FC Emmen haalt uit in Den Bosch

FC Emmen-trainer Joop Gall was uiteraard in zijn nopjes met de overwinning. ,,FC Den Bosch heeft het weliswaar momenteel moeilijk, maar heeft toch best kwaliteit in de groep. Wij begonnen met een beetje te veel respect, maar hebben uiteindelijk van de kwetsbaarheid van FC Den Bosch, namelijk de omschakeling, goed geprofiteerd. Zowel de eerste als de tweede goal vielen op dezelfde manier, namelijk door aardige counters. We hebben nu acht punten uit de laatste vier wedstrijden, dat moet ons de kracht geven om onze ambitie verder uit voeren.”

Tom van Weert gaat neer met Peter van der Vlag en Kelvin Maynard in de buurt. Geen strafschop.

Alexander Bannink zet FC Emmen op voorsprong (Foto’s Gerrit Rijkens).

Het hele elftal verdiende tegen FC Den Bosch een pluim wegens vertoonde ijver en het goed uitvoeren van de plannen. Maar doelman Peter van der Vlag verdiende toch wel een meer dan eervolle vermelding. Hij zorgde er met een paar geweldige reddingen op cruciale momenten voor dat FC Den Bosch niet in de wedstrijd kwam. De eerste was al in de vijfde minuut toen Benjamin van den Broek vanaf een meter of vijf tot koppen kwam maar de Emmer sluitpost ranselde de bal fraai uit de goal. Het tweede moment was drie minuten na de pauze toen FC Emmen op een 0-1 voorsprong stond. Nu stond de Bossche verdediger Jelle De Bock op de goede plek maar zijn inzet werd door Peter van der Vlag met een geweldige redding onschadelijk gemaakt. Het waren momenten die het spelverloop een andere wending hadden kunnen geven, maar daarna kreeg FC Emmen het duel goed in de vingers. Alleen leek in de eerste helft het probleem van niet kunnen scoren weer de kop op te steken. Zo kwam Norair Mamedov in de 22e minuut na een snelle counter helemaal vrij tot schieten maar raakte de bal verkeerd waardoor het een meter of twintig afzwaaide. En pech was er ook toen een vrije trap van Kay Velda na exact een half uur spelen de lat teisterde. Drie minuten later lanceerde Mamedov een prima voorzet richting Wout Weghorst maar diens kopbal vloog een metertje over. Daar tussen door claimde FC Den Bosch misschien wel terecht een penalty toen Tom van Weert in het strafschopgebied een duwtje kreeg van een Emmer verdediger maar scheidsrechter Dieperink zag er geen strafschop in. Vijf minuten voor de pauze brak Alexander Bannink dan toch de ban. Een onderschepping op het middenveld leidde tot een aanval via Anmar Alubaraki die Alexander Bannink vrij zag staan en de middenvelder schoot FC Emmen naar 0-1.

Norair Mamedov gaat om Moreno Rutten heen.

Wout Weghorst laat doelman Kevin Begois kansloos (Foto’s FC Emmen Media)

FC Den Bosch wilde na de thee het eigen pubiek iets laten zien en dat leidde tot de eerder gememoreerde mogelijkheid voor Jelle De Bock. Het opdringen van de Bosschenaren gaf FC Emmen echter de ruimte tot goed opgezette tegenstoten. Met een opvallende rol voor Yannick de Wit die niet spectaculair oogde, maar veel nuttig werk verrichtte. In de 52e minuut slaagde FC Emmen er in de voorsprong te verdubbelen. Alexander Bannink was deze keer de aangever waarop spits Wout Weghorst kon scoren: 0-2. De gaten in de Bossche defensie werden steeds groter en er kwamen kansen voor Anmar Almubaraki, tegen de keeper op, en Kay Velda die een knal tot hoekschop zag omgebogen. Velda was uiteindelijk wel de maker van de 0-3. Hij kogelde na precies een uur spelen de bal uit een vrije rap via de paal en vingertoppen van doelman Begois zijn ploeg naar een geruststellende 0-3.

In de zeventigste minuut kreeg FC Emmen bovendien nog het voordeel van met een man-meer spelen. Ex-FC Emmen speler Randy Wolters had zich voor genomen er een bijzondere wedstrijd van te maken maar dat mislukte totaal. In de eerste minuut kegelde hij al Said Bakkati omver en kwam nimmer in de wedstrijd. Na in de 59e minuut zijn eerste gele kaart te hebben gekregen, volgde in de 70e minuut de tweede waarop hij kon inpakken. FC Emmen speelde daarop de wedstrijd rustig uit met nog wel twee tegenvallers in de slotfase. Eerst viel invaller Bart de Groot na zijn knie te hebben verdraaid in de extra tijd uit en kreeg kort daarop Kay Velda, die een foutje van Almubaraki moest corrigeren, geel wat al zijn vierde van het seizoen is. Mauricio Mazzetti kon echter positief nieuws naar het Argentijnse thuisfront sturen. Hij mocht invallen voor Bart de Groot maar de tijd was te kort om nog een bal te raken.
Na het laatste fluitsignaal bleef het nog lang onrustig rondom stadion De Vliert. Opstandige fans blokkeerden de hoofdingang en spelers en supporters van FC Emmen konden pas na vertraging de thuisreis aanvaarden.
FC Den Bosch-FC Emmen 0-3. 40. Bannink 0-1, 52. Weghorst 0-2, 60. Velda 0-3. Scheidsrechter: Dieperink. Gele kaart: Wolters (2x), Almubaraki, Velda (FC Emmen). Toeschouwers: 3783.
FC Den Bosch: Begois; Buitenhuis, De Bock, Hofstede, Rutten, Van Brakel, Van den Broek, Boddaert (56. Seuntjes), Vlug (56. Boldewijn), Tom van Weert, Wolters.
FC Emmen: Van der Vlag; Kunst, Van der Linden, Maynard, Bakkati, Bannink, De Wit (80. De Groot, 90. Mazzeti), Velda, Almubaraki, Weghorst, Mamedov.