Terug naar overzicht Terug

Eerste succes FC Emmen onder Paul Krabbe


Wat zich de vorige week in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk al een beetje aankondigde heeft zich tegen Haarlem voortgezet: namelijk een FC Emmen dat vooral in defensief opzicht de zaakjes beter onder controle krijgt. De meer realistische benadering zorgt er voor dat er geen onnozele tegengoals meer vallen wat het zelfvertrouwen bepaald ten goede komt. Voor het eerst in dit seizoen hield FC Emmen achterin de nul tot in de extra tijd vast en omdat het zelf twee keer scoorde was de driepunter tegen Haarlem een feit.
Trainer Paul Krabbe had wel wat personele probleempjes. Sieme Zijm was geschorst waardoor hij voor Mark Bevaart als linkervleugelverdediger koos. Laatstgenoemde was echter ook niet helemaal okselfris en hield het slechts 54 minuten vol. En na een half uurtje moest spits Tim Matavz al afhaken die tot dat moment zeker geen slechte indruk maakte. Hij moest met een kuitblessure naar de kant en werd vervangen door Kiran Bechan. Omdat Kevin Görtz als rechterverdediger moest acteren kon Michael van der Kruis voor het eerst na 19 september weer op een basisplaats rekenen. Ondanks de vele wisselingen stond de achterhoede echter als een huis. ,,Dat was ons grootste winstpunt van de avond”, oordeelde Paul Krabbe. ,,Ondanks die mutaties in de achterste lijn stond het goed. We hebben de nul gehouden en geen enkele kaart gekregen.”


  

Tim Matavz wordt hier nog door Jan Haak opgelapt maar moest even later uitvallen (Foto: Boudewijn Benting)

Na een tweetal kansjes voor Tim Matavz, die bij de tweede door doelman Marco van Duin ver buiten de zestien tegen de grasmat werd gewerkt, kwam FC Emmen in de negentiende minuut aan de leiding. Jesse Schotman mocht na een overtreding op Mark Bevaart halverwege de helft van Haarlem een vrije trap nemen die door Kevin Görtz fraai vanaf een meter of tien werd ingekopt. Het eerste doelpunt voor de Emmenaar in het betaalde voetbal die tevens tot Man-of-the-wedstrijd werd gekozen. FC Emmen had tot dan toe weinig of geen kansen weggegeven maar in het laatste kwartier van de eerste helft was het toch de grip op het duel behoorlijk kwijt. Haarlem dwong in een mum van tijd een vijftal hoekschoppen af terwijl FC Emmen de bal maar niet in de ploeg kon houden. ,,Het was in die fase alles Haarlem wat de klok sloeg”, erkende Paul Krabbe. Haarlem trainer Jan Zoutman had dat uiteraard ook gezien. ,,Ons probleem was echter dat we weinig kansen hebben gecreëerd.”

 

Kevin Görtz kopt de 1-0 binnen (Foto: Boudewijn Benting) 

De tweede helft was redelijk in evenwicht en door het snel wisselende spelbeeld een aantrekkelijk schouwspel. FC Emmen had na een klein uur spelen gemakkelijk op 2-0 kunnen komen toen Kiran Bechan vrij voor doelman Van Duin kwam te staan. In het onderlinge duel zegevierde de Haarlemse goalie echter. Bechan liet vervolgens nog een schot vanaf twintig meter over zien en schoot met links net naast de staander. Het bleef daardoor een uitermate spannende affaire waarbij de akelige gedachte opdook dat het wellicht wel weer in de slotminuten mis kunnen gaan. Dertien minuten voor tijd nam Marcel Pannekoek echter die spanning weg door FC Emmen op 2-0 te zetten. Haarlem kreeg in het laatste kwartier ook nog mogelijkheden. Michael van der Kruis redde een keertje koppend nadat doelman Sander Danes ver uit zijn doel was en vier minuten voor het einde sloeg Danes een goed geplaatste kopbal van Laurens ten Heuvel uit zijn heiligdom.
FC Emmen – Haarlem 2-0. 19. Görtz 1-0, 77. Pannekoek 2-0. Scheidsrechter: Van der Roest. Toeschouwers: 2819.
FC Emmen: Danes; Görtz, Van der Kruis, Valgaeren, Bevaart (54. Demeijer), Verweij, Ripson, Pannekoek, Schotman (80. Friis), Stroeve, Matavz (30. Bechan).
Haarlem: Van Duin; Derlagen, Kruijer (80. Karreman), Akerboom, Augustin, Nieuwenburg, Van den Brink, Neervoort (65. Van de Berg), Kousemaker, Ten Heuvel, Wijk.
 

 

Michael van der Kruis (links) was geconcentreerd bezig.

 

Sander Danes stompt weg, Mark Bevaart bewaakt de paal.

 

Vierde official Hofstra doet even een tukje maar Paul Krabbe, Richard Moes en Rini van Vilsteren zijn klaar wakker (Foto’s FC Emmen Media).