Terug naar overzicht Terug

De Graafschap staat onder promotie dwang


De Graafschap moet absoluut na een seizoen Jupiler League terug naar de eredivisie. Dat is de opdracht waaraan trainer Darije Kalezic moet voldoen. Hoewel de ploeg tot nu toe slechts een speeldag op de eerste plaats heeft gestaan zijn de Doetinchemmers op de goede weg. Opvallend aan De Graafschap is dat het over veel scorend vermogen beschikt maar dat de verdediging de minst gepasseerde in het betaalde voetbal is met slechts negen tegengoals. Doelman Joost Terol heeft bijvoorbeeld in zeven van de veertien duels geen enkel doelpunt door gelaten. 


In aanvallend opzicht heeft De Graafschap de beschikking over een aantal voor Jupiler League begrippen kanjers. Zo werd kort voor het sluiten van de transferperiode Jhonn van Beukering en Berry Powel aangetrokken van respectievelijk NEC en ADO. Beiden kwamen ook eerder al voor De Graafschap uit. Ook middenvelder Yuri  Rose werd nog op de valreep aangetrokken. Topscorer is echter geen van genoemde spelers maar Hugo Bargas. De 23-jarige Fransman heeft tot nu toe zeven treffers op zijn naam staan. Opvallend is dat ondanks de aanwezige topschutters De Graafschap over het algemeen geen grote uitslagen neer zet. In de laatste negen duels werden bijvoorbeeld nooit meer dan twee goals gescoord.

Een reden voor de matige productie is ongetwijfeld de blessurelijst. Trainer Darije Kalezic van De Graafschap miste in het afgelopen weekeinde in de met 1-0 gewonnen uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal diverse basisspelers. Zo ontbrak Peter Jungschläger wegens een hamstringblessure. Daarnaast zijn Joost Volmer, Appie Chaiat, Jhon van Beukering, Leon Broekhof en Martijn Meerdink al langer afwezig. De selectie van de superboeren is echter voor een eerste divisieclub aan de grote kant, dat bewijst ook het feit dat het beloftenteam nog steeds bekervoetbal speelt en recentelijk FC Zwolle uitschakelde.

De vraag is nu wat FC Emmen er aanstaande zondag tegenover kan stellen. Trainer Harry Sinkgraven is een stuk optimistischer geworden na de laatste drie wedstrijden. In de competitie werd van Excelsior en FC Oss gewonnen en in de beker werd weliswaar van Go Ahead Eagles verloren maar op basis van een sterke eindsprint werd wel een verlenging afgedwongen. Met de komst van de 33-jarige rechterverdediger Leonardo dos Santos lijkt bovendien de defensie nog stabieler te worden, alleen kan hij dat zondag nog niet bewijzen omdat hij nog steeds niet speelgerechtigd is.