Terug naar overzicht Terug

FC Emmen dompelt feestend Sparta in rouw


Vele prominenten uit het rijke verleden van Sparta waren gekomen om het feest luister bij te zetten. Daarnaast diverse tv-persoonlijkheden als Jules Deelder, Hugo Borst en Emiel Schelvis die meestal op het Kasteel aanwezig zijn. Zij allen waren met bijna 11.000 aanvankelijk opgewekte toeschouwers gekomen om hun Sparta van FC Emmen te zien winnen. De formatie uit het ‘verre’ Drenthe speelde echter met verve de rol van spelbederver. In de eerste helft voetbalde FC Emmen redelijk mee en kwam op voorsprong. In de tweede periode was het meer tegenhouden maar het gaf geen meter zonder strijd te leveren prijs. En in laatste instantie was daar altijd nog doelman Peter van der Vlag die diverse fraaie reddingen verrichtte.
 


Elson Almeida probeert over Donovan Slijngard te vliegen.

 

Toen het Sparta publiek nog vol vertrouwen was.

 

Peter van der Vlag was niet te passeren.

Door de winst op Sparta blijft FC Emmen meedoen in de strijd om de vierde periodetitel. Daar zijn meerdere kandidaten voor waaronder FC Volendam dat niet alleen de koppositie van Sparta, dankzij FC Emmen, heeft overgenomen maar ook de ranglijst van de laatste periode aanvoert. Het toeval wil dat de Volendammers komende vrijdag bij FC Emmen op bezoek komen. Een wedstrijd dus om naar uit te kijken en hopelijk krijgt de formatie van trainer Joop Gall ook een keer de aandacht van het Drentse publiek.
 

Tom Hiariej (links) en Kay Velda springen synchroon.

 

Joop Gall wijst zijn ploeg de weg (Foto’s: Gerrit Rijkens)

FC Emmen moest in de beginfase een stormloop van Sparta incasseren waarin het onder anderen een opgelegde kans schonk aan Donovan Deekman. ,,We hadden nog zo gezegd dat de verdedigers niet moesten uitstappen en dat deden ze wel’’, verzuchtte trainer Joop Gall. Het gebeurde al in de zevende minuut toen Deekman vrij spel kreeg maar in de afwerking faalde. Eenmaal bekomen van de schrik herstelde FC Emmen zich goed en na een schotpoging van Kay Velda, te zwak en naast, was de tweede doelpoging raak. Eldridge Rojer werd de diepte in gestuurd, trok vanaf bijna de achterlijn voor over het hoofd van Ruud ter Heide maar voor de voeten van Elson do Rosario Almeida. De rechterspits was voor zijn verdediger Donovan Slijngard gekropen en tikte mooi in: 0-1.

In de slotfase van de eerste helft verscheen FC Emmen nog enkele malen voor de goal van Nico Pellatz. Zo kon Ruud ter Heide net niet met het hoofd bij een voorzet van Kelvin Maynard die een puike partij speelde. In de extra tijd kopte Ter Heide uit een voorzet van Marvin Wijks net naast. Daar tussen door had Peter van der Vlag wel een tweetal reddingen moeten verrichten op inzetten van Sandro Calabro en Donovan Deekman.

Evenals het begin van de eerste helft liet FC Emmen zich ook bij de start van de tweede periode zich verrassen. In de tweede minuut kwam opnieuw de ex-Heerenvener Deekman helemaal vrij voor de goal maar mikte over. Niet lang daarna kreeg Sparta bijna medewerking van Peter van der Vlag die slecht uittrapte, zijn enige foutje van de dag, maar had het aan Kelvin Maynard te danken dat het niet slecht afliep. Na een uur werd bij FC Emmen Eldridge Rojer vervangen door Rutger Worm die aanvankelijk moeite had om het tempo bij te benen.  Sparta ging inmiddels door met het creëren van kansen. Calabro stuitte op Van der Vlag, Deekman tikte uit een corner over, Steef Nieuwendaal raakte zelfs de paal en Peter van der Vlag hield ook invaller Paul Gladon van scoren af.

Sparta werd moedeloos terwijl FC Emmen, dat Maynard geblesseerd naar de kans zag gaan met Kevin Görtz als zijn vervanger, begon in de buitengewoon goede afloop te geloven. Een counter had via Almeida bijna een tweede treffer opgeleverd maar de scherpte was er vanzelfsprekend niet helemaal meer. Die was er bij de Spartaan Paul Gladon nog wel maar de invaller raakte in de vijf minuten extra tijd nog de lat. Sparta was uitgeteld, de spelers van FC Emmen ook en begroetten het laatste fluitsignaal van Jeroen Sanders, die geen enkele kaart nodig had, met grote vreugde, ,,Natuurlijk kun je niet spreken van een verdiende zege’’, sprak Joop Gall. ,,Maar de manier waarop je drie punten pakt is in deze fase niet meer belangrijk. En wat Sparta betreft, ze hebben de kansen niet afgemaakt. Eigen schuld, dikke bult.’’

Sparta Rotterdam-FC Emmen 0-1. 25. Almeida 0-1. Scheidsrechter: Sanders. Toeschopuwers: 10.800.
Sparta Rotterdam: Pellatz; Dijkhuizen, Van Boxel (78. Gladon), Slijngard (33. Cruz Vicente), Nieuwendaal, Bel Hassani, Peeters, Bilate (46. Van Hout), Calabro, Deekman.
FC Emmen; Van der Vlag; Bakkati, Maynard (76. Görtz), Van der Linden, Kunst, Wijks (86. Almubaraki), Hiariej, Velda, Almeida, Ter Heide, Rojer (59. Worm).