FC Emmen begint jaar in mineur

FC Emmen is het jaar 2018 in mineur begonnen. In Eindhoven liep het tegen een 2-1 nederlaag op tegen de plaatselijke FC. Bij rust stond het 2-0 voor de thuisclub. De laatste nederlaag van FC Emmen dateerde van 3 november toen in het naburige Helmond werd verloren.

De eerste helft verliep niet zoals gepland voor FC Emmen. Alle goede voornemens ten spijt liet het zich door FC Eindhoven in de luren leggen. Vooral de Emmer defensie had het zwaar tegen de beweeglijke spitsen Mart Lieder en vooral Elton Kabangu. Laatstgenoemde profiteerde al in de derde minuut van een fout van Keziah Veendorp en schoof onder Dennis Telgenkamp door de openingsgoal binnen. In verdedigend opzicht bleef het wankel wat de Emmenaren betrof met als dieptepunt de 2-0 in de 24e minuut. Jeroen Veldmate kopte de bal weliswaar uit het strafschopgebied maar voor de voeten van Kabangu die vervolgens Branco van den Boomen de mogelijkheid bood de 2-0 te scoren en hij deed dat met veel overtuiging. De kansen voor FC Emmen waren minimaal. Alleen Glenn Bijl liet een prima mogelijkheid liggen door een voorzet van Gersom Klok in het doelgebied te missen. Op dat moment zou het 1-1 zijn geweest en dan was het wellicht een heel ander duel geweest. Een minuut later viel de 2-0.

AT5W6858

Keziah Veendorp had een aandeel in de 1-0.

AT5W6862

Mario Bilate ziet doelman Swinkels opruimen.

AT5W6841

Dick Lukkien kijkt zorgelijk.

FC Emmen coach Dick Lukkien moest uiteraard iets doen om de dreigende nederlaag te voorkomen en zijn eerste ingreep bestond uit de wissel Anco Jansen voor Hilal Ben Moussa. De Emmenaren begonnen zoals mocht worden verwacht de tweede helft met veel druk te zetten. Een schot van Cas Peters na drie minuten, recht in de handen van doelman Ruud Swinkels, vormde het hoogtepunt in die periode. FC Eindhoven ontworstelde zich uit die druk en bleef gevaarlijk maar zo rond de 60e minuut stormde in het Eindhovense strafschopgebied. Een knal van Mario Bilate werd echter door doelman Swinkels tot hoekschop omgebogen.

AT5W6907

Cas Peters wordt zwaar verdedigd.

AT5W6930

Mario Bilate met Tibeau Swinnen (21) in de buurt.

AT5W6932

Glenn Bijl in duel met Doriano Kortstam.

De tijd ging dringen en de eerste goal van FC Emmen in het jaar 2018 bleef maar uit. De tweede Emmer wissel bracht Omran Haydary in het veld voor Alexander Bannink. Het was echter bepaald niet zo dat FC Eindhoven achterover leunend de voorsprong probeerde te verdedigen. Het trok regelmatig ten aanval waardoor het een duel werd die het aanzien best waard was. Alleen kon FC Emmen daarvan uiteraard niet echt genieten. Vermeldenswaardig was in de slotfase het debuut van Stef Gronsveld die na anderhalf jaar blessureleed zijn debuut voor FC Emmen mocht maken. En vier minuten voor het einde mocht FC Emmen de eretreffer noteren dankzij goed doorzetten van Omran Haydary die profiteerde van een misser van verdediger Kortstam. Maar daarbij bleef het ondanks drie extra minuten.

AT5W6957

Gersom Klok in zijn karakteristieke houding.

AT5W7177

Anco Jansen lijkt hier het duel te winnen.

AT5W7295

Omran Haydary (7) scoort hier de 2-1.(Foto’s: Gerrit Rijkens).

FC Eindhoven-FC Emmen 2-0.  3. Kabangu 1-0, 25. Van den Boomen 2-0, 87. Haydary 2-1. Gele kaart: El Hasnaoui, Loof (FC Eindhoven), Jansen, Loen, Peters (FC Emmen). Scheidsrechter: Blank. Toeschouwers: 2216.
FC Eindhoven: Swinkels; Gunst, Matthys, Kortstam, Loof, Van den Boomen, El Hasnaoui (66. Kuiper), Swinnen, Van Landschoot, Kabangu (90. Van de Velde), Lieder.
FC Emmen: Telgenkamp; Klok, Veendorp, Veldmate (84. Gronsveld), Bakker, Ben Moussa (46. Jansen), Bijl, Loen, Peters, Bannink (68. Haydary), Bilate.