Terug naar overzicht Terug

Drie op een rij: het zou mooi zijn


Achilles uit 1929 debuteerde  op de eerste speeldag met een uitwedstrijd tegen FC Emmen. De wedstrijd eindigde in 2-2 maar vervolgens verloor de voormalige topklasser vier achter elkaar. Na 24 speeldagen neemt Achilles ’29 de voorlaatste plaats in en levert eigenlijk het bewijs dat er tussen de Jupiler League en de top van de Topklasse wel degelijk een behoorlijk verschil zit. Het neemt niet weg dat de ploeg van trainer Francois Gesthuizen af en toe voor aardige prestaties kan zorgen. Zo werd thuis Jong Ajax, Jong PSV en Almere City verslagen en tegen Excelsior gelijk gespeeld. Afgelopen week werd weliswaar met 4-2 van koploper FC Dordrecht verloren maar Achilles ’29 kwam na een snelle 3-0 achterstand in de tweede helft terug tot 3-2. De instelling zal optimaal moeten zijn wil FC Emmen drie punten mee naar huis nemen.

Heeft FC Emmen zich recentelijk versterkt met de komst van Oebele Schokker, ook Achilles ’29 heeft een nieuweling ingelijfd. Middenvelder Rick Schouw speelde in de beloften van PSV maar leverde zijn contract in om voor de Groesbekers te gaan spelen. Topscorer is Freek Thoone met negen treffers waarvan er overigens vijf vanaf elf meter werden gescoord. Remon van Bochoven en Frank Hol waren beiden vier maal succesvol.

De historie tussen Achilles ’29 en FC Emmen/Emmen gaat terug naar de periode voor 1985. In de jaren voor de invoering van het betaalde voetbal in Emmen speelden Emmen en Achilles ’29 in de hoofdklasse. Van 1978 tot en met 1985 werden veertien onderlinge duels bestreden en daarin kwam Emmen niet al te best uit de bus. Emmen won er slechts eentje, de allereerste in 1978, verloor zes keer en zeven maal was er een gelijkspel. Ook in de eerste confrontatie in het betaalde voetbal was er geen winst voor FC Emmen want het werd zoals gemeld 2-2 in de JENS Vesting.
*