FC Emmen baalt van verlies in Helmond

‘FC Emmen heeft de sportieve plicht vervuld’, erkende Helmond Sport trainer Jurgen Streppel na de zeker voor hem enerverende partij waarin het om het behalen van een plek in de play offs ging. De Brabanders haalden het uiteindelijk maar dat ging minder vlot dan de 2-0 uitslag zou doen vermoeden. De 2-0 viel bijvoorbeeld pas in de laatste seconde van de extra tijd, kort daarvoor was de gelijkmaker van Ruud ter Heide wegens duwen afgekeurd. Verder had FC Emmen nogal wat aanmerkingen op de leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis die pietluttig floot en de thuisploeg onterecht een strafschop zou hebben toegekend die overigens door FC Emmen goalie Harm Zeinstra fraai werd gestopt.
Dat FC Emmen mopperend uit Helmond huiswaarts toog, toonde aan dat de ploeg alles had gegeven om tot een positief resultaat te komen en dat heeft er ook best ingezeten.  Trainer Harry Sinkgraven was op zich dan ook wel tevreden. ,,We wilden goed afscheid van het seizoen nemen en dat hebben we ook gedaan. Alleen zie je dat natuurlijk niet aan de uitslag. We hebben bij vlagen goed gespeeld, kansen gecreëerd en alleen jammer dat enkele scheidsrechterlijke beslissingen niet altijd in ons voordeel uitvielen. ‘’
FC Emmen, zonder Xander Houtkoop en Angelo Zimmerman, maakte er dus een echte wedstrijd tegen een Helmond Sport dat de wedstrijd niet onder controle kreeg. In de eerste helft waren er wat kansjes over en weer waarbij FC Emmen in de eindpassing wat slordig was. Het opvallendste was eigenlijk nog het tijdelijk uitvallen van Guus de Vries die  kort voor rust een hoofdwond opliep en pas na rust voorzien van een tulband terugkeerde.
Na de pauze werd het een wedstrijd waarin ontzettend veel gebeurde. FC Emmen doelman Harm Zeinstra kreeg alle gelegenheid om uit te blinken en maakte daarvan ook gebruik . Aan de andere kant deed dat de voormalige Emmenaar Robert van Westerop dat echter ook. Zeinstra moest in de 51e minuut tot twee keer toe een redding verrichten maar zijn grote moment kwam vijf minuten later toen FC Emmen een strafschop tegen kreeg. Een voorzet van Charles Kazlauskas kwam op de arm van Erik van der Ven terecht die daar zo op het oog helemaal niets aan kon doen. Scheidsrechter Kamphuis vond echter van wel en negeerde de protesten van Emmer zijde.  Marc Höcher nam de penalty maar Zeinstra grabbelde de inzet keurig uit de hoek.

Harm Zeinstra keert de door Höcher genomen strafschop.

Na ruim een kwartier kreeg FC Emmen een geweldige kans om de leiding te nemen toen Hans Denissen na een pass van Roy Stroeve vrij voor Van Westerop opdook maar niet koelbloedig genoeg was om de sluitpost te kunnen passeren. Na alweer een goede ingreep van Zeinstra op een kopbal van verdediger Guus Joppen kopte aan de andere zijde Ruud ter Heide uit een van de tien hoekschoppen die FC Emmen afdwong in maar Robert van Westerop verrichtte een geweldige redding. De 1-0 van topscorer Johan Voskamp viel twee minuten later en kwam een beetje uit de lucht vallen. Volgens de Emmenaren ging er buitenspel aan vooraf maar de goaltjesdief maakte de kans koeltjes af.
Na de 1-0 ging FC Emmen vol tot de aanval over en de kansen vielen als rijpe appels van de boom. Een prachtige vrije trap van Sjors Paridaans werd door Ilja van Leerdam van de doellijn gehaald. De 1-1 door Ruud ter Heide in de 89e minuut werd door Kamphuis geannuleerd wegens een duwfout tot woede en teleurstelling van de spits. Een halve minuut later was Roy Stroeve dicht bij de gelijkmaker maar wederom was het Robert van Westerop die daar ten koste van een hoekschop een stokje voor stak. Bij die hoekschop ging zelfs FC Emmen doelman Zeinstra mee naar voren en dat liep niet goed af.  De afgeslagen hoekschop had weer hoog in de doelmond moeten worden geplaatst maar dat gebeurde niet waardoor Helmond Sport er in de 92e minuut via een counter nog 2-0 van kon maken. Marc Höcher was de afmaker. Het duel kreeg vervolgens een merkwaardig slot. Helmond Sport trainer Jurgen Streppel wisselde nog twee spelers en toen de wissels waren voltooid floot scheidsrechter Kamphuis voor de laatste maal.

Ruud ter Heide duwt de verdediger weg waardoor de goal werd afgekeurd.

Roy Stroeve had de laatste kans van het seizoen maar zijn schot werd door Robert van Westerop tot hoekschop verwerkt (Foto’s Gerrit Rijkens)

Helmond Sport-FC Emmen 2-0. 56. Höcher mist strafschop, 72. Voskamp 1-0, 90. Höcher 2-0. Scheidsrechter: Kamphuis. Gele kaart: Paridaans, Van der Ven (FC Emmen). Toeschouwers; 3751.
Helmond Sport; Van Westerop: Winkens, Joppen, Altheer, Mampuya, Van Leerdam, Höcher (90. Andrade), Kazlauskas, Guijo Velasco, Voskamp (90. Verbeek), Mark Veldmate (86. Chida).
FC Emmen: Zeinstra: De Vries, Paridaans, Fischer, Leonardo (87. Görtz), Van der Ven, Stroeve, Poldervaart (74. Lip), Buurmeijer, Ter Heide, Denissen.