Terug naar overzicht Terug

FC Emmen hoopt op driepunter tegen Helmond Sport


FC Emmen ontvangt aanstaande vrijdag Helmond Sport: een ontmoeting tussen de nummers acht en zeventien van de ranglijst. Dat wordt een fluitje van een cent zou de gedachte kunnen zijn maar zo werkt het niet in de Jupiler League. De competitie is nog in het beginstadium en de onderlinge afstanden zijn nog maar gering. In punten bedraagt het verschil tussen FC Emmen en Helmond Sport bijvoorbeeld slechts drie en de mogelijkheid bestaat dus dat de Brabanders bij winst op gelijke hoogte komen.


In het aantal tegengoals verschillen FC Emmen en Helmond Sport niet veel: FC Emmen heeft zeven goals tegen en Helmond Sport eentje meer. In het aantal gescoorde goals is er echter een groot verschil met 12 doelpunten voor FC Emmen en de Brabantse formatie slechts 5. In dat laatste hoopt trainer Jan van Dijk van de gasten verandering te brengen met de komst van Jack Tuyp, het voormalige kanon van FC Volendam die een niet geslaagd avontuur naar Hongarije achter de rug heeft. Hij heeft voor zijn nieuwe club nog niet gescoord. Op de valreep kreeg Helmond Sport ook nog versterking van middenvelder Lars Hutten die bij Excelsior overbodig was. De club heeft tevens nog getracht Joey Sleegers van Feyenoord over te nemen maar werd afgetroefd door buurman FC Eindhoven.

Met last minute versterkingen is FC Emmen nog niet erg fortuinlijk geweest. Op het moment van schrijven zijn een drietal overschrijvingen nog niet door de KNVB geaccepteerd. Bovendien verloor het in de wedstrijd tegen VVV Venlo linksback Gaby Jallo met een schouderblessure. Hij is de afgelopen week in Enschede geopereerd maar zal dus een tijdje ontbreken. Maar er is kwaliteit genoeg over om Helmond Sport succesvol te kunnen bestrijden. Statistisch gezien heeft FC Emmen echter wel een nadeel. Van de laatste zes thuiswedstrijden tegen Helmond Sport won FC Emmen er geen eentje met drie gelijke spelen en evenzoveel nederlagen.

De strijdwijze van Helmond Sport lijkt FC Emmen echter tegemoet te komen. Jan van Dijk, die zijn selectie slechts een keer per dag onder handen neemt, zei onlangs. ,,We willen aanvallen en druk naar voren zetten. De ene keer pakt dat goed uit, soms ook niet.’’ De Helmonders wonnen alleen de thuiswedstrijd tegen FC Oss naast op zich verdienstelijke gelijke spelen tegen Sparta Rotterdam en Jong FC Twente. Trainer Jan van Dijk keert dus weer eens een keertje terug naar het stadion waar hij nog steeds de succesvolste trainer van FC Emmen in de laatste tien seizoenen is. In 2005/06 eindigde hij met FC Emmen als zesde, destijds niet goed genoeg voor de play offs, wat na hem door niemand is verbeterd. Ook (nog) niet door Joop Gall die drie seizoenen met Jan van Dijk bij FC Groningen heeft samengespeeld.

Scheidsrechter van het duel is de 26-jarige Rob Dieperink die zijn tweede wedstrijd van het seizoen fluit. In 2012/13 was hij twee maal bij wedstrijden van FC Emmen betrokken. In dat zelfde seizoen floot hij ook twee maal een wedstrijd van SC Veendam die beiden werden geannuleerd.