FC Emmen doet zich zelf te kort tegen VVV-Venlo

VVV-Venlo-FC Emmen was een wedstrijd met twee totaal verschillenden helften. In de eerste 45 minuten kreeg de thuisclub meerdere kansen door onzeker optreden van de Emenaren maar in de tweede helft domineerde FC Emmen bijna volledig. Het resulteerde uiteindelijk in een zure 2-1 nederlaag voor de Drentse formatie waar het minimaal een gelijkspel had verdiend.

Trainer Joop Gall ventileerde na afloop gemengde gevoelens. ,,In de eerste helft hebben we gezwijnd vooral door eigen toedoen. VVV startte beter, wij wijfelden te veel. De 1-0 was dom waardoor we onnodig op achterstand kwamen. De gelijkmaker van Bergkamp was een schoonheid zoals Martin Drent ze in zijn beste jaren maakte. Een perfecte voorzet en een onhoudbare kopbal. In de rust hebben we tegen elkaar gezegd dat er hier iets te halen viel. Er heeft in de tweede helft dan ook maar een ploeg gevoetbald en dat was FC Emmen. Uit de eerste gevaarlijke aanval van VVV valt echter de 2-1. Daarna vielen er tal van hachelijke momenten voor het doel van VVV maar de goal wilde maar niet komen. VVV heeft hiermee te veel gekregen.”

De 28e minuut: Tim Siekman wordt vervangen door Yannick de Wit.

Een zeldzame uitglijder van Roland Bergkamp (Foto’s: Bennie Wolbers).

In de rust werd er in de kleedkamer van FC Emmen gezegd dat er hier meer viel te halen. Dat kon echter niet op grond van het vertoonde spel in de eerste helft worden beweerd. VVV creëerde namelijk minimaal een handvol kansen, waarin FC Emmen doelman Peter van der Vlag met onzeker optreden ook een aandeel had. Het werd hem echter vergeven gezien zijn verdiensten in het recente verleden. Ook het uitvallen van Tim Siekman, hij werd vervangen door Yannick de Wit, binnen het halve uur was nadelig. Siekman had al een paar tikken gehad en liet zich net iets te laat wisselen waardoor hij een fout maakte waaruit VVV gemakkelijk de 2-0 had kunnen scoren. De 1-0 ontstond uit een vrije trap van Ozan Túrc die van grote afstand recht voor de goal kon scoren: een vermijdbare goal. De gelijkmaker viel na precies een half uur spelen. De voorzet kwam van de voet van Said Bakkati en de rake kopstoot van Roland Bergkamp. De voorzet is een specialiteit van Bakkati die in het verleden bijvoorbeeld Ruud ter Heide diverse malen op deze wijze bediende. Ook daarna kreeg VVV nog een paar kansjes tegen de Emmer verdediging waar op Kevin Görtz na de rest al van een gele kaart was voorzien. Voor Shkodran Metaj staat daardoor weer een schorsing in de eerstvolgende wedstrijd op de rol.

Vooral Ozan Türk (14) bezorgde Peter van der Vlag veel problemen.

De perfecte voorzet van Said Bakkati.

En de perfecte afronding van Roland Bergkamp.

De tweede helft gaf een plotseling een zeer zelfverzekerd FC Emmen te zien. Het begon al met een onderschepping van Quenten Martinus maar zijn schot met het zwakkere rechterbeen was te zwak. Een hoge inzet van Leandro Resida werd kort daarop door doelman Mäempää overgetikt. Kevin Görtz kopte uit een hoekschop rakelings over. Het ging zo maar door en de hoekschoppen verhouding in de tweede helft was uiteindelijk negen tegen twee in het voordeel van FC Emmen. Het zijn echter de doelpunten die tellen en wat dat betreft was VVV net een ietsje slagvaardiger. Achttien minuten voor tijd kwam ex-Emmenaar Randy Wolters in het veld en bij zijn tweede balberoering loste hij een voorzet waaruit Prince Rajcomar de uiteindelijk winnende treffer scoorde: 2-1.

FC Emmen claimde tevergeefs een strafschop wegens hands in deze situatie na een kopbal van Wout Weghorst (links). (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Daarna werd het zo mogelijk nog eenzijdiger. FC Emmen sloeg een beleg op voor het doel van VVV. ,,Wij konden alleen maar tegen houden”, zei VVV-coach René Trost na afloop. Met invallers Wout Weghorst en Anmar Almubaraki kwam er nog vers bloed in de ploeg maar de massaal verdedigende Limburgse formatie hield op wonderbaarlijke wijze stand. De paniek bij VVV, dat ook diverse invallers telde, was zo groot dat bij de talrijke Emmer hoekschoppen alle elf spelers in de eigen zestien stonden. In de extra tijd forceerde FC Emmen zelfs nog een kwartet hoekschoppen maar er werd geen opening in het woud van Venlose benen gevonden.

VVV-Venlo-FC Emmen 2-1 (1-1). 18. Türk 1-0, 30. Bergkamp 1-1, 72. Rajcomar 2-1. Scheidsrechter: Otto. Gele kaart: Bakkati, Metaj, De Wit (FC Emmen), Ascroft, Sevinc (VVV). Toeschouwers: 3700.
VVV-Venlo: Mäempää; Donkers, Ascroft, Balkestein, Schroyen (69. Wolters), Altheer, Türk, Sevinc, Gijzen, Rajcomar, Hendriks (59. Fleuren).
FC Emmen: Van der Vlag; Metaj, Siekman (28. De Wit), Görtz, Bakkati, Resida (80. Almubaraki), Rozema, Bannink (76. Weghorst), Martinus, Bergkamp, Schokker.