Terug naar overzicht Terug

Emmen vecht zich langs Vitesse


FC Emmen heeft in het eigen stadion met 2-1 gewonnen van Vitesse. Met name in de eerste helft liet de thuisploeg goed voetbal zien. In de tweede helft toonde de ploeg van Dick Lukkien vooral strijdlust.


Emmen zocht meteen de aanval en drukte Vitesse terug op de eigen helft. Nikolai Laursen, Michael Chacon en Michael de Leeuw zochten het doel van Remco Pasveer, maar zonder succes. De Leeuw was een minuut later wél trefzeker, hij schoot binnen uit een voorzet van Glenn Bijl: 1-0.

Na die verdiende openingstreffer gingen de Emmenaren door en was het tien minuten later weer raak. Opnieuw kopte De Leeuw een voorzet op doel, maar Pasveer tikte de bal op de lat. In de rebound maakte Laursen de 2-0.

In het eerste half uur wist Vitesse niet gevaarlijk te worden. De Arnhemmers speelden vooral de lange bal, maar achterin werden die door de Emmenaren opgepikt.

Het was dan ook uit het niets dat de bezoekers de aansluitingstreffer maakten. Bryan Linssen kopte via Dennis Telgenkamp op de paal, maar in de rebound schoot Nouha Dicko de 2-1 binnen.

De Drenten zetten aan om de marge weer te vergroten, maar ook Vitesse leek iets meer te durven voetballen. Pasveer moest nog redden op een kopbal van De Leeuw, aan de andere kant werkte Bijl de bal van de lijn.

Lukkien: “Ik heb genoten van een wervelend Emmen, zeker in de eerste helft. Als je doordeweeks op je broek krijgt in Breda, dan moet je als ploeg reageren. Ik heb de spelers aangesproken op het écht willen van dingen. Dat gaat ook over verdedigen, daar lag de achilleshiel.”

“Onze rechterkant liep als een trein,” vervolgt Lukkien. “Maar we hebben ook verdedigd als echte kerels. Eén moment verdedigen we niet goed, maar dat is ook de kwaliteit van Linssen. En vlak voor rust komen we nog even goed weg.”

Met Jansen in het veld de voorsprong vasthouden

In de tweede helft was het een gelijk opgaande strijd. Vitesse probeerde nog steeds in de omschakeling gevaarlijk te worden, maar deed dat nu vaker over de grond in plaats van door de lucht.

Michaël Heylen kopte na dik vijf minuten over, maar moest zichzelf samen met Lorenzo Burnet twee minuten later voor een Arnhems schot gooien.

Na een uur spelen kwam Anco Jansen uit de dug-out om zich warm te lopen, onder luid applaus. Maar eerst kwam Jafar Arias twintig minuten voor tijd in de ploeg, om te zorgen dat de Emmenaren voorin de bal makkelijker vast konden houden.

De eerste actie van de sterke spits was meteen uitstekend. Hij hield de bal vast tussen twee Arnhemmers en probeerde mee te geven op Laursen, maar er zat nog net een Arnhems been tussen.

Met Arias in de ploeg creëerde FC Emmen meerdere kansen op 3-1. Heylen was dichtbij met een kopbal en even later maakte Laursen een prachtige passeerbeweging waarna Arias en De Leeuw net niet konden binnentikken.

Vijf minuten voor tijd kwam Jansen weer binnen de lijnen, hij verving Laursen en zorgde dat de sfeer op De Oude Meerdijk nóg beter werd. Lukkien: “Anco heeft keihard gewerkt om hier vandaag te staan. Ik ben op zich geen heel emotionele man, maar ik moest bijna een traantje wegpinken bij zijn rentree. Het publiek reageerde daar ook geweldig op.” En met die steun hield de ploeg van Lukkien de voorsprong ook in de slotfase vast.

“Na de pauze hielden we het niveau van de eerste helft nog een kwartiertje vol,” aldus Lukkien op de persconferentie na de wedstrijd. “Maar daarna werd het lastig. Al had Vitesse nog één gevaarlijk moment, verder eigenlijk niet. Als de marge slechts één is, dan kan hij altijd nog vallen. Maar over het algemeen heb ik vandaag rustig op de bank gezeten.”

Volgende week speelt FC Emmen op zondagavond om 20.00 uur uit tegen AZ in Den Haag. Klik hier voor de ticketinfo!

 

FC Emmen – Vitesse: 2-1
11. De Leeuw 1-0
22. Laursen 2-0
33. Dicko 2-1

Statistieken:
Schoten: 21-13
Schoten op doel: 7-3
Balbezit: 57-43
Corners: 8-6
Toeschouwers: 8048

Opstelling FC Emmen: Telgenkamp; Bijl, Heylen, Veendorp, Burnet; Hiariej, Chacon; Laursen (86. Jansen), De Leeuw, Peña; Kolar (69. Arias).
Opstelling Vitesse: Pasveer; Dasa, Doekhi, Obispo, Clark (87. Buitink); Grot (60. Lelieveld), Bazoer, Bero, Linssen (69. Darfalou); Matavz, Dicko.