Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – FC Den Bosch


Vrijdagavond speelt FC Emmen op De Oude Meerdijk haar vierde thuiswedstrijd van het seizoen. Tegen FC Den Bosch zullen ruim 5500 seizoenkaarthouders en sponsoren de ploeg steunen op jacht naar de drie punten.

Selectie
Met het vertrouwen in de ploeg van trainer Dick Lukkien zit het wel goed. De klinkende 7-1 overwinning op MVV van twee weken geleden werd vorige week een goed vervolg gegeven door met 1-2 te winnen op bezoek bij NAC Breda. Het was voetballend wellicht minder oogstrelend dan tegen MVV, maar aan strijdlust geen gebrek.

Lukkien: “Je ziet dat we onszelf verbeteren. Daar trainen we ook voor. Ik heb net zo genoten van die 7-1 tegen MVV als van die 1-2 tegen NAC. Jeroen Veldmate verwoordde het treffend; we hadden altijd moeite in dit soort wedstrijden. Maar nu had ik na de 1-2 niet nog het gevoel dat er nog wat zou gebeuren. En als er dan nog wat zou gebeuren, dan werd het opgelost. De sliding van Miguel Araujo is daarvoor illustratief.”

De oefenmeester kan niet beschikken over Reda Kharchouch en Peet Bijen. Ook Lentini Caciano zit niet bij de selectie; hij is maandag succesvol geopereerd aan zijn knie en moet nu herstellen. Hij zal zo snel mogelijk weer aansluiten bij de groep.

Rui Mendes is de man in vorm bij FC Emmen. De rechtsbuiten was direct betrokken bij zes van de laatste tien treffers met vier goals en twee assists.

Tegenstander
FC Den Bosch staat veertiende in de competitie met negen punten uit zeven wedstrijden, slechts één punt minder dan FC Emmen. De Bosschenaren begonnen goed aan het seizoen met overwinningen op Helmond Sport (2-0) en Jong PSV (0-1), maar verloren daarna vier wedstrijden op rij. Vorige week herpakte de ploeg van trainer Jack de Gier zich door met 2-1 te winnen van Jong AZ.

Opvallend is dat Roy Kuijpers namens FC Den Bosch verantwoordelijk was voor de laatste vijf doelpunten van zijn ploeg, die in totaal acht keer scoorde. Van de andere drie goals kwamen er twee op naam van Jizz Hornkamp, maar vanwege een blessure is het nog niet zeker of hij kan spelen.

“Ze hebben tot dusver wisselvallige resultaten behaald”, aldus Lukkien. “Maar ze hebben vorige week gewonnen van de koploper, dat zegt ook wat. Met bijvoorbeeld Jizz Hornkamp en Kevin Felida hebben ze zeker een aantal goede spelers. Ze hebben het heel veel ploegen moeilijk gemaakt, mede doordat ze in een wat andere formatie spelen dan gebruikelijk is. Ik ben benieuwd of Kuijpers of Hornkamp gaat spelen. Allebei zou eventueel ook nog kunnen.”

FC Den Bosch is een van de vier ploegen die dit seizoen nog geen punt pakten na op achterstand te hebben gestaan in de Keuken Kampioen Divisie, terwijl FC Emmen juist een van de vier teams is die nog geen punten verloren na een voorsprong.

Historie         
25 keer eerder kwam FC Den Bosch naar Emmen voor een officieel duel. 24 keer was het een competitieduel, één keer een nacompetitieduel. De balans is nagenoeg in evenwicht; Emmen won negen keer, Den Bosch won tien keer, zes keer werd het gelijk.

De laatste vijf onderlinge duels in Drenthe bleef FC Emmen echter ongeslagen; twee keer werd er gewonnen en driemaal gelijkgespeeld. De laatste keer dat de Bosschenaren er met de overwinning vandoor gingen was op 8 februari 2013. Door twee doelpunten van Tom van Weert won FC Den Bosch met 1-2. Het Emmer doelpunt werd gemaakt door Ruud ter Heide.

De allereerste ontmoeting tussen beide clubs was op 1 september 1990. ‘BVV Den Bosch’ kwam destijds nog wel op voorsprong door een doelpunt van hun huidige trainer De Gier, maar Jan Haak (onze huidige verzorger) en een strafschop van Jan de Jonge zorgden voor een 2-1 eindstand.

Snel weer een vol stadion
Vrijdag is de laatste keer dat het stadion voor maximaal twee derde gevuld mag zijn. Vanaf 25 september mogen de stadions weer helemaal vol, mits er een CoronaCheck plaatsvindt. Over twee weken spelen we tegen Excelsior en dan mag het stadion weer volledig gevuld. Meer informatie over de ticketverkoop voor deze wedstrijd volgt binnenkort.

FC Emmen – FC Den Bosch
Vrijdag 24 september, 20.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Martens