Terug naar overzicht Terug

FC Emmen behaalt historische thuisoverwinning tegen NAC


FC Emmen heeft zaterdagavond tegen directe concurrent NAC Breda de eerste thuisoverwinning in de eredivisie behaald. In de eerste helft hadden de Emmenaren moeite kansen te creëren, maar in de tweede helft werd de overwinning veiliggesteld door doelpunten van Caner Cavlan en Jafar Arias. Dick Lukkien op de persconferentie: “Hier zit een hartstikke blije, opgeluchte trainer. Blij met de eerste thuisoverwinning, blij met de eerste keer de nul houden.”


In de openingsfase was al duidelijk dat de ploegen aan elkaar gewaagd waren. Het eerste gevaar kwam van Anco Jansen, die op de linkerkant doorkwam. Zijn lage voorzet belandde echter in de handen van NAC-doelman Benjamin Van Leer.

Even later gaf Arias een mooie diepe bal op Glenn Bijl, die richting de zestien van de bezoekers dribbelde en schoot. Zijn schot ging echter net over het doel.

Na een klein half uur spelen ging het publiek nog eens vol achter de Emmenaren staan en dat resulteerde in een goede fase van FC Emmen. Er kwamen corners en kansen voor onder andere Bijl, Cavlan en Bakker, maar geen van hen wist het net te vinden.

“We hadden in de eerste helft moeite om druk op de bal te krijgen. In de pauze hebben we tegen Cavlan gezegd dat hij wat hoger moest gaan spelen,” aldus Lukkien.

Kansen vanaf de eerste seconde

Dat leidde in de tweede helft meteen tot kansen. Cavlan speelde inderdaad meer als linksbuiten dan als linksback en dat resulteerde in veel gevaar voor het Brabantse doel. Doelman Van Leer moest redding brengen op schoten van Jansen, Bijl en opnieuw Jansen. Lukkien: “Vanaf seconde één was het duidelijk dat we de tactiek goed in ons hoofd hadden geplant.”

De openingstreffer kon niet uitblijven. Na een uur spelen belandde een hoekschop na een scrimmage voor de voeten van uitblinker Cavlan. Hij bleef koel en deed De Oude Meerdijk ontploffen van vreugde.

Na de 1-0 zette de ploeg van Dick Lukkien aan om de voorsprong te vergroten. Reuven Niemeijer kreeg een enorme kans om de tweede goal te maken, maar zijn aanname was vlak voor het doel niet goed genoeg. Vlak daarna dribbelde Jansen langs een aantal verdedigers, maar zijn schot werd gekeerd door Van Leer.

In de slotfase speelde NAC Breda wat meer naar voren om de gelijkmaker te forceren, maar de bezoekers werden niet echt gevaarlijk. Aan de andere kant kreeg FC Emmen wél kansen. Cavlan schoot vanaf links richting de verre hoek, maar vol op de paal. In de rebound schoot Arias over.

Vlak voor tijd kwam toch de bevrijdende treffer voor de Emmenaren. Michael Chacón zag de diepgaande Cavlan, die vervolgens een lage voorzet gaf op Arias. De sterke spits rondde prima af door laag binnen te schieten: 2-0. Het gevoel van vreugde en opluchting was duidelijk voelbaar in het stadion, want de eerste thuisoverwinning in de eredivisie was binnen.

“We hebben redelijk snel doorgepakt en we zijn gas blijven geven. Dat leidde tot een volkomen terechte 2-0. Dit geeft heel veel vertrouwen richting de volgende wedstrijden,” aldus Lukkien. “Het publiek was weer geweldig. We kwamen een aantal keer in de problemen en daar kwamen we met de steun van het publiek uit.”

Na dit weekend is er weer een interlandbreak. Kjell Scherpen, Easah Suliman en Arias hebben internationale verplichtingen. De volgende wedstrijd voor Lukkien en zijn mannen is zondag 25 november, dan komt om 12:15 Excelsior op bezoek in stadion De Oude Meerdijk.

FC Emmen – NAC Breda: 2-0
59. Cavlan 1-0
88. Arias 2-0

Statistieken:
Schoten: 20-7
Schoten op doel: 8-3
Balbezit: 50-50
Corners: 9-1

Toeschouwers: 8.300

Opstelling FC Emmen: Scherpen; Klok, Veendorp, Bakker, Siekman (86. Suliman), Cavlan; Bijl, Chacón, Niemeijer, Jansen (90. Slagveer); Arias.

Opstelling NAC Breda: Van Leer; Sporkslede, Koch, Palmer-Brown, Carolina (74. Leigh); Reuvers (60. Verschueren), Nijholt (82. Van Hooijdonk); Rosheuvel, Korte, El Allouchi; Te Vrede.

Het interview met Caner Cavlan:

 

Het fotoverslag van de wedstrijd:

fc emmen nac breda 10 november 2018 voorplein
Ook voor de wedstrijd was het al feest, voor jong en oud (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 voorplein
Nog even snel wat eten en drinken voor de wedstrijd op het #HIERKOMIKWEG-plein (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 oplopen
De spelers lopen het veld op met Kids Club-leden (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 jansen
Jansen probeert voor te zetten, maar doelman Van Leer zit er goed bij (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 arias
Met een soort pirouette probeert Arias de voorzet van Cavlan af te ronden (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 niemeijer
Niemeijer was aanvallend belangrijk tegen NAC Breda (Foto: Boudewijn Benting)

fc emmen nac breda 10 november 2018 cavlan
Cavlan speelde veelal als linksbuiten en werd uitgeroepen tot COOP Man of the Match (Foto: Boudewijn Benting)

fc emmen nac breda 10 november 2018 cavlan
Cavlan, Veendorp en Niemeijer zijn uitzinnig na de openingstreffer (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 goal
Spelers en publiek vieren het doelpunt van Cavlan (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 cavlan lukkien
Mede dankzij de tactiek van Lukkien kwam Cavlan tot scoren (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 niemeijer
De voorzet is net niet op maat voor Niemeijer, die de bal niet goed kan aannemen vlak voor het doel (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 arias goal
Arias viert de beslissende treffer met Cavlan, Jansen en Suliman (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 goal
De opluchting was zichtbaar en voelbaar in het stadion (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 brigata fanatico
De overwinning is binnen, weet ook de Brigata Fanatico (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 brigata fanatico
Het einde van de wedstrijd is in zicht met 2-0 op het bord (Foto: Gerrit Rijkens)

fc emmen nac breda 10 november 2018 bijl bakker
Spelers bedanken het publiek, dat hen weer in groten getale heeft aangemoedigd (Foto: Gerrit Rijkens)