De historie tussen FC Emmen en Jong Ajax

Vrijdag 25 februari om 20.00 uur trappen we op De Oude Meerdijk af tegen Jong Ajax. Als nummer twee van de competitie nemen we het op tegen de nummer vier. Kortom, het belooft een spannende wedstrijd te worden. De hoogste tijd om het archief in te duiken!

De vrije verkoop voor dit duel is inmiddels gestart. Scoor nu hier je tickets!

Korte geschiedenis
Heel diep hoeven we niet te graven; pas sinds 2013-2014 speelt Jong Ajax in de eerste divisie. In totaal troffen we de jonge Amsterdammers 11 keer, waarvan 5 keer in Emmen en 6 keer in Amsterdam. De balans is in evenwicht; 3 keer wonnen wij, 3 keer won Jong Ajax, 5 keer werd het gelijk.

Maar in Drenthe wist Jong Ajax de Emmenaren nog niet te verslaan. Van de 5 wedstrijden bleven de punten 2 keer in Emmen, 3 keer werd het gelijk. Dick Lukkien en zijn mannen zullen die ongeslagen reeks met de steun van het Drentse publiek uiteraard willen voortzetten.

Het is altijd afwachten met welke spelers een jong-ploeg zal aantreden. De hoofdmacht van Ajax speelt woensdagavond in Portugal tegen Benfica, enkele spelers die regelmatig minuten maken voor Jong Ajax zitten bij de wedstrijdselectie voor het duel in de Champions League. Onze hoofd scouting Jurjan Mannes kan daarover meepraten; op 13 januari 2017 speelde hij als aanvallende middenvelder bij de Drenten met 0-0 gelijk tegen een Jong Ajax met onder andere Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong.

Laatste ontmoeting
De laatste keer dat Jong Ajax en FC Emmen tegen elkaar streden, was op 6 december 2021 op De Toekomst. Er was geen publiek toegestaan, het was steenkoud en het regende de hele wedstrijd zo hard dat zelfs op televisie de wedstrijd amper te volgen was. En dan verloren de Drenten ook nog eens met 1-0 door een doelpunt van Youri Regeer. Kortom, een wedstrijd om snel te vergeten.

De laatste onderlinge krachtmeting in Emmen dateert van 15 december 2017. 4766 toeschouwers zagen toen hoe Keziah Veendorp na vijf minuten met een eigen doelpunt de Amsterdammers op voorsprong zette. Maar nog voor rust vocht FC Emmen zich terug; via Cas Peters en Michiel Hemmen gingen de spelers met een 2-1 stand aan de thee. In de slotfase zorgde Noa Lang voor de 2-2, wat ook de eindstand was. Klik hier voor de samenvatting van dat duel.

Eerste keer
Op 17 januari 2014 stond dit affiche voor het eerst op het programma in Emmen. Het werd een enerverend duel dat voordelig uitpakte voor FC Emmen. Na een 1-0 ruststand dankzij een treffer van Roland Bergkamp, walsten de Drenten na rust over de Amsterdammers heen. Alexander Bannink en tweemaal Leandro Resida zorgden voor een 4-0 eindstand. Bij die laatste twee treffers speelde de ploeg van trainer Joop Gall bovendien al met tien man, want Tim Siekman werd met tweemaal geel van het veld gestuurd. Vlak voor tijd moest ook Jong Ajax met tien man verder na rood voor Abdelmalek El Hasnaoui, maar toen stond de 4-0 eindstand al op het bord.