Terug naar overzicht Terug

FC Emmen en Sparta scoren niet in enerverend duel


Na negentig minuten enerverend voetbal in een bij tijden kolkende Oude Meerdijk stond het scorebord nog steeds op de beginstand. Beide trainers en waarschijnlijk ook wel het publiek konden er mee leven. Aanstaande zondag volgt dan de apotheose van het tweeluik FC Emmen tegen Sparta in het Rotterdamse Kasteel.


 

Het was al een vleugje eredivisie voetbal in De Oude Meerdijk. Alle stoeltjes bezet, geen bioscooppubliek waarvan de Drenten nogal eens van werden beschuldigd maar een enthousiast meelevende schare. Drenthe is er duidelijk klaar voor alleen de spelers moeten het nog wel even waar maken. De druk ligt uiteraard op de eredivisieploeg maar bij FC Emmen is de vrijblijvendheid van vroeger intussen ook verdwenen. Vroeger was het niet gehaald, jammer volgend seizoen beter. Nu wordt ook duidelijk eredivisievoetbal verwacht. Niet alleen door de buitenwacht maar ook intern. FC Emmen ging daar in de eerste helft goed mee om hoewel de start eventjes nerveus leek. Binnen dertig seconden werden twee foute passes net voor de eigen zestien losgelaten, het liep goed af maar Sparta had duidelijk de betere start. Robert Muhren kreeg in de achtste minuut een prima mogelijkheid maar doelman Dennis Telgenkamp redde uitstekend. FC Emmen was vervolgens aan de beurt met een dikke kans voor Nick Bakker. De centrale verdediger kopte uit een vrije trap goed in maar doelman Leonard Nienhuis behoedde zijn ploeg  voor een achterstand. Halverwege de eerste periode kreeg Youri Loen een kans om via zijn specialiteit, de vrije trap, Emmen in vuur en vlam te zetten. Zijn schot ging echter via een Spartaans hoofd over de achterlijn. In de slotfase kreeg Anco Jansen een vrij schootsveld maar raakte de bal verkeerd. Aan de andere kant leek de sterk spelende Fred Friday te scoren maar de bal ging tot opluchting van heel FC Emmen naast.

Emmen, Nacompetitie Fc Emmen - Sparta Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
De trainers
Emmen, Nacompetitie Fc Emmen - Sparta Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Michael Chacon zit er boven op.
Emmen, Nacompetitie Fc Emmen - Sparta Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Alexander Bannink zit klem.
Emmen, Nacompetitie Fc Emmen - Sparta Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Anco Jansen haalt uit.

In de tweede helft had FC Emmen iets meer controle over de wedstrijd en kreeg ook enkele bijna kansen. Een uithaal van Glenn Bijl ging recht in de handen van Leonard Nienhuis, twee niet rechtstreekse vrije trappen van Youri Loen werden maar net door de Emmer aanvallers gemist. In de 59e minuut ontsnapte FC Emmen echter. In het gewoel in het Emmer strafschopgebied zou Alexander Bannink de Spartaan Stijn Spierings hebben vastgehouden. Heel Sparta schreeuwde om een penalty maar er bleek een video arbiter in het stadion te zijn. Scheidsrechter Lindhout raadpleegde het eigentijdse hulpmiddel en kwam na een paar minuten tot de slotsom dat het geen strafschop waard was. Sparta kreeg zo tegen de 70e minuut nog een mogelijkheid via Robert Muhren maar de spits schoot hopeloos over. Met de balvaste Mario Bilate voor Cas Peters ging FC Emmen de eindfase in en zette Sparta rond de zeventigste minuut zwaar onder druk. In twee minuten tijd werden drie hoekschoppen afgedwongen en het was vrouwen en kinderen eerst in het Sparta doelgebied. Het offensief leverde echter niets op en evenmin de aansluitende vier minuten extra tijd.

Emmen, Nacompetitie Fc Emmen - Sparta Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Glenn Bijl in balbezit met Robert Muhren in de nabijheid.
Emmen, Nacompetitie Fc Emmen - Sparta Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Jeroen Veldmate kijkt naar een aanspeelpunt.
Emmen, Nacompetitie Fc Emmen - Sparta Foto Boudewijn Benting Emmen km 10
Glenn Bijl wordt gevloerd (Foto’s: Boudewijn Benting)

FC Emmen-Sparta Rotterdam 0-0.  Scheidsrechter: Lindhout. Gele kaart: Gronsveld (FC Emmen), Dougall (Sparta). Toeschouwers: 8301.
FC Emmen: Telgenkamp; Gronsveld, Veldmate, Bakker, Klok, Chacon, Bijl, Loen, Peters (63. Bilate), Jansen, Bannink.
Sparta Rotterdam; Nienhuis; Holst, Fischer, Dougall, Floranus, Duarte, Muhren, Sanusi, Verhaar (72. Dos Santos), Friday, Spierings (82. Van Moorsel).

 

Karakteristieken:

Balbezit: 53-47%
Doelpogingen: 10-9
Schoten op doel: 6-2
Schoten naast doel: 4-7
Vrije trappen: 17-13
Corners: 7-3
Reddingen doelman: 2-6