Terug naar overzicht Terug

FC Emmen de sterkste in noordelijke derby


Niemand nam de kans op een periodetitel voor FC Emmen natuurlijk serieus, zes of meer goals tegen de aartsrivaal scoren was niet realistisch maar toen FC Emmen na amper acht minuten spelen al op 2-0 stond moet er in Oss en omgeving enige nervositeit zijn ontstaan. Maar de stoomwals die FC Emmen in de beginfase leek te zijn werd kort daarop door BV Veendam tot stilstand gebracht waardoor er weer een normale wedstrijd ontstond. Al in de tweede minuut kreeg Reza Ghoochannejhad een aardige mogelijkheid toen hij vanuit buitenspelpositie mocht doorgaan maar de kans niet kon verzilveren. Drie minuten later kon Rahim Ouedraogo dat wel toen de mee naar voren geholde verdediger een door Roy Stroeve verlengde pass van Robbie Haemhouts bij de tweede paal intikte: 1-0. BV Veendam was amper van de schok bekomen toen nummer twee er al in lag. Na aangeven van Geoffrey Verweij was Roy Stroeve de maker: 2-0. Maar dat was de gasten toch te gek en FC Emmen werd vervolgens onder druk gezet. FC Emmen-trainer Paul Krabbe: ,,Na de 2-0 gingen we heel slordig spelen. Iedereen ging te veel voor zichzelf voetballen waardoor we ver weg zakten.” Collega Joop Gall had zich danig zitten te ergeren. ,,We wisten natuurlijk dat FC Emmen nog een minieme kans op de periodetitel had en konden ons niet laten afslachten. Dan laat je je vervolgens zo overrompelen. ik kan me voorstellen dat trainer Hans de Koning van TOP Oss moet hebben gedacht van wat gebeurt daar in Emmen in hemelsnaam.”‘


 

Rick ten Voorde in duel met Gerard Wiekens.


De middenfase van de eerste helft was voor BV Veendam dat eerst een kans kreeg voor Niek Loohuis die zijn kopbal door Thomas Villadsen onschadelijk gemaakt zag worden. Precies op de helft van de eerste helft lieten de Emmenaren zich verrassen door een snelle spelhervatting via Mark Veldmate waardoor Serdar Öztürk vrij baan kreeg en de 2-1 op zijn naam bracht. De slotfase van de eerste 45 minuten was echter weer voor de thuisclub. Reza Ghoochannejhad was net niet snel genoeg om doelman Diteweg te passeren, uit een voorzet van Niek Ripson kreeg Verweij een mogelijkheid tot koppen maar ging gewoon niet de lucht in en Rick ten Voorde kreeg op slag van rust plotseling een kans maar Ditewig verkleinde de weg naar het doel doeltreffend.

 

Roy Stroeve heeft zojuist zijn ploeg op 2-0 gebracht. 


Was de eerste helft bij vlagen boeiend, de tweede helft was het een stuk minder attractief. Joop Gall had zijn doelpuntenmaker Özturk vervangen door Ewald Koster en Angelo Zimmerman naar het middenveld gedirigeerd. Na een kwartier werd bovendien Gerard Wiekens gewisseld voor aanvaller Luciano Dompig. Maar kansen waren er aan beide kanten lang niet meer te bespeuren. Pas in het laatste kwartier kwam er weer wat leven in de brouwerij. Rick ten Voorde haalde uit met links maar mikte te hoog. Vijf minuten voor het einde greep invaller Kiran Bechan in met een houdbaar lijkend schot dat in de linkerhoek verdween: 3-1. De winst voor FC Emmen leek daarmee veiliggesteld maar een fout van Thomas Villadsen in de voorlaatste minuut werd door angelo Zimmerman benut voor de 3-2. Met nog drie minuten extra tijd had het nog geweldig spannend kunnen worden maar de fut was er bij beide partijen uit en FC Emmen kon de winst gaan vieren. Dat laatste was het belangrijkste deelde trainer Krabbe mee. ,,Over die periodetitel hebben we niet gesproken. De drie punten en daarmee stijgen op de ranglijst was het doel en dat hebben we bereikt.”
Door de zege steeg FC Emmen naar de vijftiende plek, een positie die het 3 oktober van het vorig jaar voor het laatst had ingenomen. Voor BV Veendam was het de zevende achtereenvolgende nederlaag. 

 

Rahim Ouedraogo (rechts) scoort zijn eerste goal voor FC Emmen (Foto’s Boudewijn Benting)

FC Emmen-BV Veendam 3-2. 5. Ouedraogo 1-0, 8. Stroeve 2-0, 23. Öztürk 2-1, 85. Bechan 3-1, 89. Zimmerman 3-2. Scheidsrechter: Janssen. Gele kaart: De Vries (FC Emmen), Rozema (BV Veendam). Toeschouwers: 4702.
FC Emmen: Villadsen: Van der Kruis, Ouedraogo, Huisman de Jong, De Vries, Ripson, Stroeve, Haemhouts, Verweij (78. Bechan), Ghoochannejhad (78. Pannekoek), Ten Voorde (88. Schotman).
BV Veendam: Ditewig: Cijntje, Wiekens (59. Dompig), Zimmerman, Van der Laan (73. Lip), Rozema, Loohuis, Polak, öztürk (46. Koster), Klok, Veldmate.