FC Emmen heeft deelname play offs in eigen hand

FC Emmen heeft de deelname aan de play offs ook na het doelpuntloze gelijke spel tegen NAC Breda geheel in eigen hand. Wint het de laatste twee wedstrijden, uit tegen FC Dordrecht en thuis tegen Jong FC Utrecht, is het spekkoper. Door de periodewinst van SC Cambuur gaan de huidige plaatsen negen (FC Emmen) en tien (FC Eindhoven) richting play offs en valt RKC Waalwijk buiten de boot, maar er is wel een kandidaat bijgekomen. De Graafschap is tot op drie punten genaderd en gaat nog een serieuze gooi naar het linkerrijtje doen.

FC Emmen is moeilijk te overwinnen, maar zelf winnen is gelet op drie gelijke spelen op rij ook niet gemakkelijk. Maar gezien de kwaliteit van de laatste drie tegenstanders is dat zeker geen schande. NAC Breda was de laatste in het rijtje en was zeker in de eerste helft een behoorlijk tikkeltje beter dan de gastheren. Maar door hard werken en wederom uitmuntend keeperswerk van Dennis Telgenkamp werd een puntje behaald. ,,In de eerste helft was NAC de betere ploeg’’, erkende trainer Dick Lukkien. ,,We werden redelijk van het kastje naar de muur gestuurd maar in de rust heb ik de spelers gevraagd nog wat meer energie in de wedstrijd te stoppen. Dat was niet gemakkelijk gezien de derde wedstrijd in acht dagen maar toch hebben ze het gedaan. Met een beetje geluk had Alexander Bannink ook nog de 1-0 kunnen scoren. Dat was denk ik niet helemaal verdiend geweest, maar ik ben toch zeer tevreden over de veerkracht die ze hebben getoond.’’

Fc Emmen - NAC Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Oguzhan Türk heeft de tegenstander in de greep.
Youri Loen krijgt een steuntje in de rug.
Kai Huisman probeert een tackle te ontwijken (Foto’s: Boudewijn Benting).

FC Emmen had in de eerste helft moeite de Bredanaars bij te benen wat ook blijkt uit de balbezit cijfers van 41 tegen 59 procent in het voordeel van NAC. Dennis Telgenkamp redde een aantal malen uitstekend op een kopbal van Cyriel Dessers na een kwartier spelen en een kopstoot van Shane O’Neill na een klein half uur. Daarnaast kreeg hij nog een keertje hulp van Gersom Klok die een inzet van Mounir el Allouch op de doellijn onschadelijk maakte. Pas in de laatste minuut van de eerste periode stichtte Alexander Bannink gevaar voor de NAC-goal maar kwam niet verder dan een hoekschop.

AT5W3201

Alexander Bannink worstelt zich langs een verdediger.

AT5W3228

NAC topschutter Cyriel Dessers springt het hoogst.

In de tweede helft was het meer een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige ploegen. Vooral toen Issa Kallon na een kwartier Kai Huisman afloste zat er meer dreiging in de aanvalspogingen van de thuisclub. Kallon kreeg zelf in de 67e minuut twee goede mogelijkheden met eerst een schot van grote afstand rakelings over, en een doelpoging uit een moeilijke hoek die in de handen van doelman Jorn Brondeel eindigde. In de 78e minuut kreeg FC Emmen de beste mogelijkheid via Alexander Bannink, hij zette zelf mede de aanval op en kon het ook afwerken maar schoot in uitstekende positie over. Een minuut later had het ook even goed 0-1 kunnen staan toen Manu Garcia vrij voor Telgenkamp opdook maar de kans liet liggen. In de slotfase slaagde FC Emmen er nog in om enige paniek in de Brabantse achterhoede te veroorzaken maar de doelpogingen bleven vruchteloos. Waarmee NAC-trainer Stijn Vreven ook tevreden was. ,,Het komt niet vaak voor dat ik in een uitwedstrijd tevreden ben met een punt maar vanavond gelet op de kwaliteit van FC Emmen ben ik dat wel.’’

FC Emmen-NAC Breda 0-0. Scheidsrechter: Van den Kerkhof. Gele kaart: Aslan, Türk (FC Emmen). Toeschouwers: 2850.
FC Emmen; Telgenkamp; Loen, Siekman, Bakker, Aslan (85. Maier), Türk, Bannink, Olijve, Klok, Peters, Huisman (59. Kallon).
NAC Breda: Brondeel; Verschueren, O’Neill, Damen (78. Agyepong), Horsfield, Korte, Stans, Haemhouts (69. Verbeek), Garcia, Dessers (60. Oosterwijk), El Allouchi.