FC Emmen maakt de droom waar

In Emmen leefde al 33 jaar de droom van het bereiken van de Eredivisie. De twijfels of het ooit zou gebeuren zijn eindelijk weggenomen. Dankzij een verdiende 3-1 overwinning in Rotterdam op Sparta kan Drenthe feestvieren. Voor het eerst een club uit de mooiste provincie van Nederland in de eredivisie.

In de wat FC Emmen betrof wedstrijd van de eeuw hielden de partijen elkaar in de beginfase aardig in evenwicht. Van een stormloop van Sparta was niet echt sprake, bij FC Emmen werd ook scherp verdedigend en ook de hoge pil werd niet geschuwd. Zo gebeurde er een klein half uur niet veel, maar in de 28e minuut kwam daar verandering in. Sparta kreeg hulp van FC Emmen middenvelder Michael Chacon die zich op de eigen helft heel gemakkelijk de bal liet afpakken. Sparta schakelde snel en Stijn Spierings schoot zijn ploeg naar de zo zeer gewenste 1-0 voorsprong. Een tegenvaller voor FC Emmen hoewel er in feite nog niet veel aan de situatie veranderde. FC Emmen moest ook per se scoren en had indien het de mogelijke uitslag betrof aan een enkel goaltje voldoende.

AT5W1337

Ontlading na de 1-1 van Michael Chacon

AT5W1441

Anco Jansen knalt de 1-2 binnen.

AT5W1533

Alexander Bannink op weg naar de 1-3

De goal van FC Emmen viel tot grote vreugde van de geweldige aanhang, versterkt met diverse notabelen uit de provincie, tien minuten later. Er ging een aanval uit het boekje aan vooraf. Anco Jansen bediende Glenn Bijl met een leep passje en Bijl trok vervolgens terug op Michael Chacon. Laatstgenoemde was mede verantwoordelijk voor de 1-0 geweest maar maakte het weer helemaal goed door de 1-1 binnen te schuiven. Kort voor rust kwam er nog een Loen momentje met een vrije trap net buiten de zestien van Sparta. Loen mikte goed maar doelman Leonard Nienhuis tikte de bal uit de bovenhoek. Sparta zette nog even aan maar de ruststand bleef op 1-1 staan wat dus virtueel eredivisie voor FC Emmen betekende.

Sparta is sinds afgelopen donderdag geen vriend van de video arbiter en dat zal na de heenwedstrijd ook niet veranderen. Kort na de rust claimde Sparta een strafschop maar na raadpleging van de video gaf scheidsrechter Higler niet toe aan de Spartaande druk. De wedstrijd kantelde daarna volledig in het voordeel van FC Emmen. In de 57e minuut dwong FC Emmen drie corners achter elkaar af. Kort daarna viel de zo belangrijke 1-2 toen Anco Jansen een laag schot afvuurde waarop doelman Nienhuis het antwoord schuldig bleef: 1-2. Het Raadhuisplein in Emmen kon gereed worden gemaakt voor de huldiging en toen het ook nog 1-3 werd door Alexander Bannink, opnieuw na een fraai opgezette aanval, was de zaak feitelijk beklonken.  De droom van de eredivisie was eindelijk uitgekomen.

CL2J1229

De nieuwe shirtjes passen precies

CL2J1387

De technische staf even apart op de plaat.

AT5W1715

Bestuursvoorzitter Ronald Lubbers en directeur Wim Beekman vallen elkaar in de armen.(Foto’s: Gerrit Rijkens).

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-3.  28. Spierings 1-0, 38. Chacon 1-1, 59. Jansen 1-2, 66. Bannink 1-3. Scheidsrechter: Higler. Rode kaart: 87. Dougall (Sparta). Gele kaart: Fischer, Dervisoglu, Vriends (Sparta), Loen (FC Emmen). Toeschouwers: 10.606.
Sparta Rotterdam: Nienhuis; Dougall, Fischer (64. Dervisoglu), Vriends, Floranus, Sanusi, Muhren, Van Moorsel (60. Verhaar), Spierings (60. Alhaft), Friday, Duarte.
FC Emmen: Telgenkamp; Klok, Veldmate, Bakker, Bijl, Chacon (82. Siekman), Veendorp, Loen, Peters (77. Bilate), Jansen, Bannink (67. Lima).

Emmen, centrum Raadshuisplein feest om promotie Fc Emmen naar eredivisie Emmen Km 5 Foto Boudewijn Benting

Na het laatste fluitsignaal kon het feest in Emmen beginnen.(Foto’s: Boudewijn Benting).