Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Excelsior Maassluis


FC Emmen speelt dinsdagavond in de tweede ronde van het bekertoernooi tegen Excelsior Maassluis. Nadat er in de eerste ronde knap werd gewonnen bij FC Volendam door twee doelpunten van Rui Mendes en één van Jasin Assehoun, staat er morgen een thuiswedstrijd op het programma. Om 20.00 uur zal er afgetrapt worden op De Oude Meerdijk om het bekeravontuur verder voort te zetten. De wedstrijd is live te zien via ESPN3.

Wijzigingen in de ploeg
Afgelopen vrijdag boekte FC Emmen een zwaarbevochten 2-1 overwinning tegen FC Dordrecht. In extremis kopte Ben Scholte de winnende treffer tegen de touwen. De Emmenaren begonnen de eerste twintig minuten vrij aardig, daarna zakte de ploeg qua niveau terug.

Trainer Dick Lukkien geeft uitleg: “Soms heb je zulke wedstrijden. De eerste helft was nog wel acceptabel, vond ik. Na de 0-1 ging het niveau wel flink omlaag. De intensiteit leek daarnaast ook achteruit te gaan. Het zegt genoeg dat alle drie doelpunten uit spelhervattingen kwamen.”

Het maximale resultaat werd dus geboekt en in de competitie staat FC Emmen nu weer op een derde plek. Dit komt mede doordat Jong Ajax met 1-1 gelijkspeelde op bezoek bij TOP Oss.

Het drukke programma, met drie wedstrijden binnen een week, vraagt veel van de spelers. “Daar ga ik wel rekening mee houden. Ook omdat we in de breedte een goede groep hebben. Er gaan dinsdag wel wat wisselingen plaatsvinden”, zegt de oefenmeester, die morgen sowieso geen beroep kan doen op Peet Bijen, Lentini Caciano, Jeroen Veldmate, Keziah Veendorp en Peter van Ooijen. Laatstgenoemde trainde maandag vooral voor zichzelf en wordt klaargestoomd om vrijdag weer van de partij te zijn. Veldmate is licht geblesseerd en Veendorp is besmet geraakt met het coronavirus.

Tegenstander
Excelsior Maassluis is actief in de tweede divisie zaterdag. De ploeg uit Maassluis staat op een tiende plek na veertien wedstrijden. De mannen van Dogan Corneille wonnen tot dusver zes wedstrijden, speelden één keer gelijk en verloren zevenmaal. In de laatste wedstrijd voor de winterstop, op zaterdag 4 december, ging Excelsior Maasluis met 1-0 onderuit tegen HHC Hardenberg, waar oud-Emmenaren Kevin Görtz, Danny Bouws, Gersom Klok en Jurjan Mannes in de basis stonden.

In de eerste ronde van het bekertoernooi wist Excelsior Maassluis af te rekenen met Westlandia. De tweede divisionist won met 2-5 bij de derde divisionist. Lukkien heeft de ploeg meerdere malen in actie gezien, hij was zelf te kijken bij de wedstrijd tegen HHC Hardenberg: “Het is een degelijke en goed georganiseerde ploeg.” De oefenmeester benadert de wedstrijd op dezelfde manier als een competitiewedstrijd. “Het moet een enorme stimulans zijn om verder in de beker te reiken en daar gaan we dan dus ook alles aan doen.”

Bij de selectie van de Maassluizenaren zitten veel jongens met ervaring in het betaalde voetbal. Daan Blij, Dave van Delft en Daan Smith hebben bijvoorbeeld allemaal bij de buurman Excelsior Rotterdam gespeeld.

Historie
Beide ploegen troffen elkaar één keer eerder in het bekertoernooi. Op 23 september 2014 won FC Emmen met 1-4 in Maassluis. Destijds was het een ontmoeting in de eerste ronde van de beker. Sander Rozema, Cas Peters, Elson Rosario Almeida en Roland Bergkamp scoorden namens de Drenten. Voor de Maassluizenaren scoorde Kevin Vink.

De langste reeks in de beker van FC Emmen vond plaats tussen augustus 1998 en februari 1999. Toen wisten de Emmenaren vier overwinningen op een rij te boeken en werd uiteindelijk de kwartfinale bereikt. Een mooie uitdaging om zo’n reeks te evenaren!

FC Emmen – Excelsior Maassluis
Dinsdag 14 december, 20.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Vereijken