Terug naar overzicht Terug

Eerste Divisieclubs tonen vrijdagavond respect aan Nederlandse veteranen 


Erkenning en waardering voor de inzet van Nederlandse veteranen staat centraal tijdens de wedstrijden in speelronde 17 (vrijdag 8 december) en speelronde 18 (vrijdag 15 december) van de Jupiler League. Veteranen zijn daarom bij de wedstrijd FC Emmen-Jong Ajax eregast in de JENS Vesting. In aanloop naar de wedstrijd geven veteranen en clubs speciale gastlessen over respect op scholen in de regio.

De wedstrijden
Veteranen (jong, oud, man, vrouw, actief dienend of oud-militair) worden tijdens twee speelrondes in de Jupiler League speciaal geëerd. Ze zijn eregast en mogen gratis naar binnen; hun familie mag mee tegen gereduceerd tarief. Bij binnenkomst (of vertrek) in de stadions krijgen alle toeschouwers een Witte Anjer opgespeld. De Witte Anjer is hét symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen, jong en oud, actief dienend of oud-militair.

Bij de diverse teamopkomsten worden de spelers vergezeld door een aantal veteranen uit de buurt/regio (waaronder deelnemers aan de Invictus Games) die de bredere veteranengemeenschap representeren. Voorafgaand aan de aftrap wordt door de stadionspeaker stilgestaan bij hun aanwezigheid, veteranen worden bedankt voor hun inzet en het Wilhelmus wordt ten gehore gebracht.

Veteraan in de klas
Voorafgaand aan de verschillende wedstrijden wordt in samenwerking tussen de clubs en het programma ‘Veteraan in de klas’ een aantal speciale gastlessen over respect en waardering op nabijgelegen scholen gegeven. Een veteraan en een clubvertegenwoordiger gaan met de leerlingen in gesprek over maatschappelijke vraagstukken, waarbij hun beider achtergronden centraal staan en het woord respect leidend is. De scholieren zullen vrijdagavond ook aanwezig zijn bij de wedstrijden.