FC Emmen geeft winst in extra tijd uit handen

Voor FC Emmen trainer Harry Sinkgraven was het een hard gelag. Zeker op basis van de tweede helft was er maar een ploeg die drie punten verdiende en dat was zijn formatie. Maar een wedstrijd duurde nog altijd negentig minuten plus extra tijd en dat was FC Emmen net even vergeten. ,,De 1-1 geeft een ongelooflijk rot gevoel. Maar het spel biedt perspectief. De ploeg heeft uitstraling en bij vlagen zag het er ook goed uit. Het enige verwijt dat ik ze kan maken is dat we hebben nagelaten de 2-0 te maken terwijl de kansen er wel waren. We hadden gewoon de wedstrijd op slot moeten gooien. Maar het geeft houvast voor de toekomst. We waren echt weer de baas in eigen stadion.”
Met een op drie plaatsen gewijzigde verdediging, waarin Sander Fischer speelde alsof hij al tien jaar betaald voetbal op zijn staat van dienst heeft, gaf FC Emmen weinig kansen weg. FC Dordrecht had wel een betere start maar echte kansen werden niet gecreëerd. Dat deed FC Emmen aanvankelijk ook niet want het had op het moeilijk bespeelbare veld moeite de bal in de ploeg te houden. Na een kwartiertje kwamen er halve kansen. Eerst leek Xander Houtkoop door te breken na een lange bal van Fischer maar liet zich op het laatste moment van de bal af zetten. Vier minuten later passte Roy Stroeve op Ruud ter Heide die zijn poging net zag geblokkeerd worden. De beste mogelijkheid viel in de 38e moment toen een goede voorzet van Niek Ripson door Ruud ter Heide op het hoofd werd genomen maar de kopstoot ging rakelings naast. Op slag van rust leed FC Dordrecht verlies toen verdediger John van Muyen met een schouder uit de kom het veld moest verlaten. ,,Een gevolg van het harde veld”, volgens Gert Kruys. ,,Hier moet je eigenlijk niet op spelen.”

Leonardo (links) maakte een prima indruk.

Na de thee kwam met Patrick Lip een vijfde nieuweling bij FC Emmen binnen de lijnen. Hij verving Michel Poldervaart die kort voor de rust geblesseerd was geraakt. De voormalige Veendammer liet af en toe aardige dingen zien en met hem in de gelederen ging FC Emmen wat doelrijpe mogelijkheden betrof domineren. In de vierde minuut viel de openingstreffer. Na een overtreding op Ruud ter Heide kreeg FC Emmen een vrije trap kort voor de zestien toegewezen. Bij absentie van Hans Denissen zette Sjors Paridaans zich achter de bal en knalde fraai in. Zijn tweede benutte vrije trap van het seizoen overigens want eerder presteerde hij dit in de thuiswedstrijd tegen Excelsior.

Rahim Ouedraogo en Sander Fischer houden de Dordse aanvallers in bedwang.

Xander Houtkoop probeert een tackle te ontwijken (Foto’s Boudewijn Benting)

Hoewel FC Dordrecht toch redelijk tijd op de helft van FC Emmen door bracht en ook een handvol hoekschoppen kreeg gaf de achterste lijn geen krimp. In de counter kreeg FC Emmen vervolgens goede mogelijkheden om de drie punten veilig te stellen. Xander Houtkoop, Ruud ter Heide en nogmaals Houtkoop met een vrije paal die op de staander belandde, waarop een kopbal van Ter Heide van de lijn werd gehaald, waren er dicht bij. Kort na het inbrengen van Erwin Buurmeijer leek Patrick Lip de voorsprong naar 2-0 uit te bouwen maar doelman Stef Doedee verhinderde dit. In de 89e minuut vestigde Sander Fischer de aandacht op zich met een indrukwekkende solo die hij besloot met een schot net voorlangs.
Met drie minuten extra tijd in het ijskoude Univé stadion moest FC Emmen eigenlijk de punten in eigen huis houden. Maar FC Dordrecht bedierf toch de pret door na een slecht weggewerkte hoekschop de bal achter doelman Harm Zeinstra te jagen: Moussa Kalisse was de ‘boosdoener’ door de bal vanaf de zestien meterlijn in de hoek te jagen. De droom van zes punten in het weekeinde, maandag komt MVV naar Emmen, was daarmee uiteen gespat.

Sjors Paridaans aan de bal met scheidsrechter Bart van der Scheer in de achtervolging (Foto: FC Emmen Media).

FC Emmen-FC Dordrecht 1-1. 49. Paridaans 1-0, 90. Kalisse 1-1. Scheidsrechter: Van der Scheer. Gele kaart: Leonardo, Paridaans (FC Emmen). Toeschouwers: 2116.
FC Emmen: Zeinstra: Leonardo (87. Görtz), Ouedraogo, Fischer, De Vries, Ripson, Stroeve, Paridaans, Poldervaart (46. Lip), Ter Heide, Houtkoop (73. Buurmeijer).
FC Dordrecht: Doedee: Shew Atjon, Versluis, Breinburg, Van Muyen (44. Kuipers), Pinas (76. Coster), Aourgah (60. Zaalman), Ramos, Kalisse, Zeefuik, Delanoy.