Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Almere City – FC Emmen


Na de gewonnen thuiswedstrijd tegen TOP Oss (3-1) staat vrijdag de uitwedstrijd tegen Almere City te wachten voor FC Emmen. Emmen won de afgelopen zes competitiewedstrijden en zette daarmee voor het eerst sinds september 2002 een zeer overtuigende reeks neer. Dat heeft ook een duidelijk effect op de ranglijst. Met 51 punten uit 24 duels staat de ploeg van trainer Dick Lukkien op de tweede plaats, vijf punten achter koploper FC Volendam (dat een wedstrijd meer gespeeld heeft).

Tegenstander draagt de ‘rode lantaarn’
Daarentegen loopt het in Almere sportief gezien dit seizoen nog niet zoals ze hadden gehoopt. De laatste overwinning van De Zwarte Schapen is er eentje van zeven wedstrijden geleden, thuis tegen FC Eindhoven. Almere deed de afgelopen seizoenen mee om promotie, maar staat momenteel laatste en is dus de drager van de zogenaamde ‘rode lantaarn’.

Toch is er een redelijk stijgende lijn te vinden in het spel. Vorige week werd er een 0-2 voorsprong tegen FC Dordrecht weggegeven (eindstand 2-2). Daarvoor maakte Almere het De Graafschap (1-0 verlies) en Telstar (0-0) erg moeilijk.

Kortom, een tegenstander om absoluut niet te onderschatten. Sterker nog, FC Emmen heeft het traditioneel moeilijk in het Yanmar Stadion. Van de dertien eerdere ontmoetingen in de competitie werden er namelijk slechts twee gewonnen. Mocht er echter gewonnen worden, dan evenaren de Drenten de langste zegereeks uit de geschiedenis in de eerste divisie. In 1996 en tweemaal in 1998 boekten we ook zeven overwinningen op rij.

Geschiedenis wijst op een lastig avondje
“Het is er volgens de geschiedenis inderdaad lastig voetballen. De laatste keer dat we er waren werd het volgens mij 2-2”, refereert Lukkien na het gelijke spel op 25 maart 2018. Al binnen twintig minuten stond Almere destijds 2-0 voor, maar kort daarna zorgde Mario Bilate voor de aansluitingstreffer. Vlak na rust bepaalde een eigen doelpunt van Damon Mirani (tegenwoordig speler van FC Volendam) de eindstand op 2-2.

“Wij verkeren echter in een goede vorm en als we doen wat we kunnen en wat er van ons verwacht wordt, hebben we een grote kans om er resultaat te halen”, gaat Lukkien verder. “Almere creëert best veel kansen, maar is nog niet heel effectief geweest. Het is een allround ploeg met een aardig idee van voetballen en goede spelers. Ze staan in mijn optiek te laag voor het materiaal dat ze hebben. We hebben een helder plan om ze te bestrijden, maar als we ons niveau niet halen wordt het een lastig verhaal. Dat is en blijft iedere week zo.”

“Iedere week leveren wat je kunt”
Terug naar de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen TOP Oss, want daarin was FC Emmen toch behoorlijk heer en meester. Toch kreeg de Drentse formatie wel een tegentreffer te verwerken, iets wat in de vier wedstrijden daarvoor niet gebeurde. Lukkien: “Het is nu een kwestie van iedere week leveren wat je kunt. We houden vaak de nul, dus balen we wel enorm van de tegengoal tegen TOP Oss. Zeker ook omdat die te voorkomen was. Dan is het een kwestie van met de kop schudden en doorgaan. Over het algemeen verdedigen we zeer goed we gaan ervoor om ook tegen Almere weer de nul te houden.”

Reda Kharchouch ontbreekt
Emmen zal het tenslotte moeten doen zonder spits Reda Kharchouch, hij is positief getest op het coronavirus. Een flinke aderlating, aangezien alleen Thijs Dallinga (Excelsior) en Robert Mühren (FC Volendam) minder minuten per goal nodig hadden dan de targetman van FC Emmen, namelijk 124. Daarnaast ontbreken Lorenzo Burnet, Teun Bijleveld, Peet Bijen en Lentini Caciano vanwege blessureleed.

Almere City – FC Emmen
Vrijdag 11 februari 2022, 20.00 uur
Yanmar Stadion
Scheidsrechter: Gansner