Terug naar overzicht Terug

Een kans voor iedereen: Scoren voor Gezondheid!


Stichting Naoberschap United en Kans voor de Veenkoloniën gaan de samenwerking aan in het kader van het project Scoren voor Gezondheid. De maatschappelijke stichting van FC Emmen en het programma, zoals Kans voor de Veenkoloniën wordt genoemd, hebben elkaar gevonden in een tweejarige overeenkomst. De samenwerking heeft als doel om basisschoolleerlingen uit groep 7 in de Zuidoosthoek van Drenthe, middels een 20-weeks lesprogramma, positief te beïnvloeden als het gaat om een gezondere leefstijl.


Scoren voor Gezondheid
Wat Scoren voor Gezondheid zo uniek maakt, is dat het volledig in het teken staat van FC Emmen. In het gehele project komt FC Emmen op verschillende manieren naar voren. Zo wordt er tijdens de kick-off van het project, die wordt georganiseerd in stadion De Oude Meerdijk, in het bijzijn van spelers een officieel contract getekend. Met het ondertekenen van het contract geven kinderen aan er alles aan te doen om tijdens het project een gezondere leefstijl aan te nemen. Nadat het project is geëindigd is uiteraard het doel om een gezonde leefstijl door te zetten.

Vanaf het moment van ondertekenen zijn de twintig weken van Scoren voor Gezondheid begonnen. Basisschoolleerlingen uit de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden gaan aan de slag met een speciaal lesprogramma. Aan de hand van een speciaal ontwikkeld werkboek leren kinderen allerlei dingen over gezonde voeding en beweging. Zo leren ze eten uit de schijf van vijf en ontdekken ze op welke manieren je kunt bewegen. Op de fiets naar school gaan is bijvoorbeeld al een vorm van beweging! Na twintig weken scoren voor gezondheid vindt er een feestelijke afsluiting plaats, wederom in het stadion van FC Emmen.

Eric van Oosterhout, voorzitter van Stichting Naoberschap United, is blij met de samenwerking: “Met het project Scoren voor Gezondheid zetten wij de kracht van FC Emmen in om kinderen op een positieve manier te beïnvloeden als het gaat om een gezondere leefstijl. Enerzijds door het stadion te gebruiken als locatie voor de kick-off en de afsluiting, anderzijds ook in de vorm van spelers, die als rolmodel fungeren voor de deelnemende kinderen. Ik ben trots dat wij in dit project mogen samenwerken met Kans voor de Veenkoloniën”.

Karin Kalverboer, directeur Zorg Innovatie Forum, sluit zich hierbij aan: “Mooi dat een club als Emmen wordt ingezet om de gezondheid van jongeren in Zuidoost Drenthe te verbeteren. Dit sluit goed aan bij Kans voor de Veenkoloniën, waarin we de nieuwe generatie veenkolonialen gezonder willen laten opgroeien.”

EFDN
Tijdens het project Scoren voor Gezondheid wordt er ook samengewerkt met EFDN (European Football for Development Network). Zij hebben het initiatief genomen om, naast FC Emmen, nog acht andere betaald voetbalorganisaties uit heel Europa bij dit project te betrekken. Het gaat om de volgende organisaties: Montrose FC (Schotland), Werder Bremen (Duitsland), de Portugese voetbalbond, Randers FC (Denemarken), Ferencvaros TC (Hongarije), Club Brugge (België), Feyenoord en Greenock Morton (Schotland). Dankzij het samenbrengen van deze betaald voetbalorganisaties door EFDN, in combinatie met een gedetailleerd opgesteld projectplan, heeft de Europese Unie een subsidie toegekend. De financiële ondersteuning geeft alle voetbalclubs de mogelijkheid om (een gedeelte van) de kosten voor de organisatie en uitvoering van het project Scoren voor Gezondheid te dekken. Gedurende het gehele project delen alle partijen ook kennis met elkaar, met als doel om van elkaar te leren en elkaar verder te helpen.