Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Helmond Sport


FC Emmen hoopt dinsdagavond in eigen huis de overwinning tegen Jong Ajax (2-1) een passend vervolg te geven. Op De Oude Meerdijk is dan hekkensluiter Helmond Sport te gast. Een inhaalwedstrijd, aangezien dit affiche oorspronkelijk op 14 januari gepland stond. We blikken vooruit op de wedstrijd samen met hoofdtrainer Dick Lukkien.

Omzetting in tweede helft debet aan overwinning op Jong Ajax
Eerst nog even terug naar die zege op Jong Ajax, want daarin gebeurde heel veel. Lukkien: “We hadden in de eerste helft moeite om hen onder druk te krijgen. Daarin hebben we zelf een aantal dingen niet goed gedaan. Het heeft bovendien natuurlijk ook met de kwaliteit van Jong Ajax te maken, want dat is gewoon een goede ploeg. In de tweede helft hebben we goed gereageerd en de wedstrijd naar onze hand gezet. Dat moet vertrouwen geven.”

Doordat het inderdaad lastig was om de tegenstander onder druk te zetten en het vlak voor rust door toedoen van Sontje Hansen 0-1 werd, besloot Lukkien een tactische omzetting te doen. En met succes. Door in een 4-4-2-formatie met een ruit op het middenveld te gaan spelen, werd Jong Ajax volgens de oefenmeester gedwongen om op een kant te voetballen.

Lukkien verklaart: “Ik denk wel dat het voor een kentering zorgde. Het is dan namelijk makkelijker om druk te zetten en vervolgens de ruimte achter hun vleugelverdedigers te vinden. De invallers (waaronder vooral Rui Mendes en Mart Lieder) hadden daarin een prachtige rol. We konden in de tweede helft net even wat extra energie brengen en de wedstrijd daarmee ombuigen.”

Blessure Lieder
Diezelfde Lieder moest in de slotfase helaas het veld verlaten met een op het oog zware blessure. Lukkien: “Ik hoop dat het meevalt, maar het eerste gevoel vanuit hemzelf is niet heel positief. We krijgen daar snel definitief uitsluitsel over. Hij heeft een dergelijke blessure al eens eerder gehad en het was vrij duidelijk dat het voor hem niet goed zat.” Een paar uur later werd bekend dat het ging om een gescheurde kruisband, waardoor Lieder dit seizoen niet meer in actie zal komen.

Dinsdagavond ontbreken ook Peet Bijen, Lentini Caciano, Teun Bijleveld, Luciano Carty en Kian Slor nog. Indy Groothuizen keert terug van ziekte.

Helmond Sport als ‘angstgegner’
Deze onderlinge ontmoeting gaat dinsdag voor de 34e keer in competitieverband plaatsvinden. De voorgaande 33 wedstrijden waren allemaal duels op het tweede niveau. FC Emmen wist tot nu toe veertien keer te winnen, het eindigde tien keer gelijk en Helmond Sport won negenmaal.

In Helmond Sport treft FC Emmen een tegenstander die best als ‘angstgegner’ mag worden beschouwd. De laatste thuisoverwinning tegen de Brabanders dateert namelijk van oktober 2007. Morten Friis Jensen en Edgar Bernhardt zorgden er destijds voor dat de punten in Emmen bleven. Geboren Slener en oud-speler van FC Emmen Peter Uneken scoorde die wedstrijd overigens voor de thuisploeg. De tien ontmoetingen die daarna volgden, leverden vijf remises en vijf nederlagen op.

Dit jaar liggen de onderlinge verhoudingen echter wat verder uit elkaar, gezien de ranglijst. FC Emmen staat tweede, Helmond Sport laatste. Afgelopen weekend gingen de ‘Kattenmeppers’ met 4-1 onderuit tegen koploper FC Volendam. Lukkien: “Tegen Volendam zetten ze redelijk wat druk en creëerden daaruit ook kansen. Wij moeten echter altijd met alle scenario’s rekening houden. We moeten simpelweg iedere week laten zien wat we kunnen. Daar moeten de jongens het voortouw in nemen.”

Steun van het publiek
Dat moet dan weer gebeuren in een kolkend stadion De Oude Meerdijk, net als dat tegen Jong Ajax het geval was. Eindelijk mocht écht iedereen weer naar binnen. Lukkien rekent wederom op de steun van het trouwe publiek: “Er ontstond vrijdag een mooie wisselwerking tussen de spelers en het publiek, vooral in de tweede helft. Ik ga er vanuit dat het stadion ook nu weer goed vol zit. De steun helpt ons enorm.”

FC Emmen – Helmond Sport
Dinsdag 1 maart 2022, 20.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Bos