FC Emmen geeft in twee minuten overwinning weg

FC Emmen leed een wat onfortuinlijke nederlaag want het speelde bij vlagen gewoon goed voetbal. Maar in twee verschrikkelijke minuten na de rust werd een mogelijke driepunter uit handen gegeven. In de 65e en 67e minuut was doelman Harm Zeinstra bepaald geen baas in zijn doelgebied waarvan de Brabanders twee maal profiteerden. Volgens FC Emmen trainer Azing Griever waren het duidelijke fouten van zijn doelman. ,,Die eerste goal mag nooit gebeuren en ook de 1-2 was een fout van de doelman.” Het lijdend voorwerp had een wat andere lezing. ,,Bij de 1-1 kwam een speler van Helmond Sport gewoon op me invliegen, hij keek niet eens naar de bal. De tweede was wel mijn fout”, vond Harm Zeinstra. Dat er in de extra tijd nog een derde tegengoal bij kwam was louter voor de statistieken maar de wedstrijd was op dat moment gespeeld.
Griever kon over het vertoonde spel echter best tevreden zijn. ,,Het was een redelijke wedstrijd waarin we behoorlijk wat kansen hebben gecreëerd. Na de rust hebben we tot de 60e minuut goed gespeeld en hadden ook snel op 2-0 moeten komen. Een nadeel was ook dat Jeffrey de Visscher in de eerste helft uit de wedstrijd werd geschopt wat mentaal ook een tikje was want De Visscher is natuurlijk een belangrijke speler.” Jeffrey de Visscher hield het tot de pauze vol maar moest zich daarna met een enkelblessure laten vervangen door Pele van Anholt. Het is ook hoogst twijfelachtig dat hij komende dinsdag tegen SC Heerenveen van de partij kan zijn.

Jeffrey de Visscher aan de bal

FC Emmen begon prima en kreeg al in de vierde minuut een geweldige kans toen Guus de Vries voortrok en Ruud ter Heide kon inschuiven. De spits zag zijn werk echter door doelman Robert van Westerop teniet gedaan. Een kwartier later bood Eldridge Rojer aanvoerder Ruud ter Heide een tweede kans maar deze keer ging de bal naast. Een overtreding van Sjoerd Winkens na een half uur spelen op de bijna doorgebroken Jeffrey de Visscher leidde uiteindelijk tot de 1-0. Een prachtig ingeschoten vrije trap van Tjaronn Chery was Robert van Westerop te machtig. In het resterende kwartier van de eerste helft bleef het een amusante wedstrijd maar niet meer met de goede kansen zoals FC Emmen ze in het eerste half uur had.
Zonder Jeffrey de Visscher was FC Emmen een tikkeltje vleugellam maar het had altijd nog Eldridge Rojer. Hij kwam in de eerste twintig minuten na de thee tot een drietal goede acties die eigenlijk tot minimaal de 2-0 hadden moeten leiden. De eerste keer hield Rojer er een hoekschop aan over, de tweede keer was Van Westerop de baas en de derde keer was een oogstrelende combinatie maar werd door Tjaronn Chery voorlangs geschoten. Het geluk dat FC Emmen ontbeerde had Helmond Sport wel. In de 65e minuut zeilde een als voorzet bedoelde vrije trap van Marc Höcher in de verste hoek. Amper twee minuten later stond het zelfs 1-2 toen Zeinstra misgreep na een hoekschop. ,,FC Emmen was tot dat moment de betere ploeg”, erkende Helmond Sport coach Jurgen Streppel. ,,Maar ze hebben ons met twee cadeautjes in het zadel geholpen.”

Richard Stolte te midden van twee Helmonders (Foto’s Boudewijn Benting)

Twaalf minuten voor het einde kreeg Guus de Vries ook nog rood na een snoeiharde tackle op Charles Kazlauskas waardoor ook hij de wedstrijd tegen SC Heerenveen zal moeten missen. FC Emmen had vervolgens niet meer de kracht om nog een vuist te maken. In de extra tijd had Helmond Sport verder kunnen uitlopen dan de uiteindelijke 1-3 door Bruno Andrade want even daarvoor had hij ook nog de paal geraakt. Het zou echter veel te veel van het goede zijn geweest want FC Emmen verdiende geen grote nederlaag. ,,Een gelijkspel zou een terechte uitslag zijn geweest”, vond Azing Griever zelfs en ongelijk had hij zeker niet.

Eldridge Rojer was zeer actief maar zijn acties leidden niet tot succes.

FC Emmen-Helmond Sport 1-3. 30. Chery 1-0, 65. Höcher 1-1, 67. Haastrup 1-2, 90. Andrade 1-3. Scheidsrechter: Bakkelo. Rode kaart: 78. Guus de Vries (FC Emmen). Gele kaart: Denissen, Stolte (FC Emmen), Haemhouts, Winkens (Helmond Sport). Toeschouwers: 2415.
FC Emmen: Zeinstra; Johnny de Vries, De Groot, Zimmerman, Guus de Vries, Chery, Denissen (85. Malenovic), Stolte, De Visscher (46. Van Anholt), Ter Heide, Rojer.
Helmond Sport: Van Westerop; Kazlauskas, Joppen, Haastrup, Winkens (90. Van der Linden), Van Leerdam, Hocher, Haemhouts, Veldmate (85. Habraken), Van Veen (64. Gijo Velasco), Andrade.

Guus de Vries (derde van links) ziet rood.

Jurgen Streppel en Azing Griever ondergingen de wedstrijd op hun eigen manier (Foto’s Gerrit Rijkens).