasten er dus logischerwijs meer aan doen en lieten dat ook zien. FC Volendam heeft meerdere gemakkelijk scorende aanvallers in de ploeg zoals Jack Tuyp (16 goals), Bernard Hofstede (10) en Rowin van Zaanen (9) maar zij kregen nauwelijks kans om hun produktie op te schroeven. En de bezoekers hadden na exact een uur spelen geluk dat Sergio van Dijk een prachtkans niet kon verzilveren. Geoffrey Verweij was evenals bij de 1-0 de aangever maar Van Dijk mikte in goede positie net over de kruising. Het had de bezoekers de nekslag kunnen geven maar in plaats daarvan kwam FC Volendam op gelijke hoogte. Er moest met Rachid El Yaakoubi wel een invaller aan te pas komen: 1-1. Wie had gedacht dat FC Emmen daarna in verdere problemen zou komen zat op het verkeerde spoor. De ploeg toonde karakter en drie minuten later nam aanvoerder Roy Stroeve, die vooraf de bloemen voor zijn 300e competitiewedstrijd in het betaalde voetbal in ontvangst mocht nemen, de 2-1 na een schermutseling voor de goal de 2-1 voor zijn rekening.
FC Emmen leek de drie punten binnen handbereik te hebben. Geoffrey Verweij wisselde de moegestreden Geoffrey Verweij voor Marcel Pannekoek maar die stond koud in het veld toen FC Volendam gelijk maakte. Rowin van Zaanen gleed behendig langs twee Emmenaren en passeerde doelman Thomas Villadsen met een diagonaal schot: 2-2. Daarna gingen beide ploegen op zoek naar de winnende treffer. Invaller El Yaakoubi kopte eerst net naast maar in de laatste minuten van het spannende duel was FC Emmen dicht bij de volle buit. Niki Leferink schoot na aangeven van uitblinker Roy Stroeve over en in de extra tijd kreeg Robbie Haemhouts bij de tweede paal een mogelijkheid maar doelman Verhoeven reageerde alert.
Het bleef uiteindelijk bij de verdiende 2-2 waardoor FC Emmen blijft meedoen in de strijd om de vijfde periodetitel en daarmee voor het eerst dit seizoen hoger op de ranglijst staat dan BV Veendam!
FC Emmen – FC Volendam 2-2. 32. Friis 1-0, 67. El Yaakoubi 1-1, 70. Stroeve 2-1, 77. Van Zaanen. Scheidsrechter: Makkelie. Gele kaart: Biyadat (FC Emmen).
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Broers, Görtz, Verweij (77. Pannekoek), Biyadat, Haemhouts, Friis (88. Dost), Stroeve, Sergio van Dijk (81. Leferink).
FC Volendam: Verhoeven; Quasten, Boots, Schilder, Maynard, Deul (86. Valenta), Hofstede, Meijers, Van Zaanen, Tuyp (79. Plat), Zwarthoed (59. El Yaakoubi).

Mounir Biyadat (tweede van links) krijgt geel.

Roy Stroeve was verantwoordelijk voor de 2-2.

Morten Friis trof voor de elfde keer raak dit seizoen. (Foto’s Henk Benting)