Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing ADO Den Haag – FC Emmen


Vrijdag 20 augustus neemt FC Emmen het op tegen ADO Den Haag. Om 20.00 uur wordt er afgetrapt in Den Haag tegen de huidige koploper.

Selectie
De competitiestart verliep teleurstellend voor de Emmenaren. Na een voorbereiding waarin alle duels winnend werden afgesloten, pakte de ploeg van trainer Dick Lukkien bij Telstar één punt en werd vorige week thuis tegen FC Eindhoven met 0-1 verloren.

Lukkien: “We hebben twee wedstrijden gespeeld waarin we beduidend beter waren dan de tegenstander als je kijkt naar kansenverhouding en veldspel. Maar dat wisten we niet om te zetten in punten. We moeten dan ook kritisch zijn, maar er gaan ook dingen goed. Er zit groei in het spel, tegen Eindhoven vond ik het spel beter dan tegen Telstar.”

De oefenmeester kan niet beschikken over Lentini Caciano (geblesseerd) en Jeff Hardeveld (één duel geschorst). Ook de nieuwste aanwinst Reda Kharchouch zal nog niet bij de selectie zitten. Hij moet eerst nog enkele weken herstellen van een blessure. Miguel Araujo is terug in Emmen en fit genoeg, maar is voor vrijdag nog niet speelgerechtigd.

“Miguel heeft donderdag meegetraind en heeft meteen indruk gemaakt op zijn nieuwe medespelers”, aldus Lukkien. “Er waren een aantal spelers echt onder de indruk van het niveau van Miguel.”

Tegenstander
ADO Den Haag is uitstekend aan het seizoen begonnen. Op de eerste speeldag wonnen de Hagenezen met 2-0 van Jong Ajax. Vorige week werd FC Volendam met 1-3 verslagen. De Volendammers kwamen wel op 1-0 voorsprong, maar moesten vervolgens al na tien minuten verder met tien man. Na een 1-2 ruststand zorgde een benutte strafschop van Sem Steijn na rust voor de 1-3 eindstand. ADO-spits Thomas Verheydt, pas sinds twee weken terug in het groen-geel, was in beide wedstrijden trefzeker.

Lukkien: “Den Haag heeft een energieke ploeg. Daar gaan ook nog best veel dingen verkeerd, maar in de score juist goed. Tegen Volendam speelden ze weliswaar lang tegen tien man, maar ze zijn bereid om hard voor elkaar te werken en elkaars fouten te corrigeren. Ik verwacht eigenlijk wel een aantrekkelijke wedstrijd, want beide ploegen willen vooruit.”

Deze week werd ook bekend dat ADO Den Haag drie punten in mindering krijgt van de KNVB omdat de begroting voor dit seizoen niet sluitend is. De club gaat in beroep tegen de straf, daarom staat het puntenaantal vooralsnog op zes uit twee wedstrijden.

Historie
Historisch gezien is een ontmoeting tussen Den Haag en Emmen een bijzondere. Zo was de allereerste wedstrijd in het betaalde voetbal voor de Drentse club (op 18 augustus 1985) ook een duel tegen de Hofstad, maar dat duel vond in Emmen plaats: 0-1.

De eerste wedstrijd tussen Emmen en Den Haag vond echter al tien jaar eerder plaats in de tweede ronde van de KNVB-beker. Op 12 oktober 1975 wonnen de Hagenezen met 6-0. De Emmenaren moesten tot de achtste ontmoeting wachten op de eerste overwinning. Op 25 augustus 1993 won FC Emmen met 3-2. De doelpunten aan Emmer zijde kwamen van René Grummel, Martin Drent en Edwin de Kruyff.

Maar ondertussen is FC Emmen in onderlinge duels al sinds 16 maart 2008 ongeslagen. Destijds werd met 1-2 verloren van de Haagse club, maar sindsdien volgden drie overwinningen en twee gelijke spelen.

De laatste ontmoeting was in januari 2021. Een wedstrijd met weinig kansen eindigde toen in een doelpuntloos gelijkspel.

Op jacht naar een verjaardagscadeau
FC Emmen zou vrijdagavond een verjaardagscadeau mee kunnen nemen uit Den Haag. Zaterdag 21 augustus is de 96ste verjaardag van de club en punten staan bovenaan het verlanglijstje. De ruim 200 Emmenaren die vrijdag in het uitvak zullen staan, zullen de ploeg ongetwijfeld steunen om die wens te vervullen.

Helaas wordt de wedstrijd niet live uitgezonden. Je kunt de wedstrijd volgen via het schakelkanaal van ESPN of het radioverslag van RTV Drenthe.

ADO Den Haag – FC Emmen
Vrijdag 20 augustus, 20.00 uur
Cars Jeans Stadion
Scheidsrechter: Martens