FC Emmen gaat nat in Rotterdam

, De boog kan niet altijd gespannen zijn’,  luidt een oer oud gezegde en dat gaat zeker op voor FC Emmen dat tamelijk kansloos in een kletsnat Rotterdam met 3-0 tegen Sparta het schip in ging. Op de topprestatie van afgelopen maandag tegen Almere City volgde een duel waarin FC Emmen niet echt een geïnspireerde indruk ten beste gaf. Sparta Rotterdam, dat absoluut geen grootse indruk maakte, profiteerde dankbaar van de off-day van de Emmenaren en greep de eerste zege na het afdanken van trainer Gert Kruys. Door de nederlaag is FC Emmen uitgeschakeld voor de strijd om de tweede periodetitel.

De eerste helft was vanuit Emmer zicht wellicht de minst goede van het seizoen. Het begon nog wel aardig toen Said Bakkati in de vijfde minuut een voorzet gaf die centimeters over de kruising zeilde. Als voorzet was zijn trap eigenlijk mislukt, zou het een bewuste doelpoging zijn geweest was het bijna perfect. Daarna was van FC Emmen weinig meer te zien. Er werd onzeker verdedigd met een na zijn lange blessureperiode onwennige Marcel Seip terwijl Bakkati zijn dag niet had. De middenvelders bouwden niet op en van de veel geroemde aanvallers viel ook weinig opwekkends te vermelden.  De enige mogelijkheid voor de rust van FC Emmen was een schot van grote afstand van Boy Deul na dik een half uur dat naast ging. Sparta deed het wat kansen scheppen niet veel beter maar had wel uit een spelhervatting de leiding genomen. Uit een vrije trap na een overtreding van Bakkati werkte aanvoerder Michel Breuer de bal langs doelman Marko Meerits. Bijna was Sparta op 2-0 gekomen toen Marko Meerits en Gaby Jallo elkaar in de weg liepen maar dat liep nog net goed af.

Doelman Marko Meerits stompt weg, links Gaby Jallo.

Marko Meerits is verslagen, Michel Breuer (tweede van links) heeft 1-0 gescoord.(Foto’s: Bennie Wolbers)

Dat het beter moest was duidelijk en dat werd tijdens de pauze dan ook door de technische staf als doelstelling voor de tweede helft gelanceerd. Joop Gall: ,,We moesten op jacht gaan naar een betere tweede helft en dat leek ook even te gebeuren. Tot een tweede goal uit een spelhervatting viel en dat plus de rode kaart betekende dat het voor ons over en sluiten was.” FC Emmen begon inderdaad beter aan het tweede deel van de voor een volle bak gespeelde wedstrijd. Leandro Resida schoot al in de eerste minuut voorlangs en een schot van Roland Bergkamp op een voorzet van Said Bakkati werd tot hoekschop verwerkt. Dat FC Emmen in de tweede helft op zich beter voor de dag kwam illustreert de hoekschoppen verhouding die in de tweede helft 7-0 in het voordeel van de Emmenaren was.

De defintieve klap voor FC Emmen werd in de 63e minuut toegediend. Luis Pedro maakte een overtreding op Steef Nieuwendaal en de aansluitende vrije trap werd door verdediger Kenny Teijsse ingekopt. Het maakte ook duidelijk dat de geschorste Tim Siekman met zijn kop- en duelkracht in het centrum node werd gemist. Hij kan er vrijdag weer bij zijn maar dat geldt niet voor Said Bakkati die een minuut na de 2-0 zich op de helft van de tegenstander liet verleiden tot een overtreding die scheidsrechter Manschot met geel beloonde wat kleedkamer betekende want de Emmer verdediger had in de eerste helft ook al geel gezien. ,, Een zeer onnodige rode kaart”, oordeelde trainer Gall. ,,Onbegrijpelijk voor iemand met zo veel ervaring.”

Boy Deul met o.a. scheidsrechter Jeroen Manschot in de achtervolging.

Said Bakkati heeft zojuist zijn tweede gele kaart gekregen, Boy Deul (25) kan het niet geloven.

In het restant van het duel gooide trainer Joop Gall al zijn wissels in de strijd zonder dat het een positief effect had. Afgezien dan van een schot van Frank Olijve dat door de Rotterdamse doelman Roy Kortsmit tot hoekschop werd omgebogen. Sparta kwam zelfs nog op 3-0 toen Nieuwendaal opeens een heel vrij veld aan de rechterkant kreeg toebedeeld en zijn voorzet werd door de net ingevallen Johan Voskamp ingeschoven: 3-0. Het had eigenlijk nog 4-0 moeten zijn toen Denis Mahmudov een leeg doel kreeg voorgeschoteld maar er in slaagde naast te schieten. ,,De afgelopen weken heeft een hoop energie gekost”, meende Joop Gall. ,,We hebben echter nog twee thuiswedstrijden voor de winterstop en daaruit vallen nog zes punten te behalen.”

Sander Rozema in duel met Thomas Verhaar (11).

Typisch voor de wedstrijd, spits Cas Peters opgesloten tussen twee Spartanen (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Sparta Rotterdam – FC Emmen 3-0. 10. Breuer 1-0, 63. Teijsse 2-0, 80. Voskamp 3-0. Scheidsrechter: Manschot. Rode kaart (2x geel): 64. Bakkati (FC Emmen). Gele kaart: Ketting (Sparta), Seip (FC Emmen). Toeschouwers: 10.021.
Sparta Rotterdam: Kortsmit; Teijsse, Breuer, Ketting, Breedijk, Nys, Loen (61. De Nooijer), Nieuwendaal, Verhaar (84. Mahmudov), Gladon (78. Voskamp), Hiwat.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Seip (69. Olijve), Vossebelt (80. Mannes), Resida (66. Almeida), Bergkamp, Peters.