FC Emmen fors onderuit in Helmond

Het lijkt moeilijk uit te leggen: met 5-2 verliezen en toch een positieve indruk hebben gemaakt. Toch was dat het geval met FC Emmen dat bij de start van het duel alles behalve kansloos leek. Een rode kaart met nog ruim een uur te spelen en een strafschop die geen strafschop leek stuurden de plannen van de Emmenaren echter in de war. Het zorgde er voor dat FC Emmen voortdurend achter de bekende feiten moest aanlopen maar dat op zich prima deed. Het bleef met een man minder uitstekend overeind en ging pas in de slotfase toen alles of niets werd gespeeld door de knieën. Trainer Joop Gall was dan ook mild in zijn oordeel over de teamprestatie. ,,Ik kan ze eigenlijk niet veel verwijten. De groep heeft keihard gewerkt. We waren aanvankelijk gelijkwaardig tegen Helmond Sport dat kwetsbaar leek. Maar vervolgens werd na een klein half uur in twee minuten tijd de wedstrijd op zijn kop gezet. Die eerste strafschop kon nog maar die tweede was flauwe kul. Volgens velen gebeurde het zelfs buiten de zestien. Ik heb kort daarna Quenten Martinus uit het veld gehaald. Hij was te flegmatiek wat ik in eerdere wedstrijden ook al heb gezien. Hij moet het maar een keertje voelen.”

Elson do Rosario Almeida (links) in duel met Gillian Justiana.

Alexander Bannink aan de bal.

Het onheil voor FC Emmen begon zich af te tekenen in de 24e minuut. Quenten Martinus leidde balverlies op een plek waar hij niet echt nodig was waarop Serhat Koc plotseling in het strafschopgebied tegenover Luis Pedro kwam te staan. Scheidsrechter Karel van den Heuvel zag vervolgens in de botsing een strafschop die door Davy Brouwers werd benut. Luis Pedro moest er dus af en voor dat FC Emmen zich realiseerde een mannetje minder te hebben lag de 2-0 al achter doelman Peter van der Vlag. Marc Koot kopte van dichtbij keurig in: 2-0. FC Emmen gaf zich echter niet over en na een half uur was het verdediger Tim Siekman die van dicht bij uit een vrije trap de 2-1 intikte. Gall had inmiddels genoeg gezien en haalde Quenten Martinus uit het veld ten faveure van Kevin Görtz. Vier minuten voor de pauze viel het volgende fataal lijkende moment voor FC Emmen. Tim Siekman ging aan de zijkant van de zestien een duel aan waarbij de tegenstander ten val kwam. Strafschop vond Van den Heuvel maar het gebeurde leek zich net buiten de lijnen van het strafschopgebied af te hebben gespeeld. Siekman kreeg overigens geen kaart maar de strafschop werd wederom door Brouwers benut: 3-1. Twee minuten later verkleinde FC Emmen de achterstand opnieuw tot één goal nadat Shkodran Metaj, die zich steeds beter in de rol van linkerverdediger in leeft, een vrije trap die ietsje van richting werd veranderd langs doelman Van der Steen stuurde: 3-2.

Peter van der Vlag is kansloos.

De neuzen staan hier allemaal in dezelfde richting (Foto’s: Bennie Wolbers).

Na de pauze trok FC Emmen weer ten aanval en dat had al snel succes kunnen of eigenlijk moeten opleveren. Roland Bergkamp kreeg in de 51e minuut een door Metaj genomen vrije trap in ideale positie voor de voeten maar drukte van dicht bij het projectief over de lat. Kort daarvoor werd een schot van Frank Olijve tot hoekschop verwerkt. FC Emmen bleef dus in de wedstrijd hoewel het wel door het oog van de naald kroop toen een schot van grote afstand van Brouwers de lat teisterde. In het laatste half uur bracht Joop Gall Wout Weghorst voor Olijve in het veld om nog meer onrust bij Helmond Sport te veroorzaken maar met het vervangen van een middenvelder door een spits ging de balans er uit. Een kwartier voor het einde werd het zelfs nog 4-2 toen Marc Koot uit de counter scoorde. Nog gaf FC Emmen zich echter niet gewonnen. Vijf minuten voor het einde legde Elson Almeida aan voor een vrije trap en schoot snoeihard op de paal. Met een tikkeltje meer fortuin had het op dat moment 4-3 kunnen staan. In plaats daarvan werd het 5-2 toen invaller Mark Janssen profiteerde van te ver opdringen van de nu wel geslagen Drentse formatie.

Helmond Sport-FC Emmen 5-2. 25. Brouwers 1-0 (strafschop), 27. Koot 2-0, 36. Siekman 2-1, 41. Brouwers 3-1 (strafschop), 43. Metaj 3-2, 76. Koot 4-2, 87. Janssen 5-2. Scheidsrechter: Van den Heuvel. Rode kaart: 24. Luis Pedro (FC Emmen). Gele kaart: Bridji (Helmond Sport). Toeschouwers: 2212.
Helmond Sport: Van der Steen; Verberne (82. Janssen), Nieskens, Kazlauskas, Justiana, Koot, Visser, Sequeira, Elbers (78. Bridji), Brouwers, Koc.
FC Emmen: Van der Vlag; Metaj, Siekman, Luis Pedro, Bakkati, Bannink (80. Resida), Rozema, Olijve (64. Weghorst), Martinus (30. Görtz), Bergkamp, Almeida.