Terug naar overzicht Terug

De Graafschap mist Anco Jansen tegen FC Emmen


De Doetinchemmers willen graag terug naar de eredivisie en gaan er zeker voor om op de Vijverberg de punten thuis te houden.

Na een stroeve start voor nieuwe trainer Pieter Huistra begon De Graafschap vanaf 23 november goed te draaien. Er werd een ongeslagen reeks van elf wedstrijden opgebouwd en de ploeg belandde op de vierde plaats. Daarna volgde de uitwedstrijd tegen koploper Sparta en die ging met 2-1 verloren. Een week later, afgelopen vrijdag, ontving De Graafschap nummer twee FC Volendam en ook dat duel ging verloren. Na twee achtereenvolgende nederlagen zal FC Emmen er dus aan moeten geloven om de Achterhoekse trein weer aan het rollen te krijgen.

FC Emmen verloor op 2 november j.l. met 3-1 van De Graafschap met o.a. twee goals van Anco Jansen die in de daaropvolgende maanden aan de lopende band ging scoren. De teller staat nu op zeventien maar FC Emmen zal van hem deze keer geen hinder onder vinden want hij is naar aanleiding van een rode kaart tegen FC Volendam voor vier wedstrijden geschorst. Hoe belangrijk hij voor De Graafschap is, bewijst de statistiek want de eerstvolgende topschutter heeft slechts zes maal gescoord. Ook de tweede Jansen (Jochem) zal tegen FC Emmen ontbreken want de verdediger kreeg zijn vijfde gele prent.

De Graafschap staat momenteel vijfde en FC Emmen dertiende. De verdedigingen blijken tot nu toe even sterk met 35 geïncasseerde goals. In aanvallend opzicht scoorde de Achterhoekers echter zestien keer vaker (47 tegen 31) waaraan Anco Jansen dus een groot aandeel had. Het is de veertiende ontmoeting tussen deze twee teams in Doetinchem. In de dertien voorgaande wedstrijden won FC Emmen er vier en verloor zes maal. De Graafschap kwam in Emmen altijd beter voor de dag want daar won FC Emmen maar een maal en verloor zeven keer.

De wedstrijd wordt geleid door scheidsrechter Rogier Honig die met afstand de gulste kaartengever in de Jupiler League is. Hij gaf in veertien wedstrijden reeds 60 gele en rode prenten wat er 12 meer zijn dan nummer twee Van den Kerkhof met ‘slechts’ 48. Voorafgaande aan het duel wordt, wat zo langzamerhand bijna gebruikelijk is, een minuut stilte in acht genomen. Deze keer wegens het overlijden van Tante Lien die vele jaren De Graafschap als gastvrouw heeft gediend. Zij is 85 jaar geworden.