Terug naar overzicht Terug

Even voorstellen: Mart Lieder & Ole Romeny


Verschenen in de Emmer Courant en Coevorder Courant op 1 februari 2022.

Ze tekenden donderdag een contract op De Oude Meerdijk en maakten zaterdag tegen Excelsior meteen hun debuut: Mart Lieder en Ole Romeny. Hun invalbeurten waren veelbelovend, daar zijn de supporters het over eens. De hoogste tijd om beide heren wat beter te leren kennen.

Mart is een spits die naar eigen zeggen “leeft van doelpunten.” Bijna was hij afgelopen zaterdag meteen trefzeker, maar de vingertoppen van doelman Stijn van Gassel zorgden ervoor dat zijn inzet op de paal belandde. De rebound was vervolgens voor de andere nieuweling, Ole. Ook hij raakte de paal…

Zo wisten ze hun debuut niet de glans van een doelpunt mee te geven, maar toch was de toon gezet. Ole liet vanaf rechts zien dat hij een actie in huis heeft en in de zestien komt. Bovendien speelde hij ondanks zijn jonge leeftijd (21) bijzonder volwassen; de secondes tikten weg na iedere trap die hij van een Rotterdammer ontving.

Ook Mart viel goed in en was met een van zijn eerste balcontacten dus meteen dichtbij een treffer. Het was tekenend voor het spel van de 31-jarige spits. Een neusje voor de goal en altijd op zoek naar het vijandige doel. Voor iedere tegenstander een levensgevaarlijke aanvaller.

De eerste training
Zo vielen beide heren na pas één training met hun nieuwe teamgenoten al meteen in. Die eerste training verliep uitstekend, aldus beide spelers. Ole: “Op de training merkte ik meteen dat het een hartstikke leuke groep is. Als je aan het voetballen bent, leer je elkaar toch het snelste kennen. De speelstijl past ook goed bij mij, dat vind ik ook belangrijk. Kortom, alleen maar positief.”

Mart knikt instemmend: “Mijn eerste indruk van de club was erg goed. Er heerst een familiaire sfeer en de mensen zijn heel vriendelijk. Ik ben goed ontvangen in Emmen en had dan ook meteen heel veel zin om aan de slag te gaan.”

Ole Romeny
Ole had al een goede herinnering aan FC Emmen – alleen dan als tegenstander. Tijdens de play-offs van 2018 stond voor de Drentse ploeg in de halve finale een tweeluik tegen N.E.C. te wachten. De eerste wedstrijd, in Emmen, werd met maar liefst 4-0 gewonnen en dus leek het in de return niet meer fout te kunnen gaan.

Maar in Nijmegen kwam de thuisploeg al snel op een 2-0 voorsprong. Gelukkig scoorde Glenn Bijl kort daarna, waardoor er na een kwartier al 2-1 op het scorebord stond. Vlak voor rust scoorde N.E.C. nóg twee keer. De 4-1 kwam op naam van een zeventienjarige links-buiten: Ole Romeny. Het was zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal.

Ole: “Het was een bijzonder tweeluik. Men dacht dat we kansloos waren, maar het leek opeens toch een soort remontada te worden. Het stond 4-1 bij rust, maar in de tweede helft werd er niet meer gescoord.”

“Ik denk dat ik creativiteit en rendement kan toevoegen aan de huidige ploeg”, aldus Ole over zijn komst naar FC Emmen. “Ik ben een jongen die op de helft van de tegenstander graag aan de bal is en kansen probeert te creëren. En uiteindelijk wil ik ook goals, want daar gaat het om.”

Persoonlijk heeft de multifunctionele aanvaller ook een belangrijke doelstelling: “Naast dat ik wil promoveren met FC Emmen, wil ik ook het échte plezier en vertrouwen in het voetbal terugkrijgen. Ik heb de laatste twee jaar wel mijn minuten gemaakt, maar meestal niet als basisspeler. Ik wil meer het verschil maken.”

Mart Lieder
Mart is zoals gezegd een spits die leeft van doelpunten: “Op die manier wil ik mijn steentje bijdragen om FC Emmen terug in de eredivisie te krijgen.”

Emmen is overigens niet nieuw voor de spits. Hij speelde namens FC Eindhoven twee keer op De Oude Meerdijk. Eén keer, op 25 augustus 2017 (eindstand 1-1), wist hij te scoren. Bij FC Emmen stonden zijn nieuwe teamgenoten Jeroen Veldmate en Keziah Veendorp destijds achterin.

Maar ook zijn vrouw, handbalster Tess Wester, is bekend met de Zuidoost-Drentse plaats; in het seizoen 2010-2011 speelde zij bij E&O. “Ze wist me nog wel te vertellen dat het in het centrum erg gezellig kan zijn”, lacht Mart.

Sinds 2018 speelde Mart in Denemarken: “Daar staan ze organisatorisch en fysiek erg goed. Je ziet daar niet zo vaak uitslagen als 4-0, wat je in Nederland wel vaak ziet.” Wat dat betreft zal hij niet hoeven te wennen aan de ijzersterke defensie van zijn nieuwe club.