AGOVV maakt einde aan goede reeks FC Emmen

De nederlaag in het kletsnatte Apeldoorn leek vermijdbaar vooral gelet op het feit dat FC Emmen bijna vijftig minuten met een man meer op het veld stond na een rode kaart voor de Apeldoornse verdediger N’Toko. Hoewel de Emmenaren in de tweede helft op weg leken dit voordeel uit te buiten middels de gelijkmaker van Roy Stroeve liet het zich vervolgens door de superspitsen Nacer Chadli en Jeremy Bokila in de luren leggen. Het duo stichtte zoveel verwarring dat FC Emmen alle zeilen moest bijzetten en dat vaak te laat deed. Toch waren er kansen genoeg voor een beter resultaat maar de Emmer spitsen hadden een gezamenlijke off-day. ,,Met elf tegen tien moet je de baas op het veld zijn en dat waren wij niet”, constateerde trainer Harry Sinkgraven.
Het middenveld van FC Emmen is niet het sterkste deel van de ploeg maar dat werd de laatste tijd aardig gecompenseerd door de regelmatig scorende aanvallers. In Apeldoorn was dat echter niet het geval. De acties van Xander Houtkoop mislukten meestal, op rechts was Hans Denissen redelijk passief terwijl Ruud ter Heide ook niet scherp oogde. Hoe anders bij AGOVV dat in Naser Chadli en Jeremy Bokila twee spitsen met ontzettend veel dreiging heeft. Hoewel met name Chadli de laatste tijd het scoren leek te zijn verleerd. Hij had tot maandagavond dertien goals op zijn naam staan maar die waren allen voor de winterstop gefabriceerd. Zijn laatste goal dateerde zelfs van 30 november. Tegen FC Emmen maakte hij echter een einde aan die droogteperiode door met een fraaie vrije trap na ruim een half uur spelen doelman Harm Zeinstra te verslaan. Twee minuten daarvoor had hij na een foutje van Sander Fischer de staander geraakt.

Een schuiver van Ruud ter Heide, links de latere rood zondaar N’Toko

Een hoogstandje van Anton Jongsma.

Vier minuten voor de pauze kreeg Ruud ter Heide zijn eerste kans, hij leek door te breken maar werd door verdediger Chro Vuza N’Toko onderuit gehaald. Rood besliste scheidsrechter Ed Janssen volkomen terecht en FC Emmen kreeg op de rand van de zestien een vrije trap toegewezen. Niet recht voor de goal zoals Hans Denissen ze het liefst heeft maar schuin daarvoor. De topscorer van FC Emmen schoot dan ook nogal slordig over. De Emmenaren lieten zich twee minuten voor de thee nog verrassen door een plotselinge uitbraak die op het nippertje door Guus de Vries met een sliding kon worden onderbroken.
FC Emmen, dat zonder de met rugklachten tobbende Rahim Ouedraogo was gestart, begon aan de tweede helft met Anton Jongsma voor Leonardo. Het leek voor de Drenten de goede kant op te gaan, een voorzet van Houtkoop moest tot hoekschop worden verwerkt en een schuivertje van Denissen werd door doelman Postma gestopt. In de achtste minuut kwam dan de gewenste gelijkmaker. Notabene Chadli wilde zijn verdediging helpen maar werkte de bal voor de voeten van Roy Stroeve die vervolgens fraai scoorde: 1-1. Twee minuten later had FC Emmen een uitgelezen kans om op 1-2 te komen. Guus de Vries kwam vrij voor Postma maar de doelman zegevierde in het onderlinge duel. Een paar tellen later was het aan de andere kant wel raak. De jonge verdediger Jop van der Linden kreeg na slecht wegwerken de bal voor de voeten en schoot de bal aansluitend in de rechter bovenhoek.

Roy Stroeve in duel met Ramon Leeuwin.

Sander Fischer aan de bal met rechts Hesdey Suart.

Het werd vervolgens een kansenfestival. Zo raakte Anton Jongsma met een geweldige pegel de lat  terwijl Sander Fischer koppend bijna doelman Postma versloeg. FC Emmen trainer Harry Sinkgraven gooide Michel Poldervaart voor Niek Ripson in de strijd en later kwam ook goudhaantje Steven de Blok de aanval versterken. Toen De Blok kwam stond het echter reeds 3-1 nadat Paul Mulders in de 67e minuut een goed opgezette aanval afrondde. FC Emmen was geschokt maar had nog in de wedstrijd terug kunnen komen toen de koud in het veld staande Steven de Blok oog-in-oog met doelman Postma kwam te staan maar tegen de AGOVV sluitpost opknalde. Ook Ruud ter Heide kreeg na aangeven van Jongsma nog een kansje maar mikte naast.

AGOVV Apeldoorn – FC Emmen 3-1. 35. Chadli 1-0, 53. Stroeve 1-1, 56. Van der Linden 2-1, 67. Mulders 3-1. Scheidsrechter: Janssen. Rode kaart: 41. N’Toko (AGOVV). Gele kaart: Guus de Vries (FC Emmen). Toeschouwers: 2089.
AGOVV Apeldoorn: Postma: Van der Linden, Lindenbergh, N’Toko, Leeuwin, Remon de Vries, Mulders, Brunier, Chadli, Bokila, Wille (46. Suart).
FC Emmen: Zeinstra: Guus de Vries, Zimmerman, Fischer, Leonardo (46. Jongsma), Van der Ven, Stroeve, Ripson (63. Poldervaart), Houtkoop, Ter Heide, Denissen (74. De Blok).