Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Den Bosch – FC Emmen


Zaterdagmiddag reist FC Emmen af naar Den Bosch voor de eerste wedstrijd van 2022. De Drenten wonnen eerder dit seizoen thuis tegen FC Den Bosch (2-0) en willen de tweede seizoenshelft goed starten, zodat er met veel vertrouwen gejaagd kan worden op de bovenste twee plekken.

Fit, fris en gretig
De laatste wedstrijd voor de winterstop wist FC Emmen met 0-1 te winnen op bezoek bij MVV Maastricht. Het was Jasin Assehnoun die het enige doelpunt van de wedstrijd verzorgde door op kenmerkende wijze naar binnen te komen en de bal in de verre hoek te schieten. Trainer Dick Lukkien kijkt tevreden terug op deze wedstrijd: “We speelden goed en creëerden veel kansen, het enige wat we onszelf kunnen verwijten is dat we maar één doelpunt hebben gemaakt en het daardoor toch nog even billenknijpen was op het einde.”

Nadat de selectie een kleine vakantie heeft gehad, stonden de mannen deze week weer op het trainingsveld. De oefenmeester zag zijn ploeg deze trainingsweek een gretige indruk maken: “Fris, fit en gretig zijn ze. De focus zit er direct weer goed in en ik heb het gevoel dat er maximaal gepresteerd kan worden.”

Op de laatste training ontbraken er helaas ook een aantal spelers. De Drentse formatie kan vanwege coronabesmettingen geen beroep doen op Mitch Apau en Jeredy Hilterman. Ook verzorger Jan Haak is besmet geraakt. Verder ontbreken Lentini Caciano en Peet Bijen voor het duel in Den Bosch.

Tegenstander
FC Den Bosch staat met een tiende plek in de middenmoot. De Bosschenaren wonnen acht wedstrijden, speelden twee keer gelijk en verloren tien wedstrijden. In de laatste vier competitiewedstrijden wist FC Den Bosch niet te winnen en kreeg het maar liefst veertien doelpunten tegen.

Lukkien vindt de verhoudingen tussen beide ploegen lastig in te schatten: “Den Bosch is een ploeg die het elke tegenstander lastig kan maken. Wij moeten zorgen dat we gewoon ons normale niveau gaan halen.”

Dit lukte in de thuiswedstrijd eerder dit seizoen vrij aardig. Op De Oude Meerdijk wist FC Emmen op 24 september 2021 met 2-0 te winnen. Na deze wedstrijd zijn de blauwhemden een aantal punten anders gaan doen, ziet Lukkien: “Zij zijn met Roy Kuijpers hun nummer tien kwijtgeraakt aan RKC Waalwijk, hierdoor zijn ze eigenlijk met twee spitsen gaan spelen. Ze zoeken snel de diepte en hebben behendige spelers als Jizz Hornkamp en Soufyan Ahannach. Toch vind ik dat je ze tekort doet door maar een paar spelers uit te lichten.”

Hornkamp is dus een speler om in de gaten te houden. De aanvaller scoorde drie keer met zijn laatste vier schoten op doel in de competitie, even vaak als met zijn voorgaande veertien schoten tussen de palen in de Keuken Kampioen Divisie. In de eerste seizoenshelft scoorde Kuijpers al negen keer voor de Bosschenaren, wat hem een transfer naar RKC Waalwijk opleverde.

Historie
Deze onderlinge ontmoeting gaat zaterdag voor de 26e keer in Den Bosch plaatsvinden. 24 keer was het een duel op het tweede niveau en één keer was het een nacompetitieduel. Tien keer won Den Bosch, elf keer was het een gelijkspel en FC Emmen wist nog maar drie keer huiswaarts te gaan met de drie punten.

In het verleden wisten de Drenten nog niet vaak een resultaat te boeken in Den Bosch. Wél is FC Emmen ongeslagen in de laatste zes ontmoetingen met FC Den Bosch en wonnen de Drenten de laatste twee duels met de Bosschenaren.

De laatste ontmoeting vond plaats op 23 april 2018, nadat de wedstrijd op 20 april (drie dagen eerder) was afgelast vanwege scheuren in het kunstgrasveld. FC Emmen wist deze ontmoeting met 1-2 winnen. Cas Peters opende de score vanaf de penaltystip en Stef Gronsveld scoorde tien minuten voor tijd de winnende treffer. Onze huidige aanvoerder Jeroen Veldmate deed in deze ontmoeting ook mee.

In het verleden hebben er al spectaculaire wedstrijden plaatsgevonden tussen beide teams. Uitslagen als 1-3, 5-0, 4-4, en 4-3 passeerden de revue. Op naar hopelijk een mooie wedstrijd in Drents voordeel!

FC Den Bosch – FC Emmen
Zaterdag 8 januari, 18.45 uur
Stadion De Vliert
Scheidsrechter: Oostrom