Terug naar overzicht Terug

FC Emmen een helft goed tegen Rangers


Hoewel Rangers FC, de club die de traditie van het failliete Glasgow Rangers heeft overgenomen, onderaan de Schotse ladder moest beginnen en het komende seizoen nog altijd maar op het derde niveau speelt, heeft het nog steeds de allure en ambitie van de voorganger. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de belangstelling van de Schotse kranten want liefst acht journalisten bevolkten de perstribune. Elke dag staat er wel een stukje in de landelijke Schotse kranten over de Rangers die het trainingskamp in het Duitse Marienfeld afsloten met het duel in Emmen. Manager Ally McCoist heeft een grote selectie tot zijn beschikking maar het is nog wat moeilijk de werkelijke kracht te meten. Met 1-0 winnen van de Duitse Regionalliga club FC Gütersloh is zeker geen grote prestatie en ook FC Emmen werd absoluut niet onder de mat gespeeld. FC Emmen-trainer Joop Gall schatte Rangers, die in Emmen steun kregen van ex Ranger Michael Mols, als volgt in: ,,Het is zeker top Jupiler League niveau.”
 


De website van Rangers FC

 

Michael Mols (rechts) ontmoet oude bekende Ally McCoist (links)

Said Bakkati schouder aan schouder met Nicky Law (11). 

Gall was tevreden over de eerste helft: ,,We hebben weer fris gespeeld met goede ideeën en aardige combinaties. Na de pauze was duidelijk het effect van de zware donderdagtraining te zien. Daar hebben we bewust voor gekozen met als gevolg dat verschillende spelers in de tweede helft moeite met het tempo hadden. Een Tim Siekman bijvoorbeeld moet van drie keer per week omschakelen naar soms twee maal per dag en dat zie je. Maar ik ben nog steeds van mening dat het in de voorbereiding crescendo gaat.”

De trainer van FC Emmen heeft nog geen keuzes gemaakt of kunnen maken met het oog op de startelf die op 3 augustus Achilles ’29 moet bestrijden. ,,Er zijn natuurlijk nog wel een paar zaken op te lossen. Zo zijn Sander Rozema en Tim Siekman de eerste wedstrijd geschorst. Verder is de selectie nog te smal. Valt Wout Weghorst weg, heb ik geen alternatief en ook een echte linksback hebben we nog niet. We moeten nog versterking hebben.”

 

Quenten Martinus aan de bal. Rechts Lewis McLeod (10)

 

Wout Weghorst haalt uit (Foto’s: Gerrit Rijkens).

FC Emmen kreeg al na vijf minuten een prima kans toen Wout Weghorst de Schotse keeper Cammie Bell, tevens A-international, op de proef stelde. Na een half uur miste een schot van Quenten Martinus maar net het doel. De Schotten kregen op slag van rust een mogelijkheid via Lewis McLeod, net opgeroepen voor Schotland onder 19 en door de pers als ‘Golden Boy’ betiteld, maar Peter van der Vlag redde. In de tweede helft was de eerste mogelijkheid voor FC Emmen maar Wout Weghorst kwam op een prima voorzet van Martinus net een teentje te kort. Twee minuten later sloegen de Schotten toe via John Daly. De druk van Rangers nam daarna toe vooral omdat bij FC Emmen zo hier en daar de kracht wegvloeide. Ook doelman Peter van der Vlag was even de weg kwijt door een paar meter buiten de zestien de bal klemvast te vangen. Normaal zou het een rode kaart zijn geweest maar scheidsrechter Bas Nijhuis gaf een vrije trap. Aan de andere kant liet hij Lee McCullough gedwongen wisselen omdat hij een elleboogje aan Luis Pedro had uitgedeeld.

FC Emmen heeft de voorbereiding er bijna op zitten. Zondag over een week staat de laatste testwedstrijd op het programma. In Delfzijl moet het dan opboksen tegen FC Groningen. Dat moet dan gebeuren op het terrein van Neptunia. Achilles ’29 heeft inmiddels drie oefenduels achter de rug. Vrijdagavond verloor het met 3-1 van Real Malaga. Daarvoor wonnen de Groesbekers met 7-1 van een team van werkloze profs en verloren met 5-0 van Borrussia Mönchengladbach onder 23. 
FC Emmen-Rangers FC 0-1. 50. Daly 0-1. Scheidsrechter: Nijhuis. Toeschouwers: 1100.
FC Emmen: Van der Vlag: Bakkati (77. Görtz), Luis Pedro, De Wit (46. Siekman), Metaj, Dantuma (46. Almubaraki), Olijve (77. De Groot), Bannink (46. Rozema), Resida (46. Almeida), Weghorst, Martinus.
Rangers FC: Bell; Foster, Mohsni, Cribari (46. Faure), Wallace (81. S. Smith); McAusland; Law, Macleod (76. Aird), Peralta (60. Crawford); Daly (60. McCulloch), Little (60. Clark).