FC Emmen bekert verder na marathon in Harderwijk

Peter van der Vlag stopt de strafschop van Jeremy de Graaf.
Wout Weghorst aan de bal.

Norauir Mamedov wordt stevig aangepakt (Foto’s FC Emmen Media).

Over de gehele linie hadden de profclubs het dinsdagavond niet gemakkelijk tegen top- en hoofdklassers. Vier werden zelfs uitgeschakeld en dat had FC Emmen ook best kunnen over komen. De ploeg slaagde er niet in een vuist te maken tegen VVOG dat conditioneel niet stuk was te krijgen en zelfs de betere kansen had. Na 120 vruchteloze pogingen om te scoren moesten strafschoppen de beslissing nemen. Dat ging aanvankelijk vlekkeloos want de eerste vier van elke partij gingen er moeiteloos in. De vijfde van VVOG, genomen door Jeremy de Graaf, werd echter gestopt door doelman Peter van der Vlag. FC Emmen aanvoerder Antoine van der Linden kon daar op met een geslaagde trap vanaf elf meter de beslissing brengen en dat deed hij ook. VVOG doelman Reinier Romkes zat er nog met de vingers aan maar moest toch buigen.
De wedstrijd was amper begonnen of de amateurs kregen al de eerste kans middels Rick Boersma maar het liep goed af. Daarna was het wat de kansen betreft in de eerste helft zo goed als voorbij. Halverwege loste Alexander Bannink nog een zwak schot en acht minuten voor de pauze schoot Kay Velda over na aangeven van Bannink. VVOG gaf weinig ruimte weg en stoorde snel wat de opbouw bij FC Emmen bemoeilijkte. Het koos daarom te vaak voor de terugspeelbal wat zoals bekend weinig kansen oplevert. Na de thee begon FC Emmen op het fraaie, maar met kaarslicht uitgeruste sportpark De Strokel ambitieuzer. Het tempo ging wat omhoog maar toch was de eerste grote mogelijkheid voor de thuisclub. Rick Boersma kwam na een counter vrij voor Peter van der Vlag die echter de 1-0 verhinderde. Het duel werd een ietsje aantrekkelijker maar FC Emmen slaagde er maar niet in om de Harderwijker muur te slechten. Doelman Romkes van VVOG hoefde dan ook niet vaak in actie te komen. Wel nog in de vierde minuut van de extra tijd op een schot van Almukaraki maar hij loste dat karweitje keurig op. Waarna de verlenging die zich al lang aankondigde van start kon gaan.
Wat in negentig minuten niet lukte kwam ook niet in het half uur verlenging tot stand. Toch kreeg FC Emmen nog een mooie kans die op naam kwam van invaller Kevin Görtz. De verdediger was naar de aanval gedirigeerd, Joop Gall had geen aanvallers op de bank, en stond net in het veld toen hij een kopkans kreeg. De VVOG doelman keerde echter de op zich redelijk geplaatste kopstoot. En in de laatste minuut maakte spits Wout Weghorst zich keurig vrij maar zijn schot was aan de wilde kant en de bal belandde in de bossen.
Strafschoppen moesten dus een winnaar uitwijzen en gezien de geringe schotkracht die FC Emmen had laten zien was het optimisme niet erg groot aan Emmer zijde. Maar het liep goed af. De eerste vier gingen er van beide kanten in maar de vijfde reeks bracht de beslissing met hoofdrollen voor Peter van der Vlag en Antoine van der Linden. Jubel was echter nauwelijks te bespeuren bij de winnaar. Het besef om op het nippertje aan uitschakeling te zijn ontkomen verlamde de juichspieren klaarblijkelijk. ,,Ach, als we nu Ajax thuis loten heeft niemand het meer over deze wedstrijd”, meende trainer Joop Gall.
VVOG-FC Emmen 0-0. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaart: Djemili (VVOG), Bannink (FC Emmen). Toeschouwers: 500. Strafschoppen serie: Van Vuuren 1-0, Almubaraki 1-1, Doeve 2-1, Bakkati 2-2, Kerver 3-2, De Wit 3-3, Van den Brink 4-3, Weghorst 4-4, De Graaf gestopt, Van der Linden 4-5.
VVOG: Romkes; Van den Brink, Tasdan (89. Fechter), Duits, Nijveld (75. Van Vuuren), Brockhof, Boersma (70. Djemili), Doeve, Kerver, Bugera, De Graaf.
FC Emmen; Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst, Velda, De Groot (114. Görtz), Bannink, Mamedov (70. De Wit), Weghorst, Almubaraki.