FC Emmen doet goede zaken met winst op Sparta

Na twee nederlagen op rij smaakte de 2-1 overwinning op Sparta Rotterdam de formatie van trainer Joop Gall bijzonder goed. Het handhaafde zich hierdoor op de vijfde plaats en is nummer vier FC Volendam tot op een punt genaderd. Komende vrijdag staat FC Volendam-FC Emmen op het programma: een wedstrijd die door omstandigheden weleens een bijzondere lading kan krijgen. Ook in de derde periode is FC Emmen zeker nog niet kansloos hoewel er meerdere kandidaten zijn.

Het in de stromende regen gespeelde duel ging lang gelijk op met Sparta in de beginfase wat zekerder aan de bal terwijl FC Emmen in de slotfase het heft in handen nam. Dat het gelijk op ging was ook aan de 1-1 ruststand af te lezen maar op slag van rust gebeurde er iets waardoor het duel definitief in het voordeel van de Emmenaren kantelde. Sparta verdediger Robert van Boxel haalde namelijk de bijna doorgebroken Alexander Bannink onderuit en kreeg terecht de rode kaart. Na rust bepaalde FC Emmen het spelbeeld maar bleef erg lang op 1-1 staan tot goaltjesdief Cas Peters zijn faam waarmaakte met de uiteindelijk winnende treffer.

Roland Bergkamp geniet van zijn treffer, Niek Vossebelt komt feliciteren

Cendrino Misidjan dekt een Sparta aanvaller af (Foto’s: Boudewijn Benting).

Sparta coach Alex Pastoor had geen moeite om te erkennen dat de nederlaag van zijn ploeg verdiend was. ,,We hebben matig voetbal laten hoewel we in de eerste helft ook niet veel hebben weggeven. Na die rode kaart zijn we echter alleen maar bezig geweest met tegenhouden.” Collega Joop Gall had in de eerste helft een stroef draaiend FC Emmen gezien. ,,Tot overmaat van ramp kwam Sparta na een hoekschop ook nog op 0-1 waarbij we niet scherp genoeg reageerden. Na de rust hadden we niet veel te duchten van Sparta hoewel het enkele keren oppassen was geblazen bij vrije trappen. Dat Cas Peters de winnende goal scoorde bewijst maar eens weer dat je ook een niet in vorm zijnde spits gewoon moet laten staan.”

In de beginfase van de eerste helft liep het nog wel bij FC Emmen dat in de eerste elf minuten drie hoekschoppen afdwong met kansjes voor Alexander Bannink en Cas Peters. Daarna kwam Sparta beter voor de dag met als hoogtepunt de 0-1 van Johan Voskamp uit een hoekschop. Keeper Marko Meerits redde in eerste instantie maar was kansloos op de van dichtbij ingeschoten rebound van Voskamp. Tegen de rust zette FC Emmen opeens wat meer druk en kwam dankzij een fraaie goal van Roland Bergkamp op 1-1. Hij kopte uit een voorzet van Said Bakkati vanaf een meter of zeventien over de iets voor zijn goal staande Roy Kortsmit in: 1-1. Kort daarop liet ook debutant Cendrino Misidjan zich gelden met een schot dat een meter of vijf naast ging. De eerste helft was bijna voorbij toen FC Emmen nog een counter kans kreeg. Alexander Bannink werd de diepte ingestuurd maar werd door Robert van Boxel gevloerd wat rood opleverde voor de Spartaan.

Roland Bergkamp zorgde koppend voor de gelijkmaker. Rechts de Spartaan Michel Breuer.

Luis Pesdro (geheel rechts) krijgt geel.

Na rust wisselde Alex Pastoor zijn doelpuntmaker Johan Voskamp in voor de achttienjarige verdediger en debutant Denzel Dumfries en de daardoor versterkte Sparta verdediging hield lang stand tegen de veel kansen creërende Emmenaren. Vossebelt, Bergkamp, Laghmouchi en Peters waren niet succesvol in de afronding en de tijd begon te dringen. Soufiane Laghmouchi was inmiddels gewisseld voor Leandro Resida en Cendrino Misidjan was afgelost door Bart de Groot. Misidjan later op Twitter: ,,Total loss na eerste wedstrijd sinds drie maanden.” Tien minuten voor het einde viel dan de beslissing. De aanval was mooi opgezet met Tim Siekman, naast Luis Pedro uitblinker bij FC Emmen, op Said Bakkati die Roland Bergkamp aanspeelde. Laatstgenoemde legde terug op Cas Peters die zich niet bedacht en uithaalde: 2-1. Het was de achttiende treffer voor de topscorer van FC Emmen maar minstens zo belangrijk was dat de goal drie punten opleverde.

Cendrino Misidjan (rechts) sluit Thomas Verhaar (10)  in de armen.

Eindelijk weer een driepunter! (Foto’s: Bennie Wolbers).

FC Emmen-Sparta Rotterdam 2-1. 20. Voskamp 0-1, 33. Bergkamp 1-1, 80. Peters 2-1. Scheidsrechter: Higler. Rode kaart: 45. Van Boxel (Sparta). Gele kaart: Luis Pedro (FC Emmen). Toeschouwers: 4050.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Misidjan (67. De Groot), Olijve (84. Mannes), Bannink, Vossebelt, Laghmouchi (65. Resida), Bergkamp, Peters.
Sparta Rotterdam: Kortsmit; Breuer, Van Buuren, Van Boxel, Breedijk, De Nooijer (65. Mahmudov), Baio, Dogan, Verhaar (74. Nieuwendijk), Voskamp (46. Dumfries), Gladon.